Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 60 minut Porcji 8 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ciasto z truskawkami - składniki:

Biszkopt:
6 jajek
1 szklanka cukru kryształu
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy

Masa:
3 szklanki mleka
1 kostka masła
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
1 cukier waniliowy
cukier kryształ do smaku

Polewa truskawkowa:
1 litr zmiksowanych truskawek (świeże lub mrożone)
3 galaretki truskawkowe

Czas pieczenia
30 minut (tylko biszkopt)

Temperatura pieczenia
180 stopni C

Ciasto z truskawkami - sposób wykonania:

Przepis na domowe ciasto z truskawkami.
Biszkopt:
Ubić piane z białek. Dalej ubijając, dodawać stopniowo cukier kryształ, cukier waniliowy, po 1 żółtku, a na koniec lekko wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok.30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Masa:
W 1/2 szklanki mleka roztrzepać budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym i kryształem, wlać roztrzepany budyń i ugotować.

Kostkę masła utrzeć, dodając przestudzony budyń.
Masę wyłożyć na biszkopty.

Polewa truskawkowa:
Truskawki podgrzać, rozpuścić w nich 3 galaretki. Tężące truskawki wyłożyć na masę. Wierzch można zalać galaretką o dowolnym smaku.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-20 15:21 ciasto truskawkowe
Czy może byc zwykłe mleko w opakow.1l?
W przepisie jest podane 1/2 słodkiego mleka ale od jakiej ilości?1l., 500ml?



Przepisów
Od
Dodano 2011-06-20 17:11 Ciasto z truskawkami
chodzi o pół litra mleka, jest ono potrzebne do ugotowania budyniu( faktycznie autor wyraził się nie dość jasno)



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-14 12:20 pytanie
Mam pytanie: Jakiej wielkości ma być blacha do pieczenia w tym przepisie?


kulinarne przepisy Dodaj komentarz