Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto Styropian

Czas 90 minut Porcji 12 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

ciasto:
1 kostka masła /200g/
3 szklanki mąki
5 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 litr śmietany 18%
5 białek (tych od żółtek)
szczypta soli do białek
szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duży budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag wiórek kokosowych

Ciasto Styropian - sposób wykonania:

Zaintrygowało mnie to ciasto i jego troszkę dziwna :-) nazwa, przepis pochodzi z internetu, ciężko powiedzieć skąd konkretnie gdyż dostępny jest na wielu stronach kulinarnych :)
Ciasto jest przede wszystkim bardzo smaczne ale także niezmiernie proste do wykonania. Na pewno uda się każdemu!
Mąkę połączoną z proszkiem siekamy z masłem, dodajemy cukier, cukier waniliowy a na końcu żółtka, gdyby ciasto nie chciało się zagnieść można dodać 2 łyżki śmietany ale nie powinno być problemu.
Połową ciasta wałkujemy i przenosimy do wysmarowanej tłuszczem blachy (prostokątnej), resztę zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Śmietanę miksujemy z pozostałymi składnikami a więc szklanką cukru pudru, łyżką maki ziemniaczanej, budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia, na końcu dodajemy wiórki kokosowe oraz pianę ubitą z białek i lekko mieszamy (łyżką lub na bardzo wolnych obrotach, żeby piana nie opadła). Masę wylewamy na ciasto, na masę tarujemy pozostałą część ciasta (na grubych oczkach). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni C, pieczemy przez godzinę.
Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Ciasto można modyfikować dodając do masy np. pokrojone w kostkę brzoskwinie, niektórzy dają też warstwę dżemu między ciasto a masę śmietanową. Na pewno każda wersja jest warta wypróbowania bo ciasto jest naprawdę ciekawe i tanie.
Polecam !!


Prześlij przepis

asieńka | 03-01-11 | Czytano: 413859 razy | komentarzy [33]
Ciasto Styropian komentarz



Opinie i komentarze na temat Ciasto Styropian kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

33 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Ciasto Styropian prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Styropian Ewy Wachowicz
2011-01-19 8:35

pani Ewa Wachowicz zamiast śmietany użyła litr jogurtu brzoskwiniowego :-). To ciasto jest pyszne w każdej wersji

Autor
Ciasto styropian
2011-01-19 10:07

Już 2 razy piekłam to ciasto. To przepis podesłany przez Martę z Jarosławia. Do masy latem dodaje się na wierzch masy owoce typu borówki, jagody :-)

Autor
Tytul
2011-02-02 11:03

Ja mam ten przepis pod nazwą "NIBY SERNIK".Tylko do wyrobienia ciasta używam roztopioną wystudzoną margarynę'
Jagna

Autor
Tytul
2011-04-03 18:25

ciasto zrobiłam w/g podanego przepisu.proste i bardzo smaczne.polecam.

Autor
Tytul
2011-05-14 13:43

A ja zamiast śmietany daję jogurt (gęsty np. bałkański)Dobre ciasto i ładnie wygląda

Autor
Tytul
2011-05-24 9:38

bardzo smaczne bo go jadłam i na niedzielę go upiekę. Pozdrawiam

Autor
całkie całkiem
2011-07-06 22:11

także zrobiłam, zaryzykowałam i przepis się udał, dodałam do masy śmietane i jogurt pól na pół, faktycznie smaczne cisato ale polecam włożyć na noc do lodówki na drugi dzień jest lepsze

Autor
ania
2011-08-03 8:12

ja robię to ciasto wiele lat tylko całkiem inaczej i nazywa sie sernik puszysty;mase lekko podgrzewam

Autor
Tytul
2011-08-26 21:18

Czy ta śmietana 18% jest kwaśna?

Autor
styropian
2011-08-26 22:02

do ciasta potrzebujemy zwykła, najzwyklejszą w świecie śmietanę 18% taką którą dodajemy też do zupy czy mizerii - absolutnie nie ma to być słodka śmietana UHT.

Autor
styropian
2011-08-30 18:15

a gdzie i kiedy mam dodac wiorki kokosowe?lece do sklepu po prodokty!

Autor
styropian
2011-08-30 18:49

wiórki dodajemy do masy pod koniec, mieszamy za pomocą łyżki

Autor
Tytul
2011-09-02 10:05

Pierwsze ciasto które mi się nie udało - a piekę już długo i naprawdę różne ciasta.

