Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto Marcinek

Czas 95 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

1 kg mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru
kostka margaryny (25 dag)
małe opakowanie śmietany 18stki
łyżeczka sody
2 żółtka
2 jajka

Krem:
litr śmietany 30stki
duże opakowanie śmietany 18stki
duże opakowanie śmietany 12stki
1 i 1/2 szklanki cukru
olejek migdałowy
sok z cytryny

Ciasto Marcinek - sposób wykonania:

Nieco pracochłonne ale bardzo wyśmienite ciasto, pasuje do wielu okazji, także do zbliżających się Świąt. Tak naprawdę ciasto śmiało zasługuje na miano tortu :).
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem , dodajemy sodę a następnie roztopione masło. Masę łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na równe części - 12ście (można mniej ale im więcej tym lepiej), każdy kawałek cienko wałkujemy i za pomocą wałka przenosimy do tortownicy. Pieczemy (oczywiście każdy oddzielnie) w 180 stopniach aż placki się zrumienią.

Śmietanę 30% ubijamy leciutko po czym dodajemy pozostałe śmietany oraz sok z cytryny, aromat i cukier. Wszystko ubijamy na gładki krem którym przekładamy placki.
Wierzch ciasta i boki również dekorujemy kremem - wierzch ozdabiamy w sposób dowolny. Ciasto jest najlepsze po około 24 godzinach.

Prosta wersja ciasta przewiduje zamiast pieczenia ciast wysłużenie się ..herbatnikami, które również przekładamy tym oto kremem.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 02-12-10| komentarz [3]



3 komentarzy


Naprawde warto!
2012-11-23 14:24

Z tego przepisu MARCINEK udaje sie najpyszniejszy na swiecie! Pychota!!!


Tytul
2013-09-01 10:35

czy do kremu nadaje sie puder? Zamiast zwykłego cukru?


marcinek
2013-09-06 14:03

oczywiście można użyć cukru pudru do zrobienia kremu

Dodaj komentarz