Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Czas 40 minut Porcji 4 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto na pierogi - składniki:

3 szklanki mąki pszennej
2 żółtka (lub 1 jajko)
szczypta soli
łyżka oleju lub roztopionego masła
3/4 szklanki ciepłej wody

Ciasto na pierogi - sposób wykonania:

Przepis na sprawdzone i smaczne ciasto na pierogi.
Farsz możemy robić dowolny, natomiast sama technika ciasta jest praktycznie jedna. Składniki ciasta pierogowego są też zwykle takie same, jest to mąka, woda, jajko, szczypta soli. Różnica polega zwykle na użyciu wody - wg niektórych woda może być zimna, natomiast ja używam zawsze wody ciepłej (ale nie wrzątku bo pierogi będą się po ugotowaniu "rozłazić"). Dzięki temu ciasto po ugotowaniu jest niezwykle mięciutkie.
Mąkę przesiewamy na stolnicę lub sporą miskę z płaskim dnem (dla mniej wprawionych u?miech bo wlewana woda lubi uciekać bokami), robimy dołek. Do dołka wlewamy wodę i mieszamy energicznie aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy żółtka (lub jajko). Wyrabiamy jednolite ciasto (ręce możemy posmarować olejem, ciasto nie będzie się do nich lepiło), ciasto musi być miękkie i wilgotne, bardzo elastyczne. Najlepiej miejmy pod ręką mąkę, żeby w razie czego podsypać.
Gdy ciasto przestanie się już lepić a jego struktura będzie jednolita, dzielimy je na 2-3 części. Jedną z tych części wałkujemy dość cienko, z rozwałkowanego ciasta wycinamy za pomocą szklanki krążki. Na środek każdego nakładamy farsz, brzegi zlepiamy bardzo dokładnie, brzegi można dekoracyjnie powyciskać za pomocą widelca.
Jeśli posiadamy melakser ciasto można wyrobić właśnie za pomocą tego sprzętu - wówczas wszystkie składniki mieszamy ze sobą przez około 2 minuty.
Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oliwy. Są gotowe po około 6-8 minutach gotowania, licząc od czasu ich wypłynięcia (zależy od wielkości, grubości możemy je gotować nawet do 10 minut).
Pierogi na ostro podajemy zwykle z zasmażoną na rumiano cebulką.
Pierogi można odgrzewać - wrzucając na 2-3 minuty do gotującej się osolonej wody, lub odsmażać na rozgrzanym oleju, innym sposobem jest ich zapieczenie w piekarniku, po polaniu masełkiem i posypaniu żółtym serem.
Smacznego u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [9]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-06 9:22 Tytul
Do ciasta na pierogi zawsze dodaję samo żółtko. Po ugotowaniu jest znacznie miększe niż przy dodaniu całego jajka.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-23 15:11 Tytul
nigdy nie daje oleju ani jajka badz zołtka,tylko ciepła woda,szczypta soli i mąka i jest rewelacyjne. Czasem łyżke ziemniaków ugotowanych,wtedy ciasto jest mięciutkie nawet jak się z mąką przesadzi.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-19 19:10 Super przepis
Witam,
wczoraj zrobiłam i wyszły super. Ciasto bardzo elastyczne i smaczne. Dodałam do zeszytu z przepisami. Na pewno nie jeden raz jeszcze je zrobię.
pozdrawiam świątecznie.
Emle



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-22 13:24 x
Przepis genialny. Ciasto bardzo delikatne. Polecam w stu procentach u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-24 12:07 Tytul
własnie zagniotłam ciasto- naprawdę mięciutkie- oby w smaku też było takie rewelacyjne



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-03 17:01 margo
1 kg mąki
100 g oliwy
pół łyżeczki soli
500 g ciepłej wody
3 żółtka

robię pierogi od lat,próbowałam różnych kombinacji,aż doszłam do tych proporcji.Ciasto jest doskonałe nie trzeba już podsypywać mąka podczas wałkowania.Nie rozklejają się i ciasto jest smaczne.Bez żółtek ma brzydki kolor żadnego smaku.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-03 11:08 Tytul
Bardzo dobry przepis. Ciasto jest delikatne i na swieżo i po rozmrożeniu. Próbowałam parę razy. Pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-06 17:47 ciasto na pierogi
ja cisto na pierogi robie tak ciepła woda, maka i szczypta soli, latwo sie wałkuje ciasto jest elastyczne i nie jest twarde po ugotowaniu co czesto dzieje sie po dodaniu jajka.



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-03 15:07 Tytul
ciasto pyszne u?miech delikatne, elastyczne, pięknie się je wałkuje i nie trzeba podsypywać stolnicy mąką. mojemu dwuletniemu niejadkowi pierożki na słodko z tym ciastem smakowały tak bardzo, że zjadł aż 6, a to ogromny sukces u?miech


kulinarne przepisy Dodaj komentarz