Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto ze śliwkami

Czas 35 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

spód:
10 dag wiórek kokosowych
4 białka
łyżka pszennej mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
250 g cukru

krem:
4 żółtka
łyżka masła
100 g cukru
łyżeczka cukru waniliowego

ponadto:

kilka śliwek ( w zależności od wielkości od 10 do 20) - najlepsze węgierki
2 łyżki cukru pudru
250 ml śmietany 30%

Ciasto ze śliwkami - sposób wykonania:

Ciasto: z białek ubijamy pianę, dodajemy połowę cukru, chwilkę miksujemy.
Mąkę mieszamy z wiórkami, proszkiem do pieczenia resztą cukru, dodajemy do piany i mieszamy za pomocą łyżki. Ciasto wylewamy do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut w 170 stopniach, studzimy.
Żółtka wbijamy do rondelka, dodajemy masło i cukier oraz cukier waniliowy, podgrzewamy do momentu gdy wszystkie składniki dobrze się połącza i lekko zgęstnieją.
Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki, zalewamy posłodzoną wodą i chwilkę gotujemy, odcedzamy.
Spód smarujemy kremem, następnie wykładamy krem waniliowy i układamy śliwki. Całość smarujemy ubitą pianą.
Pyszne ciasto które zniknęło w ekspresowym tempie :)
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 12-08-12| Czytano: 3712 razy |komentarz [0]
Ciasto ze śliwkami komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz