Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz tytul
1...
| 2015-03-05 23:42 |

ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto toffi

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto toffi - składniki:

3 paczki herbatników (po 100 g każda),
1,5 paczki krakersów (po 180 g),
Masa budyniowa
1 litr mleka,
1/2 szklanki cukru,
4 żółtka,
1 masło (250 g),
1 szklanka mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Masa toffi
375 ml śmietany kremówki (30%)
puszka mleka słodzonego skondensowanego
1 łyżeczka żelatyny

2 śnieżki
400 ml zimnego mleka

10 dag płatków migdałów

Ciasto toffi - sposób wykonania:

Ciasto toffiPuszkę z mlekiem skondensowanym gotujemy przez 2,5 godziny, pilnując by puszka nie wystawała ponad powierzchnię wody. W ten sposób uzyskamy kajmak ( jest też gotowy do kupienia w sklepach - dla leniuszków ?art)
Kiedy mamy już gotową, ostudzoną puszkę przygotowujemy krem budyniowy :
masło, 3 szklanki mleka, pół szklanki cukru zagotowujemy do gotującej się masy dodajemy szklankę mleka, szklankę mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 żółtka, miksujemy, chwilkę gotujemy aż się zagęści - musi mieć konsystencję budyniu, następnie lekko studzimy.

Masa toffi
Ubijamy piane ze śmietany, dodajemy masę z puszki, ciągle miksując, 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i gdy zaczyna tężeć łączymy ją z resztą masy.

Bita śmietana
Śnieżkę ubijamy na sztywno z 400 ml zimnego mleko.
Mamy już wszystko zatem..
Na blaszce 26/34 układamy ciasto u?miech
Najpierw warstwa krakersów, potem masa budyniowa, po jej wystygnięciu herbatniki, na nie masa toffi na nią krakersy i grubo - bita śmietana. Bitą śmietanę posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Ciasto musi postać dobę w lodówce
palce lizać u?miech

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

~Gosc | 05-07-10 | komentarz [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-24 8:27 pycha
ciasto bardzo dobre-polecam



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-04 14:29 fajne
szybko się robi i jest bardzo smaczne, naprawdę warto je robić


komentarze Dodaj komentarz