Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Sałatka z zupek chińskich Tytul
I masz rację te zupki chińskie to sama chemia i trucizna.Oglądałam kiedyś program na temat tych zupek i innych produktów...
| 2014-11-25 2:15 |

Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto toffi - składniki:

3 paczki herbatników (po 100 g każda),
1,5 paczki krakersów (po 180 g),
Masa budyniowa
1 litr mleka,
1/2 szklanki cukru,
4 żółtka,
1 masło (250 g),
1 szklanka mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Masa toffi
375 ml śmietany kremówki (30%)
puszka mleka słodzonego skondensowanego
1 łyżeczka żelatyny

2 śnieżki
400 ml zimnego mleka

10 dag płatków migdałów

Ciasto toffi - sposób wykonania:

Puszkę z mlekiem skondensowanym gotujemy przez 2,5 godziny, pilnując by puszka nie wystawała ponad powierzchnię wody. W ten sposób uzyskamy kajmak ( jest też gotowy do kupienia w sklepach - dla leniuszków ?art)
Kiedy mamy już gotową, ostudzoną puszkę przygotowujemy krem budyniowy :
masło, 3 szklanki mleka, pół szklanki cukru zagotowujemy do gotującej się masy dodajemy szklankę mleka, szklankę mąki, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 4 żółtka, miksujemy, chwilkę gotujemy aż się zagęści - musi mieć konsystencję budyniu, następnie lekko studzimy.

Masa toffi
Ubijamy piane ze śmietany, dodajemy masę z puszki, ciągle miksując, 1 łyżeczkę żelatyny rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i gdy zaczyna tężeć łączymy ją z resztą masy.

Bita śmietana
Śnieżkę ubijamy na sztywno z 400 ml zimnego mleko.
Mamy już wszystko zatem..
Na blaszce 26/34 układamy ciasto u?miech
Najpierw warstwa krakersów, potem masa budyniowa, po jej wystygnięciu herbatniki, na nie masa toffi na nią krakersy i grubo - bita śmietana. Bitą śmietanę posypujemy uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi. Ciasto musi postać dobę w lodówce
palce lizać u?miech
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [2]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-24 8:27 pycha
ciasto bardzo dobre-polecam



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-04 14:29 fajne
szybko się robi i jest bardzo smaczne, naprawdę warto je robić


kulinarne przepisy Dodaj komentarz