Autor
Tytul
2011-09-14 12:31

KATASTROFA... nie polecam! ciasto nic ciekawego - taka podróbka sernika, tylko że niezbyt dobra...
na dodatek ładnie wyglada w pikearniku łatwo sie robi tyle, ze po wyjeciu siada

drugi raz nie zrobie!

Autor
ciasto styropian
2011-09-14 12:35

do Katastrofy : robiłam to ciasto już wielokrotnie i nigdy mi nie siadło, przeciwnie jest bardzo puszyste.
Poza tym faktycznie szybko się je robi i dlatego tak an co dzień wole je od sernika.

Autor
martyna
2011-09-26 12:46

czy blaszka ma być standardowa czyli 25cm na 40 cm???

Autor
styropian
2011-09-26 12:53

tak, ewentualnie 25x35 nie musi być dokładnie co do cm, najwyżej ciasto będzie ciut wyższe/niższe

Autor
Tytul
2011-09-27 14:46

Nic specjalnego. Dobra, ale nie powalające.Jogurt brzoskwiniowy zdecydowanie zastąpiłabym naturalnym, a do ciasta można dodać kakao. Ma smak podobny do sernika.Ale to nie to samo. Sernik lepszy.

Autor
Tytul
2011-10-12 20:03

czy można dać na spód ciasto biszkoptowe, zamiast kruchego,oczywiście najpierw upieczone, żeby masa sie nie zatopiła?

Autor
styropian
2011-10-12 20:28

myślę, ze śmiało można spróbować - dobry pomysł! może wyjść ciekawie i mniej kalorycznie. Tylko faktycznie biszkopt radziłabym wcześniej troszkę podpiec :-)

Autor
styropian
2011-10-31 9:08

ja dalam smietane 12% az boje sie czy sie uda wlasnie sie piecze zapomnialam sie i kupilam 12 a potem gdy juz robilam i zerknelam na przepis to sie przerazilam co teraz bedzie mam nadzieje ze nie bedzie plywal

Autor
styropian
2011-10-31 9:35

na pewno wyjdzie! skoro wychodzi na jogurcie to na śmietanie nawet 12% nie powinno być inaczej :-)

Autor
Tytul
2011-11-15 11:31

Witam, budyn normalny w proszku sie dodaje czy pierw gotuje?

Autor
styropian
2011-11-15 11:54

do ciasta dodajemy budyń w proszku, a więc prosto z torebki bez gotowania!

Autor
Ciasto Styropian
2011-11-15 12:36

Pieklam to ciasto na niedziele, wyszlo wspaniale. Balam sie jakie bedzie, wszak tam jest litr smietany, balam sie, ze bedzie rzadkie. Moje obawy byly bezpodstawne. Ciasto pieknie wygladalo, nie bylo rzadkie i bardzo smaczne. Polecam wszystkim :-)

Autor
ciasto styropian
2012-01-03 13:11

upieklam mezusiowi na 61 urodzinki ,ale bedzie zachwycony,bo jest smakoszem sernikow.wyszedl jak marzenie w smaku i wygladzie.dziekuje za przepis.

Autor
mniammmmmmm
2012-02-11 22:30

jeśli ktoś nie potrafi piec to nie polecam żadnego pieczenia , bo bez sensu te komentarze ze ciasto opadło mimo iż przepis jest nadzwyczajnie prosty...

Autor
Tytul
2012-11-17 19:48

Pierwszy raz robiłam dzis to ciasto - wyszło super :)

Autor
grażka
2012-11-24 11:12

Ciasto jest pyszne i zawsze sie udaje:)
Super przepis znałam go wczesniej i robie to ciasto już od dawna:) Pozdrawiam:)

Autor
pyszne
2013-05-06 10:44

nie jestem ekspertem w pieczeniu ale koleżanki w pracy piekły i było pyszne sama upieke na niedzielę.

Autor
PROSZĘ!!!
2014-05-10 21:28

TEN BUDYŃ TRZEBA GOTOWAĆ Z TYMI INNYMI SKLADNIKAMI CZY NIE :(

Autor
EMI
2015-07-30 15:28

Uwielbiam piec i spróbuję, bo wygląda naprawdę apetycznie

Autor
Agula
2017-02-13 21:59

Ciasto suuuper pieklam kilka razy ale zastanawiam się czy będzie też tak dobre z śmietany 12.może ktos już piekl.czekam na odpowiedz.

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje