Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ryba po grecku Tytul
najlepsza ryba po grecku to usmażony filet z dorsza bez panierki(bez skórki rozpada się), dla wygody kupuję mrozona włos...
| 2014-04-24 15:22 |

Zupa gulaszowa zupa gulaszowa
Moje gratulacje, wołowina i 40 min, mięso wołowe potrzebuje czasu na przepyszny aromat, jak za duzo dodasz różnych różni...
| 2014-04-24 14:58 |

Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 95 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto Marcinek - składniki:

1 kg mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru
kostka margaryny (25 dag)
małe opakowanie śmietany 18stki
łyżeczka sody
2 żółtka
2 jajka

Krem:
litr śmietany 30stki
duże opakowanie śmietany 18stki
duże opakowanie śmietany 12stki
1 i 1/2 szklanki cukru
olejek migdałowy
sok z cytryny

Ciasto Marcinek - sposób wykonania:

Nieco pracochłonne ale bardzo wyśmienite ciasto, pasuje do wielu okazji, także do zbliżających się Świąt. Tak naprawdę ciasto śmiało zasługuje na miano tortu u?miech.
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem , dodajemy sodę a następnie roztopione masło. Masę łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na równe części - 12ście (można mniej ale im więcej tym lepiej), każdy kawałek cienko wałkujemy i za pomocą wałka przenosimy do tortownicy. Pieczemy (oczywiście każdy oddzielnie) w 180 stopniach aż placki się zrumienią.

Śmietanę 30% ubijamy leciutko po czym dodajemy pozostałe śmietany oraz sok z cytryny, aromat i cukier. Wszystko ubijamy na gładki krem którym przekładamy placki.
Wierzch ciasta i boki również dekorujemy kremem - wierzch ozdabiamy w sposób dowolny. Ciasto jest najlepsze po około 24 godzinach.

Prosta wersja ciasta przewiduje zamiast pieczenia ciast wysłużenie się ..herbatnikami, które również przekładamy tym oto kremem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-23 14:24 Naprawde warto!
Z tego przepisu MARCINEK udaje sie najpyszniejszy na swiecie! Pychota!!!



Przepisów
Od
Dodano 2013-09-01 10:35 Tytul
czy do kremu nadaje sie puder? Zamiast zwykłego cukru?



Przepisów
Od
Dodano 2013-09-06 14:03 marcinek
oczywiście można użyć cukru pudru do zrobienia kremu


kulinarne przepisy Dodaj komentarz