Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 105 minut Porcji 15 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto serowo jabłkowo makowe - składniki:

Ciasto:
40 dag maki
20 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
4 łyżki kwaśnej śmietany
16 dag margaryny

Masa serowa:
pół kg sera
10 dag margaryny
20 dag cukru pudru
5 jaj
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
20 dag cukru
1 łyżka żelatyny
pół szklanki soku jabłkowego
(lub 1 galaretka i wtedy 10 dag cukru wystarczy)

Masa makowa:
20 dag maku
2 jajka
10 dag cukru
dowolna ilość orzechów (garść wystarczy)

Gotowa polewa

Ciasto serowo jabłkowo makowe - sposób wykonania:

Pyszne ciasto, połączenie sernika z makowcem z dodatkową masą jabłkową idealnie pasuje na Święta.
Przepis jest inspirowany przepisem Siostry Anastazji z niewielka interpretacją własną.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części, jedną z nich wylepiamy blaszkę (prostokątną), pieczemy w 200 stopniach C do momentu aż się ze złoci.
Drugą częścią ciasta również wylepiamy blaszkę o tych samych wymiarach i zostawiamy - to będzie nasz spód.

Masa makowa:
Mak sparzymy, mielimy, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy na jednolitą masę. Wykładamy na nieupieczone ciasto

Masa serowa:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Ser mielimy (najlepiej kilka razy - 3). Zmielony dodajemy do margaryny wraz z budyniem (lub mąką ziemniaczaną, jeśli dodajemy mąkę możemy dodać aromatu waniliowego) i proszkiem. Mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na masę makową. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, tarujemy, dusimy na patelni.
Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącego soku, łączymy z jabłkami.

Masę jabłkową - tężejącą - wylewamy na ciasto po jego upieczeniu i przestudzeniu (11). Ciasto przykrywamy wcześniej upieczonym ciastem i polewamy polewą.
Dość skomplikowane ale naprawdę warte wysiłku.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-14 21:04 Tytul
wygląda smakowicie, przekonam się jak zrobię na święta u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-15 16:27 Tytul
jest pycha ale za trudne do robienia


kulinarne przepisy Dodaj komentarz