Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto Shrek - składniki:

Biszkopt :
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju

Kremy :
zielony: litr Pysia zielonego, 3 budynie śmietankowe słodzone

Dodatkowo będziemy potrzebować 2 galaretki w kolorze zielonym np.agrestowe,
0,5 litra śmietanki 30%
2 opakowania delicji

Ciasto Shrek - sposób wykonania:

Biszkopt : białka ubijamy, dodajemy żółtka, cukier i pomalutku - ciągle mieszając mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu pieczemy biszkopt w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut ( blaszkę smarujemy tłuszczem).

W 1,5 szklanki soku rozpuszczamy budynie, resztę soku gotujemy, gdy się zagotuje odstawiamy i wlewamy rozprowadzony budyń, jeszcze raz zagotowujemy ( ja mieszałam mikserem, żeby w gęstym soku nie zrobiły się kluchy). Ciepłą masę rozprowadzamy na biszkopcie, po jej wystygnięciu wykładamy na nią delicje.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy galaretkę rozpuszczoną w szklance wody ( nie zastygniętą jeszcze), kładziemy masę na ciasto, gdy zastygnie wylewamy na nią galaretkę rozpuszczoną w 0,5 litra wody (przestudzoną lekko i już tężejącą),odstawiamy aż ciasto dobrze zastygnie, dekorujemy Shreka wg uznania choć wydaje mi się, że niekoniecznie tego wymaga u?miech
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [5]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-17 9:14 Tytul
Uwielbiam to ciasto mniam ! u?miech)))



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-27 22:16 czerwony Shrek :)
Ja z tym ciastem trochę "pomodziłam". Odpuściłam sobie delicje. A na ubitej śmietanie położyłam winogrona i zalałam galaretką (zielone winogrona). Żeby było słodkie dodałam cukru do galaretek.
Ciasto smakowało, wiec drugi raz zrobiłam czerwonego Shreka... zamieniłam wszystko na czerwone (czerwonego Kubusia, bo Pysia czerwonego nie znalazłam)u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-02 18:39 Ciasto Shrek
Ciasto calkiem dobre, jednak u mnie w domu nie wszystkim smakowalo. Wyglada natomiast rewelacyjnie.



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-13 20:52 good
Przepis tresciwy idobry.Ciasto 1 klasa.Smaczne wyborowe.Dzięki za przepis i Pozdrawiam!



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-15 14:26 Tytul
Przepis na placek szrek jest bardzo dobry i tani u mnie w domu wszystkim smakuie dzieci się zaiadajom?art


kulinarne przepisy Dodaj komentarz