Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto metrowiec

Czas 65 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

6 jajek
2 szklanki mąki
łyżka cukru waniliowego
1,5 szklanki cukru
pół szklanki oleju
kakao
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
1,5 łyżki mąki tortowej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
pół litra mleka
kostka masła
pół szklanki cukru
łyżka kakao

gotowa polewa czekoladowa

Ciasto metrowiec - sposób wykonania:

Ciasto:
Żółtka ucieramy z cukrami, dodajemy olej i 6łyżek wody, łączymy z mąką i proszkiem, następnie
dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dajemy łyżkę mąki do drugiej łyżkę kakao.
Oba ciasta pieczemy 45 minut w 180 stopniach C w keksówkach (oczywiście oddzielnie).
W pół szklanki mleka mieszamy mąkę i kakao, resztę gotujemy z cukrem, gdy mleko zawrze wlewamy mleko z mąkami, gotujemy na konsystencję
budyniu. Studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu.
Ciasta po wystudzeniu kroimy wzdłuż na 2 cm grubość, smarujemy kremem, zlepiamy na przemian kolorami.
Wierzch polewamy polewą czekoladową, ciasto kroimy z lekkim ukosem.
Pyszne, znane ciasto :-)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 21-12-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz