Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 105 minut Porcji 15 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto serowo jabłkowo makowe - składniki:

Ciasto:
40 dag maki
20 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
4 łyżki kwaśnej śmietany
16 dag margaryny

Masa serowa:
pół kg sera
10 dag margaryny
20 dag cukru pudru
5 jaj
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
20 dag cukru
1 łyżka żelatyny
pół szklanki soku jabłkowego
(lub 1 galaretka i wtedy 10 dag cukru wystarczy)

Masa makowa:
20 dag maku
2 jajka
10 dag cukru
dowolna ilość orzechów (garść wystarczy)

Gotowa polewa

Ciasto serowo jabłkowo makowe - sposób wykonania:

Pyszne ciasto, połączenie sernika z makowcem z dodatkową masą jabłkową idealnie pasuje na Święta.
Przepis jest inspirowany przepisem Siostry Anastazji z niewielka interpretacją własną.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części, jedną z nich wylepiamy blaszkę (prostokątną), pieczemy w 200 stopniach C do momentu aż się ze złoci.
Drugą częścią ciasta również wylepiamy blaszkę o tych samych wymiarach i zostawiamy - to będzie nasz spód.

Masa makowa:
Mak sparzymy, mielimy, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy na jednolitą masę. Wykładamy na nieupieczone ciasto

Masa serowa:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Ser mielimy (najlepiej kilka razy - 3). Zmielony dodajemy do margaryny wraz z budyniem (lub mąką ziemniaczaną, jeśli dodajemy mąkę możemy dodać aromatu waniliowego) i proszkiem. Mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na masę makową. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, tarujemy, dusimy na patelni.
Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącego soku, łączymy z jabłkami.

Masę jabłkową - tężejącą - wylewamy na ciasto po jego upieczeniu i przestudzeniu (11). Ciasto przykrywamy wcześniej upieczonym ciastem i polewamy polewą.
Dość skomplikowane ale naprawdę warte wysiłku.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-14 21:04 Tytul
wygląda smakowicie, przekonam się jak zrobię na święta u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-15 16:27 Tytul
jest pycha ale za trudne do robienia


kulinarne przepisy Dodaj komentarz