Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto z truskawkami

Czas 60 minut Porcji 8 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Masa:
3 szklanki mleka
1 kostka masła
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 cukier waniliowy
cukier kryształ do smaku

Polewa truskawkowa:
1 litr zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone)
3 galaretki truskawkowe

Czas pieczenia
30 minut (tylko biszkopt)

Temperatura pieczenia
180 stopni C

Ciasto z truskawkami - sposób wykonania:

Przepis na domowe ciasto z truskawkami.
Biszkopt:
Ubić piane z białek. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier kryształ, cukier waniliowy, po 1 żółtku, a na koniec lekko wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok.30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Masa:
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i kryształem, wlać roztrzepany budyń i ugotować.

Kostkę masła utrzeć, dodając przestudzony budyń.
Masę wyłożyć na biszkopty.

Polewa truskawkowa:
Truskawki podgrzać, rozpuścić w nich 3 galaretki. Tężące truskawki wyłożyć na masę. Wierzch można zalać galaretką o dowolnym smaku.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
kundzia155 | 01-02-11| komentarz [3]



3 komentarzy


ciasto truskawkowe
2011-06-20 15:21

Czy może byc zwykłe mleko w opakow.1l?
W przepisie jest podane 1/2 słodkiego mleka ale od jakiej ilości?1l., 500ml?


Ciasto z truskawkami
2011-06-20 17:11

chodzi o pół litra mleka, jest ono potrzebne do ugotowania budyniu( faktycznie autor wyraził się nie dość jasno)


pytanie
2011-07-14 12:20

Mam pytanie: Jakiej wielkości ma być blacha do pieczenia w tym przepisie?

Dodaj komentarz