Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto metrowiec

Czas 65 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto metrowiec - składniki:

6 jajek
2 szklanki mąki
łyżka cukru waniliowego
1,5 szklanki cukru
pół szklanki oleju
kakao
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
1,5 łyżki mąki tortowej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
pół litra mleka
kostka masła
pół szklanki cukru
łyżka kakao

gotowa polewa czekoladowa

Ciasto metrowiec - sposób wykonania:

Ciasto metrowiecCiasto:
Żółtka ucieramy z cukrami, dodajemy olej i 6łyżek wody, łączymy z mąką i proszkiem, następnie
dodajemy pianę ubitą z białek. Ciasto dzielimy na 2 części, do jednej dajemy łyżkę mąki do drugiej łyżkę kakao.
Oba ciasta pieczemy 45 minut w 180 stopniach C w keksówkach (oczywiście oddzielnie).
W pół szklanki mleka mieszamy mąkę i kakao, resztę gotujemy z cukrem, gdy mleko zawrze wlewamy mleko z mąkami, gotujemy na konsystencję
budyniu. Studzimy.
Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu.
Ciasta po wystudzeniu kroimy wzdłuż na 2 cm grubość, smarujemy kremem, zlepiamy na przemian kolorami.
Wierzch polewamy polewą czekoladową, ciasto kroimy z lekkim ukosem.
Pyszne, znane ciasto u?miech

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 21-12-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz