Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto serowo jabłkowo makowe

Czas 105 minut Porcji 15 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto serowo jabłkowo makowe - składniki:

Ciasto:
40 dag maki
20 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
4 łyżki kwaśnej śmietany
16 dag margaryny

Masa serowa:
pół kg sera
10 dag margaryny
20 dag cukru pudru
5 jaj
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
20 dag cukru
1 łyżka żelatyny
pół szklanki soku jabłkowego
(lub 1 galaretka i wtedy 10 dag cukru wystarczy)

Masa makowa:
20 dag maku
2 jajka
10 dag cukru
dowolna ilość orzechów (garść wystarczy)

Gotowa polewa

Ciasto serowo jabłkowo makowe - sposób wykonania:

Ciasto serowo jabłkowo makowePyszne ciasto, połączenie sernika z makowcem z dodatkową masą jabłkową idealnie pasuje na Święta.
Przepis jest inspirowany przepisem Siostry Anastazji z niewielka interpretacją własną.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części, jedną z nich wylepiamy blaszkę (prostokątną), pieczemy w 200 stopniach C do momentu aż się ze złoci.
Drugą częścią ciasta również wylepiamy blaszkę o tych samych wymiarach i zostawiamy - to będzie nasz spód.

Masa makowa:
Mak sparzymy, mielimy, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy na jednolitą masę. Wykładamy na nieupieczone ciasto

Masa serowa:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Ser mielimy (najlepiej kilka razy - 3). Zmielony dodajemy do margaryny wraz z budyniem (lub mąką ziemniaczaną, jeśli dodajemy mąkę możemy dodać aromatu waniliowego) i proszkiem. Mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na masę makową. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, tarujemy, dusimy na patelni.
Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącego soku, łączymy z jabłkami.

Masę jabłkową - tężejącą - wylewamy na ciasto po jego upieczeniu i przestudzeniu (11). Ciasto przykrywamy wcześniej upieczonym ciastem i polewamy polewą.
Dość skomplikowane ale naprawdę warte wysiłku.

  • Currently 4.00/5

4.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 13-12-10 | komentarz [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-12-14 21:04 Tytul
wygląda smakowicie, przekonam się jak zrobię na święta u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-15 16:27 Tytul
jest pycha ale za trudne do robienia



Przepisów
Od
Dodano 2014-12-10 20:00 Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku.


komentarze Dodaj komentarz