Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 65 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto metrowiec - składniki:

6 jajek
2 szklanki mąki
łyżka cukru waniliowego
1,5 szklanki cukru
pół szklanki oleju
kakao
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
1,5 łyżki mąki tortowej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
pół litra mleka
kostka masła
pół szklanki cukru
łyżka kakao

gotowa polewa czekoladowa

Ciasto metrowiec - sposób wykonania:

Ciasto:
Żółtka ucieramy z cukrami, dodajemy olej i 6łyżek wody, łączymy z mąką i proszkiem, następnie
dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dajemy łyżkę mąki do drugiej łyżkę kakao.
Oba ciasta pieczemy 45 minut w 180 stopniach C w keksówkach (oczywiście oddzielnie).
W pół szklanki mleka mieszamy mąkę i kakao, resztę gotujemy z cukrem, gdy mleko zawrze wlewamy mleko z mąkami, gotujemy na konsystencję
budyniu. Studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu.
Ciasta po wystudzeniu kroimy wzdłuż na 2 cm grubość, smarujemy kremem, zlepiamy na przemian kolorami.
Wierzch polewamy polewą czekoladową, ciasto kroimy z lekkim ukosem.
Pyszne, znane ciasto u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz