Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto z truskawkami

Czas 60 minut Porcji 8 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto z truskawkami - składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Masa:
3 szklanki mleka
1 kostka masła
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 cukier waniliowy
cukier kryształ do smaku

Polewa truskawkowa:
1 litr zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone)
3 galaretki truskawkowe

Czas pieczenia
30 minut (tylko biszkopt)

Temperatura pieczenia
180 stopni C

Ciasto z truskawkami - sposób wykonania:

Ciasto z truskawkamiPrzepis na domowe ciasto z truskawkami.
Biszkopt:
Ubić piane z białek. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier kryształ, cukier waniliowy, po 1 żółtku, a na koniec lekko wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok.30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Masa:
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i kryształem, wlać roztrzepany budyń i ugotować.

Kostkę masła utrzeć, dodając przestudzony budyń.
Masę wyłożyć na biszkopty.

Polewa truskawkowa:
Truskawki podgrzać, rozpuścić w nich 3 galaretki. Tężące truskawki wyłożyć na masę. Wierzch można zalać galaretką o dowolnym smaku.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

kundzia155 | 01-02-11 | komentarz [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-20 15:21 ciasto truskawkowe
Czy może byc zwykłe mleko w opakow.1l?
W przepisie jest podane 1/2 słodkiego mleka ale od jakiej ilości?1l., 500ml?



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-20 17:11 Ciasto z truskawkami
chodzi o pół litra mleka, jest ono potrzebne do ugotowania budyniu( faktycznie autor wyraził się nie dość jasno)



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-14 12:20 pytanie
Mam pytanie: Jakiej wielkości ma być blacha do pieczenia w tym przepisie?


komentarze Dodaj komentarz