Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Ciasto na pierogi

Czas 40 minut Porcji 4 Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
2 żółtka (lub 1 jajko)
szczypta soli
łyżka oleju lub roztopionego masła
3/4 szklanki ciepłej wody

Ciasto na pierogi - sposób wykonania:

Przepis na sprawdzone i smaczne ciasto na pierogi.
Farsz możemy robić dowolny, natomiast sama technika ciasta jest praktycznie jedna. Składniki ciasta pierogowego są też zwykle takie same, jest to mąka, woda, jajko, szczypta soli. Różnica polega zwykle na użyciu wody - wg niektórych woda może być zimna, natomiast ja używam zawsze wody ciepłej (ale nie wrzątku bo pierogi będą się po ugotowaniu "rozłazić"). Dzięki temu ciasto po ugotowaniu jest niezwykle mięciutkie.
Mąkę przesiewamy na stolnicę lub sporą miskę z płaskim dnem (dla mniej wprawionych :-) bo wlewana woda lubi uciekać bokami), robimy dołek. Do dołka wlewamy wodę i mieszamy energicznie aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy żółtka (lub jajko). Wyrabiamy jednolite ciasto (ręce możemy posmarować olejem, ciasto nie będzie się do nich lepiło), ciasto musi być miękkie i wilgotne, bardzo elastyczne. Najlepiej miejmy pod ręką mąkę, żeby w razie czego podsypać.
Gdy ciasto przestanie się już lepić a jego struktura będzie jednolita, dzielimy je na 2-3 części. Jedną z tych części wałkujemy dość cienko, z rozwałkowanego ciasta wycinamy za pomocą szklanki krążki. Na środek każdego nakładamy farsz, brzegi zlepiamy bardzo dokładnie, brzegi można dekoracyjnie powyciskać za pomocą widelca.
Jeśli posiadamy melakser ciasto można wyrobić właśnie za pomocą tego sprzętu - wówczas wszystkie składniki mieszamy ze sobą przez około 2 minuty.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy. Są gotowe po około 6-8 minutach gotowania, licząc od czasu ich wypłynięcia (zależy od wielkości, grubości możemy je gotować nawet do 10 minut).
Pierogi na ostro podajemy zwykle z zasmażoną na rumiano cebulką.
Pierogi można odgrzewać - wrzucając na 2-3 minuty do gotującej się osolonej wody, lub odsmażać na rozgrzanym oleju, innym sposobem jest ich zapieczenie w piekarniku, po polaniu masełkiem i posypaniu żółtym serem.
Smacznego :-)
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 18-12-10| komentarz [10]



10 komentarzy


Tytul
2011-08-06 9:22

Do ciasta na pierogi zawsze dodaję samo żółtko. Po ugotowaniu jest znacznie miększe niż przy dodaniu całego jajka.


Tytul
2011-08-23 15:11

nigdy nie daje oleju ani jajka badz zołtka,tylko ciepła woda,szczypta soli i mąka i jest rewelacyjne. Czasem łyżke ziemniaków ugotowanych,wtedy ciasto jest mięciutkie nawet jak się z mąką przesadzi.


Super przepis
2011-12-19 19:10

Witam,
wczoraj zrobiłam i wyszły super. Ciasto bardzo elastyczne i smaczne. Dodałam do zeszytu z przepisami. Na pewno nie jeden raz jeszcze je zrobię.
pozdrawiam świątecznie.
Emle


x
2011-12-22 13:24

Przepis genialny. Ciasto bardzo delikatne. Polecam w stu procentach :)


Tytul
2011-12-24 12:07

własnie zagniotłam ciasto- naprawdę mięciutkie- oby w smaku też było takie rewelacyjne


margo
2012-01-03 17:01

1 kg mąki
100 g oliwy
pół łyżeczki soli
500 g ciepłej wody
3 żółtka

robię pierogi od lat,próbowałam różnych kombinacji,aż doszłam do tych proporcji.Ciasto jest doskonałe nie trzeba już podsypywać mąka podczas wałkowania.Nie rozklejają się i ciasto jest smaczne.Bez żółtek ma brzydki kolor żadnego smaku.


Tytul
2012-02-03 11:08

Bardzo dobry przepis. Ciasto jest delikatne i na swieżo i po rozmrożeniu. Próbowałam parę razy. Pozdrawiam


ciasto na pierogi
2012-02-06 17:47

ja cisto na pierogi robie tak ciepła woda, maka i szczypta soli, latwo sie wałkuje ciasto jest elastyczne i nie jest twarde po ugotowaniu co czesto dzieje sie po dodaniu jajka.


Tytul
2012-04-03 15:07

ciasto pyszne :) delikatne, elastyczne, pięknie się je wałkuje i nie trzeba podsypywać stolnicy mąką. mojemu dwuletniemu niejadkowi pierożki na słodko z tym ciastem smakowały tak bardzo, że zjadł aż 6, a to ogromny sukces :)


Tytul
2014-12-13 1:12

Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekalo i nie chcialo sie kleic a robilam według tych samych proporcji z ta roznica tylko za pierwszym razem woda była prawie wrzącą a za drugim ciepła

Dodaj komentarz