Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto marchewkowe

Składniki:

2 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka drobno starowanej marchewki
niepełna szklanka cukru
pół szklanki oleju
4 jajka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
pół łyżeczki cynamonu
dowolne bakalie np. orzechy włoskie, rodzynki (po około 10dag) lub wiórki kokosowe

Ciasto marchewkowe - sposób wykonania:

Jajka ubić na wysokich obrotach mikserem aż podwoją objętość, dodać cukier i powoli olej. Połączyć to delikatnie mieszając z marchewką i bakaliami.
Proszek do pieczenia i sodę wymieszać z mąką dodać cynamon i całość dodać do masy, delikatnie wymieszać.
Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni C.
Po upieczeniu i ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub polać lukrem/polewą czekoladową.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 08-05-10| Czytano: 41791 razy |komentarz [1]
Ciasto marchewkowe komentarz



1 komentarzy

Autor
#aga#
2014-05-27 21:21

Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak taka cynamonowa baba. Polecam.

Linia tła strony

Dodaj komentarz