Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |

Ciasto marchewkowe #aga#
Spróbowałam i nie żałuję. Zrobiłam w wersji bez rodzynek,dodałam tylko wiórki kokosowe. Pięknie wyrosło i smakuje jak ta...
| 2014-05-27 21:21 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 105 minut Porcji 15 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto serowo jabłkowo makowe - składniki:

Ciasto:
40 dag maki
20 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
4 łyżki kwaśnej śmietany
16 dag margaryny

Masa serowa:
pół kg sera
10 dag margaryny
20 dag cukru pudru
5 jaj
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
20 dag cukru
1 łyżka żelatyny
pół szklanki soku jabłkowego
(lub 1 galaretka i wtedy 10 dag cukru wystarczy)

Masa makowa:
20 dag maku
2 jajka
10 dag cukru
dowolna ilość orzechów (garść wystarczy)

Gotowa polewa

Ciasto serowo jabłkowo makowe - sposób wykonania:

Pyszne ciasto, połączenie sernika z makowcem z dodatkową masą jabłkową idealnie pasuje na Święta.
Przepis jest inspirowany przepisem Siostry Anastazji z niewielka interpretacją własną.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części, jedną z nich wylepiamy blaszkę (prostokątną), pieczemy w 200 stopniach C do momentu aż się ze złoci.
Drugą częścią ciasta również wylepiamy blaszkę o tych samych wymiarach i zostawiamy - to będzie nasz spód.

Masa makowa:
Mak sparzymy, mielimy, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy na jednolitą masę. Wykładamy na nieupieczone ciasto

Masa serowa:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Ser mielimy (najlepiej kilka razy - 3). Zmielony dodajemy do margaryny wraz z budyniem (lub mąką ziemniaczaną, jeśli dodajemy mąkę możemy dodać aromatu waniliowego) i proszkiem. Mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na masę makową. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, tarujemy, dusimy na patelni.
Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącego soku, łączymy z jabłkami.

Masę jabłkową - tężejącą - wylewamy na ciasto po jego upieczeniu i przestudzeniu (11). Ciasto przykrywamy wcześniej upieczonym ciastem i polewamy polewą.
Dość skomplikowane ale naprawdę warte wysiłku.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-14 21:04 Tytul
wygląda smakowicie, przekonam się jak zrobię na święta u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-15 16:27 Tytul
jest pycha ale za trudne do robienia


kulinarne przepisy Dodaj komentarz