Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto Marcinek

Czas 95 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto Marcinek - składniki:

1 kg mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru
kostka margaryny (25 dag)
małe opakowanie śmietany 18stki
łyżeczka sody
2 żółtka
2 jajka

Krem:
litr śmietany 30stki
duże opakowanie śmietany 18stki
duże opakowanie śmietany 12stki
1 i 1/2 szklanki cukru
olejek migdałowy
sok z cytryny

Ciasto Marcinek - sposób wykonania:

Ciasto MarcinekNieco pracochłonne ale bardzo wyśmienite ciasto, pasuje do wielu okazji, także do zbliżających się Świąt. Tak naprawdę ciasto śmiało zasługuje na miano tortu u?miech.
Żółtka ucieramy mikserem z cukrem , dodajemy sodę a następnie roztopione masło. Masę łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na równe części - 12ście (można mniej ale im więcej tym lepiej), każdy kawałek cienko wałkujemy i za pomocą wałka przenosimy do tortownicy. Pieczemy (oczywiście każdy oddzielnie) w 180 stopniach aż placki się zrumienią.

Śmietanę 30% ubijamy leciutko po czym dodajemy pozostałe śmietany oraz sok z cytryny, aromat i cukier. Wszystko ubijamy na gładki krem którym przekładamy placki.
Wierzch ciasta i boki również dekorujemy kremem - wierzch ozdabiamy w sposób dowolny. Ciasto jest najlepsze po około 24 godzinach.

Prosta wersja ciasta przewiduje zamiast pieczenia ciast wysłużenie się ..herbatnikami, które również przekładamy tym oto kremem.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 02-12-10 | komentarz [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-23 14:24 Naprawde warto!
Z tego przepisu MARCINEK udaje sie najpyszniejszy na swiecie! Pychota!!!



Przepisów
Od
Dodano 2013-09-01 10:35 Tytul
czy do kremu nadaje sie puder? Zamiast zwykłego cukru?



Przepisów
Od
Dodano 2013-09-06 14:03 marcinek
oczywiście można użyć cukru pudru do zrobienia kremu


komentarze Dodaj komentarz