Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto toffi - składniki:

3 paczki herbatników (po 100 g każda),
1,5 paczki krakersów (po 180 g),
Masa budyniowa
1 litr mleka,
1/2 szklanki cukru,
4 żółtka,
1 masło (250 g),
1 szklanka mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Masa toffi
375 ml śmietany kremówki (30%)
puszka mleka słodzonego skondensowanego
1 łyżeczka żelatyny

2 śnieżki
400 ml zimnego mleka

10 dag płatków migdałów

Ciasto toffi - sposób wykonania:

Puszkę z mlekiem skondensowanym gotujemy przez 2,5 godziny, pilnując by puszka nie wystawała ponad powierzchnię wody. W ten sposób uzyskamy kajmak ( jest też gotowy do kupienia w sklepach - dla leniuszków ?art)
Kiedy mamy już gotową, ostudzoną puszkę przygotowujemy krem budyniowy :
masło, 3 szklanki mleka, pół szklanki cukru zagotowujemy do gotującej się masy dodajemy szklankę mleka, szklankę mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 żółtka, miksujemy, chwilkę gotujemy aż się zagęści - musi mieć konsystencję budyniu, następnie lekko studzimy.

Masa toffi
Ubijamy piane ze śmietany, dodajemy masę z puszki, ciągle miksując, 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i gdy zaczyna tężeć łączymy ją z resztą masy.

Bita śmietana
Śnieżkę ubijamy na sztywno z 400 ml zimnego mleko.
Mamy już wszystko zatem..
Na blaszce 26/34 układamy ciasto u?miech
Najpierw warstwa krakersów, potem masa budyniowa, po jej wystygnięciu herbatniki, na nie masa toffi na nią krakersy i grubo - bita śmietana. Bitą śmietanę posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Ciasto musi postać dobę w lodówce
palce lizać u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-24 8:27 pycha
ciasto bardzo dobre-polecam



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-04 14:29 fajne
szybko się robi i jest bardzo smaczne, naprawdę warto je robić


kulinarne przepisy Dodaj komentarz