Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Ciasto użądlenie pszczoły

Czas 55 minut Porcji 10 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

4 jajka
150 g cukru
125 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
siekane migdały
gruby cukier np.brązowy

krem:
pół litra mleka
1 budyń waniliowy
łyżka cukru waniliowego
1 jajko
2 żółtka
300 g masła
200 g cukru pudru

Ciasto użądlenie pszczoły - sposób wykonania:

Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, miksujemy na puszystą masę. Dodajemy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Ciasto przelewamy do tortownicy (średnica 24 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Wierzch ciasta posypujemy migdałami i cukrem. Ciasto pieczemy 35 minut w 170 stopniach C.
W 3/4 szklanki mleka mieszamy budyń, cukier waniliowy, jajko, żółtka, resztę mleka gotujemy. Gdy mleko się zagotuje wlewamy je do mleka gdzie są jajka i żółtka. Wstawiamy na ogień i gotujemy mieszając i uważając by się nie zagotował, gdy zgęstnieje studzimy wstawiając do wody.
Masło ucieramy na puch, dodajemy cukier puder, następnie dodajemy stopniowo przestudzony budyń.
Ciasto przecinamy na pół, na środek kładziemy krem waniliowo-budyniowy, przykrywamy górą ciasta i dociskamy.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 24-03-12| Czytano: 29950 razy |komentarz [0]
Ciasto użądlenie pszczoły komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz