Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto Usta Adama

Składniki:

30 dkg biszkoptów małych, okrągłych posmarować powidłami, złożyć po dwa i ułożyć na spód i zalać ciastem
CIASTO: 1 margaryna,
1 szklanka cukru,
1 łyżka kakao,
1,5 szklanki maki,
5 łyżek wody,
1 cukier waniliowy,
5 żółtek i jedno jajko całe,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, ubita piana z 5 białek.

KREM:
1 budyń śmietankowy,
2 łyżki mąki pszennej,
3 żółtka,
6 łyżek cukru,
0,5 litra mleka,
1 margaryna.

POLEWA: 0,5 kostki margaryny,
5 łyżek cukru pudru,
5 łyżek kwaśniej śmietany,
1 łyżka żelatyny(rozpuścić ją w 2 łyżkach gorącej wody),
3 łyżki kakao

na polewę możemy wylać galaretkę np. wiśniową

Ciasto Usta Adama - sposób wykonania:

CIASTO-wykonanie: margarynę, cukier, wodę, cukier waniliowy , kakao rozpuścić na jednolitą masę i lekko ostudzić. do letniej masy dodać żółtka i całe jajko, mąkę z proszkiem do pieczenia i ubitą pianę. Wszystko wymieszać i zalać ułożone biszkopty. Piec 25-30 minut.
KREM-wykonanie-ugotować budyń (budyń śmietankowy,żółtka mąka pszenna i cukier) utrzeć margarynę i połączyć z budyniem. Krem wyłożyć na upieczone ciasto i polać polewą.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 14-11-11| komentarz [1]



1 komentarzy


Tytul
2013-01-17 13:32

robił moze ktos z was to ciasto warto zrobic ? dobre?

Dodaj komentarz