Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Ciasto Snikers

Czas 85 minut Porcji 12 Trudność trudne Koszt: do 25 zł

Składniki:

Biszkopt:
7 jajek (rozdzielić na żółtka i białka)
szczypta soli
niepełna szklanka cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego przez 2 godziny

Ciasto bezowe:
5 białek
szczypta soli
niepełna szklanka cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

25 dag orzechów włoskich uprażonych na patelni

Masa budyniowa:
5 żółtek ( z poprzedniego ciasta)
pół litra mleka
pół szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
kostka masła
2 łyżki kakao

Ciasto Snikers - sposób wykonania:

Pyszne ciasto według Ewy Wachowicz, idealne na Święta.
Biszkopt: białka ubijamy na pianę ze szczyptą soli, dodajemy cukier, żółtka a na końcu mąkę z proszkiem i delikatnie mieszamy łyżką, na końcu dodajemy kakao. Ciasto wylewamy na natłuszczoną blaszkę. Pieczemy 40 minut w 180 stopniach C. Biszkopt po upieczeniu i wystudzeniu przekrajamy na pół.

Ciasto bezowe.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier a następnie mąki wymieszane z proszkiem, mieszamy, dodajemy posiekane orzechy włoskie. Wylewamy na blachę, pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Studzimy.

Masa budyniowa:
W 3/4 szklanki mleka mieszamy (mikserem) żółtka, dodajemy mąki.
Mleko (pozostałe) gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy mleko zawrze wolnym strumieniem wlewamy rozmieszane mąki. Gotujemy chwilkę aż masa zgęstnieje (na bardzo wolnym ogniu), mieszamy w trakcie gotowania.
Następnie ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu i mieszamy stale. Na końcu dodajemy kakao i również mieszamy.
Przekładamy ciasto: jedną połowę biszkoptu smarujemy 2/3 masy, na to kładziemy ciasto bezowe, na to kajmak, drugą połowę biszkoptu i resztę masy. Wszystko dekorujemy orzechami włoskimi.
  • Currently 4.33/5

4.3/5 (6 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 18-12-10| Czytano: 336199 razy |komentarz [21]
Ciasto Snikers komentarz



21 komentarzy

Autor
Tytul
2010-12-18 14:01

wlasnie szukalam tego przepisu

Autor
mama.michała.i .emilki.
2010-12-20 9:19

w sob maiłam okazję zobaczyć jak p.ewa robi te ciacho. i postanowiłam upiec na świeta

Autor
Pycha!
2011-04-28 11:35

zrobiłam na swieto ciasto jest przepyszne i swietnie wyglada nie jest płaskie jak nalesnik! Polecam
!

Autor
Tytul
2011-07-30 15:33

CIASTO SUPER

Autor
a co z tym mlekiem
2011-08-31 17:34

a co z tym mlekiem skondensowanym ? W składnikach jest a w przepisie jakoś go nie widzę ? !

Autor
ciasto snikers
2011-08-31 19:28

mleko skondensowane po ugotowaniu to inaczej kajmak i jak najbardziej - jest w przepisie.

Autor
ciasto snikers
2011-10-20 14:57

Zastanawiam się , w jakiej dużej formie pieczemy to ciasto?

Autor
ciasto Snikers
2011-10-20 16:49

Do pieczenia tego ciasta nalezy użyć blaszki prostokątnej o wymiarach około 24x35

Autor
snockers
2011-10-27 15:49

właśnie zabieram się za to ciasto, jutro męża imieniny, chciałabym aby mi dobrze wyszło,,,,

Autor
Tytul
2011-12-21 11:50

mase budyniowa mozna kupic gotowa i kajmak takze jest dostepny gotowy w puszkach,bedzie szybciej.!

Autor
Tytul
2012-02-28 19:55

Zrobiłam Drożdżówkę którą Ewa robiła 25 lutego Wspaniała polecam Jadzia.

Autor
Tytul
2012-04-08 17:21

Zrobiłam je na święta Wielkanocne wyszło suuper :)) a jak smakowało !! pychottttaaa
Polecam :)

Autor
Tytul
2012-04-10 17:05

Zrobiłam rowniez to ciasto na świeta i powiem szczerze ,REWELACJA !!!

Autor
Tytul
2012-04-10 17:16

robiłam ciasto teraz na święta, fajnie wyszło nie dałam tylko całej puszki mleka bo myślałam, że będzie za słodkie ale jak najbardziej można dac całe beż obawpoleca przepis pycha

Autor
JADĄ GOŚCIE
2012-05-25 19:52

W jednym z odcinków u Pani Ewy można było zobaczyć ciasto o nazwie JADA GOŚCIE z maślanką. Czy ktoś zna ten przepis taki sam jak w programie podawano?

Autor
odp
2012-05-26 8:41

oczywiście, że znamy. prosze sobie wpisać w naszą wyszukiwarkę "ciasto na maślance" a przepis się znajdzie :)

Autor
odp
2012-05-31 14:45

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Ciasto wyszło super:) i pozdrawiam serdecznie:)

Autor
Asia
2013-11-28 12:32

W jaki sposób dzielimy biszkopt? na pol ale w jaki sposob? Przez caly biszkopt?Stresuje sie rzed urodzinami meza i nie umiem sie skupic jak to zrobic.

Autor
Tytul
2013-11-28 23:07

Rzeczywiście jesteś zestresowana :-) biszkopt kroimy równolegle do stołu, prościej się nie da wytłumaczyć.

Autor
Robert
2015-06-02 14:34

Prosze podac jaki rozmiar ma miec blaszka do pieczenia?

Autor
Anka
2015-06-02 22:46

Standardowy rozmiar blachy. Poczytaj uważnie komentarze, było już takie pytanie i jest odpowiedź.

Linia tła strony

Dodaj komentarz