Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto serowo jabłkowo makowe

Czas 105 minut Porcji 15 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

Ciasto:
40 dag maki
20 dag cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
4 łyżki kwaśnej śmietany
16 dag margaryny

Masa serowa:
pół kg sera
10 dag margaryny
20 dag cukru pudru
5 jaj
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (lub budyniu waniliowego)

Masa jabłkowa:
1 kg jabłek
20 dag cukru
1 łyżka żelatyny
pół szklanki soku jabłkowego
(lub 1 galaretka i wtedy 10 dag cukru wystarczy)

Masa makowa:
20 dag maku
2 jajka
10 dag cukru
dowolna ilość orzechów (garść wystarczy)

Gotowa polewa

Ciasto serowo jabłkowo makowe - sposób wykonania:

Pyszne ciasto, połączenie sernika z makowcem z dodatkową masą jabłkową idealnie pasuje na Święta.
Przepis jest inspirowany przepisem Siostry Anastazji z niewielka interpretacją własną.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy je na 2 części, jedną z nich wylepiamy blaszkę (prostokątną), pieczemy w 200 stopniach C do momentu aż się ze złoci.
Drugą częścią ciasta również wylepiamy blaszkę o tych samych wymiarach i zostawiamy - to będzie nasz spód.

Masa makowa:
Mak sparzymy, mielimy, dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy na jednolitą masę. Wykładamy na nieupieczone ciasto

Masa serowa:
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami. Ser mielimy (najlepiej kilka razy - 3). Zmielony dodajemy do margaryny wraz z budyniem (lub mąką ziemniaczaną, jeśli dodajemy mąkę możemy dodać aromatu waniliowego) i proszkiem. Mieszamy. Białka ubijamy, dodajemy do masy, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na masę makową. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach C.
Masa jabłkowa:
Jabłka obieramy, tarujemy, dusimy na patelni.
Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki gorącego soku, łączymy z jabłkami.

Masę jabłkową - tężejącą - wylewamy na ciasto po jego upieczeniu i przestudzeniu (11). Ciasto przykrywamy wcześniej upieczonym ciastem i polewamy polewą.
Dość skomplikowane ale naprawdę warte wysiłku.
  • Currently 4.00/5

4.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 13-12-10| komentarz [3]



3 komentarzy


Tytul
2010-12-14 21:04

wygląda smakowicie, przekonam się jak zrobię na święta :)


Tytul
2011-10-15 16:27

jest pycha ale za trudne do robienia


Tytul
2014-12-10 20:00

ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku.

Dodaj komentarz