Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Ciasto zemsta teściowej

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
kostka margaryny Kasia
szklanka cukru pudru
5 żółtek (białka wbijamy do wysokiej miski)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

beza:
5 białek
1 szklanka cukru
150 g płatków migdałowych

galaretka:
2 galaretki wiśniowe
3 szklanki kompotu wiśniowego (z owocami bez pestek) LUB SOKU ROZROBIONEGO Z WODĄ

część śmietanowa:
400 ml śmietanki 30%
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wrzątku

Ciasto zemsta teściowej - sposób wykonania:

Ciasto:
mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, łączymy z pokrojoną w kostkę margaryną, dodajemy cukier, żółtka. Zagniatamy ciasto, jeśli składniki trudno się łączą możemy dodać dwie łyżki kwaśnej śmietany. Ciasto dzielimy na dwie części.

Jedną część wałkujemy i przenosimy do blachy o wymiarach 20x30 cm. Pieczemy 35 minut w 180 stopniach C.

Drugą część ciasta pieczemy w tej samej blaszce ale na nią robimy bezę. W tym celu z białek ubijamy pianę, dodajemy cukier. Bezę wykładamy na ciasto, posypujemy migdałami.
Pieczemy 35 minut w 180 stopniach C. Oba ciasta studzimy.


Galaretka:
3 szklanki kompotu lub soku gotujemy, we wrzącym rozpuszczamy galaretki. Dodajemy owoce wiśni jeśli je posiadamy, odstawiamy do stężenia.
Śmietanę ubijamy z cukrem. Żelatynę zalewamy 1/4 szkl. wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy do ubitej śmietany i mieszamy dokładnie.

Na ciasto bez bezy wylewamy tężejąca galaretkę. Na galaretkę wykładamy ubitą śmietanę, na to kładziemy ciasto z bezą.

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 11-01-18| Czytano: 1363 razy |komentarz [0]
Ciasto zemsta teściowej komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz