Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |

Proste,smaczne gofry Gofry mmm
Bardzo dobre dziękuje za przepis :D...
| 2014-06-06 14:47 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto toffi - składniki:

3 paczki herbatników (po 100 g każda),
1,5 paczki krakersów (po 180 g),
Masa budyniowa
1 litr mleka,
1/2 szklanki cukru,
4 żółtka,
1 masło (250 g),
1 szklanka mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Masa toffi
375 ml śmietany kremówki (30%)
puszka mleka słodzonego skondensowanego
1 łyżeczka żelatyny

2 śnieżki
400 ml zimnego mleka

10 dag płatków migdałów

Ciasto toffi - sposób wykonania:

Puszkę z mlekiem skondensowanym gotujemy przez 2,5 godziny, pilnując by puszka nie wystawała ponad powierzchnię wody. W ten sposób uzyskamy kajmak ( jest też gotowy do kupienia w sklepach - dla leniuszków ?art)
Kiedy mamy już gotową, ostudzoną puszkę przygotowujemy krem budyniowy :
masło, 3 szklanki mleka, pół szklanki cukru zagotowujemy do gotującej się masy dodajemy szklankę mleka, szklankę mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 żółtka, miksujemy, chwilkę gotujemy aż się zagęści - musi mieć konsystencję budyniu, następnie lekko studzimy.

Masa toffi
Ubijamy piane ze śmietany, dodajemy masę z puszki, ciągle miksując, 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i gdy zaczyna tężeć łączymy ją z resztą masy.

Bita śmietana
Śnieżkę ubijamy na sztywno z 400 ml zimnego mleko.
Mamy już wszystko zatem..
Na blaszce 26/34 układamy ciasto u?miech
Najpierw warstwa krakersów, potem masa budyniowa, po jej wystygnięciu herbatniki, na nie masa toffi na nią krakersy i grubo - bita śmietana. Bitą śmietanę posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Ciasto musi postać dobę w lodówce
palce lizać u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-24 8:27 pycha
ciasto bardzo dobre-polecam



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-04 14:29 fajne
szybko się robi i jest bardzo smaczne, naprawdę warto je robić


kulinarne przepisy Dodaj komentarz