Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 90 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto Styropian - składniki:

ciasto:
1 kostka masła /200g/
3 szklanki mąki
5 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 litr śmietany 18%
5 białek (tych od żółtek)
szczypta soli do białek
szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duży budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag wiórek kokosowych

Ciasto Styropian - sposób wykonania:

Zaintrygowało mnie to ciasto i jego troszkę dziwna u?miech nazwa, przepis pochodzi z internetu, ciężko powiedzieć skąd konkretnie gdyż dostępny jest na wielu stronach kulinarnych u?miech
Ciasto jest przede wszystkim bardzo smaczne ale także niezmiernie proste do wykonania. Na pewno uda się każdemu!
Mąkę połączoną z proszkiem siekamy z masłem, dodajemy cukier, cukier waniliowy a na końcu żółtka, gdyby ciasto nie chciało się zagnieść można dodać 2 łyżki śmietany ale nie powinno być problemu.
Połową ciasta wałkujemy i przenosimy do wysmarowanej tłuszczem blachy (prostokątnej), resztę zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Śmietanę miksujemy z pozostałymi składnikami a więc szklanką cukru pudru, łyżką maki ziemniaczanej, budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia, na końcu dodajemy wiórki kokosowe oraz pianę ubitą z białek i lekko mieszamy (łyżką lub na bardzo wolnych obrotach, żeby piana nie opadła). Masę wylewamy na ciasto, na masę tarujemy pozostałą część ciasta (na grubych oczkach). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni C, pieczemy przez godzinę.
Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Ciasto można modyfikować dodając do masy np. pokrojone w kostkę brzoskwinie, niektórzy dają też warstwę dżemu między ciasto a masę śmietanową. Na pewno każda wersja jest warta wypróbowania bo ciasto jest naprawdę ciekawe i tanie.
Polecam !!
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [31]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-01-19 8:35 Styropian Ewy Wachowicz
pani Ewa Wachowicz zamiast śmietany użyła litr jogurtu brzoskwiniowego u?miech. To ciasto jest pyszne w każdej wersji



Przepisów
Od
Dodano 2011-01-19 10:07 Ciasto styropian
Już 2 razy piekłam to ciasto. To przepis podesłany przez Martę z Jarosławia. Do masy latem dodaje się na wierzch masy owoce typu borówki, jagody u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-02 11:03 Tytul
Ja mam ten przepis pod nazwą "NIBY SERNIK".Tylko do wyrobienia ciasta używam roztopioną wystudzoną margarynę'
Jagna



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-03 18:25 Tytul
ciasto zrobiłam w/g podanego przepisu.proste i bardzo smaczne.polecam.



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-14 13:43 Tytul
A ja zamiast śmietany daję jogurt (gęsty np. bałkański)Dobre ciasto i ładnie wygląda



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-24 9:38 Tytul
bardzo smaczne bo go jadłam i na niedzielę go upiekę. Pozdrawiam



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-06 22:11 całkie całkiem
także zrobiłam, zaryzykowałam i przepis się udał, dodałam do masy śmietane i jogurt pól na pół, faktycznie smaczne cisato ale polecam włożyć na noc do lodówki na drugi dzień jest lepsze



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-03 8:12 ania
ja robię to ciasto wiele lat tylko całkiem inaczej i nazywa sie sernik puszysty;mase lekko podgrzewam



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-26 21:18 Tytul
Czy ta śmietana 18% jest kwaśna?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-08-26 22:02 styropian
do ciasta potrzebujemy zwykła, najzwyklejszą w świecie śmietanę 18% taką którą dodajemy też do zupy czy mizerii - absolutnie nie ma to być słodka śmietana UHT.



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-30 18:15 styropian
a gdzie i kiedy mam dodac wiorki kokosowe?lece do sklepu po prodokty!



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-30 18:49 styropian
wiórki dodajemy do masy pod koniec, mieszamy za pomocą łyżki



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-02 10:05 Tytul
Pierwsze ciasto które mi się nie udało - a piekę już długo i naprawdę różne ciasta.



