Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto Styropian

Czas 90 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

ciasto:
1 kostka masła /200g/
3 szklanki mąki
5 żółtek
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
1 litr śmietany 18%
5 białek (tych od żółtek)
szczypta soli do białek
szklanka cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 duży budyń śmietankowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 dag wiórek kokosowych

Ciasto Styropian - sposób wykonania:

Zaintrygowało mnie to ciasto i jego troszkę dziwna :-) nazwa, przepis pochodzi z internetu, ciężko powiedzieć skąd konkretnie gdyż dostępny jest na wielu stronach kulinarnych :)
Ciasto jest przede wszystkim bardzo smaczne ale także niezmiernie proste do wykonania. Na pewno uda się każdemu!
Mąkę połączoną z proszkiem siekamy z masłem, dodajemy cukier, cukier waniliowy a na końcu żółtka, gdyby ciasto nie chciało się zagnieść można dodać 2 łyżki śmietany ale nie powinno być problemu.
Połową ciasta wałkujemy i przenosimy do wysmarowanej tłuszczem blachy (prostokątnej), resztę zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Śmietanę miksujemy z pozostałymi składnikami a więc szklanką cukru pudru, łyżką maki ziemniaczanej, budyniem w proszku i proszkiem do pieczenia, na końcu dodajemy wiórki kokosowe oraz pianę ubitą z białek i lekko mieszamy (łyżką lub na bardzo wolnych obrotach, żeby piana nie opadła). Masę wylewamy na ciasto, na masę tarujemy pozostałą część ciasta (na grubych oczkach). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-180 stopni C, pieczemy przez godzinę.
Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Ciasto można modyfikować dodając do masy np. pokrojone w kostkę brzoskwinie, niektórzy dają też warstwę dżemu między ciasto a masę śmietanową. Na pewno każda wersja jest warta wypróbowania bo ciasto jest naprawdę ciekawe i tanie.
Polecam !!
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 03-01-11| komentarz [32]



32 komentarzy


Styropian Ewy Wachowicz
2011-01-19 8:35

pani Ewa Wachowicz zamiast śmietany użyła litr jogurtu brzoskwiniowego :-). To ciasto jest pyszne w każdej wersji


Ciasto styropian
2011-01-19 10:07

Już 2 razy piekłam to ciasto. To przepis podesłany przez Martę z Jarosławia. Do masy latem dodaje się na wierzch masy owoce typu borówki, jagody :-)


Tytul
2011-02-02 11:03

Ja mam ten przepis pod nazwą "NIBY SERNIK".Tylko do wyrobienia ciasta używam roztopioną wystudzoną margarynę'
Jagna


Tytul
2011-04-03 18:25

ciasto zrobiłam w/g podanego przepisu.proste i bardzo smaczne.polecam.


Tytul
2011-05-14 13:43

A ja zamiast śmietany daję jogurt (gęsty np. bałkański)Dobre ciasto i ładnie wygląda


Tytul
2011-05-24 9:38

bardzo smaczne bo go jadłam i na niedzielę go upiekę. Pozdrawiam


całkie całkiem
2011-07-06 22:11

także zrobiłam, zaryzykowałam i przepis się udał, dodałam do masy śmietane i jogurt pól na pół, faktycznie smaczne cisato ale polecam włożyć na noc do lodówki na drugi dzień jest lepsze


ania
2011-08-03 8:12

ja robię to ciasto wiele lat tylko całkiem inaczej i nazywa sie sernik puszysty;mase lekko podgrzewam


Tytul
2011-08-26 21:18

Czy ta śmietana 18% jest kwaśna?


styropian
2011-08-26 22:02

do ciasta potrzebujemy zwykła, najzwyklejszą w świecie śmietanę 18% taką którą dodajemy też do zupy czy mizerii - absolutnie nie ma to być słodka śmietana UHT.


styropian
2011-08-30 18:15

a gdzie i kiedy mam dodac wiorki kokosowe?lece do sklepu po prodokty!


styropian
2011-08-30 18:49

wiórki dodajemy do masy pod koniec, mieszamy za pomocą łyżki


Tytul
2011-09-02 10:05

Pierwsze ciasto które mi się nie udało - a piekę już długo i naprawdę różne ciasta.


Tytul
2011-09-14 12:31

KATASTROFA... nie polecam! ciasto nic ciekawego - taka podróbka sernika, tylko że niezbyt dobra...
na dodatek ładnie wyglada w pikearniku łatwo sie robi tyle, ze po wyjeciu siada

drugi raz nie zrobie!


ciasto styropian
2011-09-14 12:35

do Katastrofy : robiłam to ciasto już wielokrotnie i nigdy mi nie siadło, przeciwnie jest bardzo puszyste.
Poza tym faktycznie szybko się je robi i dlatego tak an co dzień wole je od sernika.


martyna
2011-09-26 12:46

czy blaszka ma być standardowa czyli 25cm na 40 cm???


styropian
2011-09-26 12:53

tak, ewentualnie 25x35 nie musi być dokładnie co do cm, najwyżej ciasto będzie ciut wyższe/niższe


Tytul
2011-09-27 14:46

Nic specjalnego. Dobra, ale nie powalające.Jogurt brzoskwiniowy zdecydowanie zastąpiłabym naturalnym, a do ciasta można dodać kakao. Ma smak podobny do sernika.Ale to nie to samo. Sernik lepszy.


Tytul
2011-10-12 20:03

czy można dać na spód ciasto biszkoptowe, zamiast kruchego,oczywiście najpierw upieczone, żeby masa sie nie zatopiła?


styropian
2011-10-12 20:28

myślę, ze śmiało można spróbować - dobry pomysł! może wyjść ciekawie i mniej kalorycznie. Tylko faktycznie biszkopt radziłabym wcześniej troszkę podpiec :-)


styropian
2011-10-31 9:08

ja dalam smietane 12% az boje sie czy sie uda wlasnie sie piecze zapomnialam sie i kupilam 12 a potem gdy juz robilam i zerknelam na przepis to sie przerazilam co teraz bedzie mam nadzieje ze nie bedzie plywal


styropian
2011-10-31 9:35

na pewno wyjdzie! skoro wychodzi na jogurcie to na śmietanie nawet 12% nie powinno być inaczej :-)


Tytul
2011-11-15 11:31

Witam, budyn normalny w proszku sie dodaje czy pierw gotuje?


styropian
2011-11-15 11:54

do ciasta dodajemy budyń w proszku, a więc prosto z torebki bez gotowania!


Ciasto Styropian
2011-11-15 12:36

Pieklam to ciasto na niedziele, wyszlo wspaniale. Balam sie jakie bedzie, wszak tam jest litr smietany, balam sie, ze bedzie rzadkie. Moje obawy byly bezpodstawne. Ciasto pieknie wygladalo, nie bylo rzadkie i bardzo smaczne. Polecam wszystkim :-)


ciasto styropian
2012-01-03 13:11

upieklam mezusiowi na 61 urodzinki ,ale bedzie zachwycony,bo jest smakoszem sernikow.wyszedl jak marzenie w smaku i wygladzie.dziekuje za przepis.


mniammmmmmm
2012-02-11 22:30

jeśli ktoś nie potrafi piec to nie polecam żadnego pieczenia , bo bez sensu te komentarze ze ciasto opadło mimo iż przepis jest nadzwyczajnie prosty...


Tytul
2012-11-17 19:48

Pierwszy raz robiłam dzis to ciasto - wyszło super :)


grażka
2012-11-24 11:12

Ciasto jest pyszne i zawsze sie udaje:)
Super przepis znałam go wczesniej i robie to ciasto już od dawna:) Pozdrawiam:)


pyszne
2013-05-06 10:44

nie jestem ekspertem w pieczeniu ale koleżanki w pracy piekły i było pyszne sama upieke na niedzielę.


PROSZĘ!!!
2014-05-10 21:28

TEN BUDYŃ TRZEBA GOTOWAĆ Z TYMI INNYMI SKLADNIKAMI CZY NIE :(


EMI
2015-07-30 15:28

Uwielbiam piec i spróbuję, bo wygląda naprawdę apetycznie

Dodaj komentarz