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-14 12:31 Tytul
KATASTROFA... nie polecam! ciasto nic ciekawego - taka podróbka sernika, tylko że niezbyt dobra...
na dodatek ładnie wyglada w pikearniku łatwo sie robi tyle, ze po wyjeciu siada

drugi raz nie zrobie!



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-14 12:35 ciasto styropian
do Katastrofy : robiłam to ciasto już wielokrotnie i nigdy mi nie siadło, przeciwnie jest bardzo puszyste.
Poza tym faktycznie szybko się je robi i dlatego tak an co dzień wole je od sernika.



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-26 12:46 martyna
czy blaszka ma być standardowa czyli 25cm na 40 cm???

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-09-26 12:53 styropian
tak, ewentualnie 25x35 nie musi być dokładnie co do cm, najwyżej ciasto będzie ciut wyższe/niższe



Przepisów
Od
Dodano 2011-09-27 14:46 Tytul
Nic specjalnego. Dobra, ale nie powalające.Jogurt brzoskwiniowy zdecydowanie zastąpiłabym naturalnym, a do ciasta można dodać kakao. Ma smak podobny do sernika.Ale to nie to samo. Sernik lepszy.



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-12 20:03 Tytul
czy można dać na spód ciasto biszkoptowe, zamiast kruchego,oczywiście najpierw upieczone, żeby masa sie nie zatopiła?

asieńka - moderator
asieńka
Przepisów 92
Od 2010-05-07 12:58
Dodano 2011-10-12 20:28 styropian
myślę, ze śmiało można spróbować - dobry pomysł! może wyjść ciekawie i mniej kalorycznie. Tylko faktycznie biszkopt radziłabym wcześniej troszkę podpiec u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-31 9:08 styropian
ja dalam smietane 12% az boje sie czy sie uda wlasnie sie piecze zapomnialam sie i kupilam 12 a potem gdy juz robilam i zerknelam na przepis to sie przerazilam co teraz bedzie mam nadzieje ze nie bedzie plywal



Przepisów
Od
Dodano 2011-10-31 9:35 styropian
na pewno wyjdzie! skoro wychodzi na jogurcie to na śmietanie nawet 12% nie powinno być inaczej u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-15 11:31 Tytul
Witam, budyn normalny w proszku sie dodaje czy pierw gotuje?

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-11-15 11:54 styropian
do ciasta dodajemy budyń w proszku, a więc prosto z torebki bez gotowania!



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-15 12:36 Ciasto Styropian
Pieklam to ciasto na niedziele, wyszlo wspaniale. Balam sie jakie bedzie, wszak tam jest litr smietany, balam sie, ze bedzie rzadkie. Moje obawy byly bezpodstawne. Ciasto pieknie wygladalo, nie bylo rzadkie i bardzo smaczne. Polecam wszystkim u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-01-03 13:11 ciasto styropian
upieklam mezusiowi na 61 urodzinki ,ale bedzie zachwycony,bo jest smakoszem sernikow.wyszedl jak marzenie w smaku i wygladzie.dziekuje za przepis.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-11 22:30 mniammmmmmm
jeśli ktoś nie potrafi piec to nie polecam żadnego pieczenia , bo bez sensu te komentarze ze ciasto opadło mimo iż przepis jest nadzwyczajnie prosty...



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-17 19:48 Tytul
Pierwszy raz robiłam dzis to ciasto - wyszło super u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-11-24 11:12 grażka
Ciasto jest pyszne i zawsze sie udajeu?miech
Super przepis znałam go wczesniej i robie to ciasto już od dawnau?miech Pozdrawiamu?miech



Przepisów
Od
Dodano 2013-05-06 10:44 pyszne
nie jestem ekspertem w pieczeniu ale koleżanki w pracy piekły i było pyszne sama upieke na niedzielę.



Przepisów
Od
Dodano 2014-05-10 21:28 PROSZĘ!!!
TEN BUDYŃ TRZEBA GOTOWAĆ Z TYMI INNYMI SKLADNIKAMI CZY NIE smutny


kulinarne przepisy Dodaj komentarz