Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Cygańska droga

Czas 120 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

Ciasto:
300 g maku zmielonego dwa razy
1 szklanka cukru pudru
3/4 kostki margaryny
3 łyżki maki ziemniaczanej
5 jajek
100 g bakalii
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
Krem:
1 kostka margaryny(lub masła)
1 budyń waniliowy
mleko (ilość wg przepisu na opakowaniu)
pół szklanki cukru pudru

oraz

galaretka czerwona
paczka podłużnych biszkoptów polewa czekoladowa

Cygańska droga - sposób wykonania:

Pyszne i bardzo ciekawe pod względem wyglądu ciasto. Żółtka oddzielamy od białek, z białek ubijamy pianę. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy po jednym żółtku - ucieramy, następnie dodajemy mak, make ziemniaczaną, proszek, kakao, bakalie a na koniec piane ubitą z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na pół i każdą część wylewamy do blaszki wysmarowanej tłuszczem, pieczemy po 40 minut w 180 stopniach.
Budyń gotujemy wg przepisu na opakowaniu, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy po łyżce budyniu wciąż ucierając aż do wyczerpania.
Galaretkę rozprowadzamy we wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu, jak zastygnie kroimy w paski.
Na spód kładziemy połowę kremu, na to układamy na przemian : rząd biszkoptów, rząd pasków z galaretki aż do wyczerpania. Na to kładziemy drugą połowę kremu i wierzchni placek ciasta. Polewamy je polewą czekoladową i ewentualnie ozdabiamy wg uznania. Wstawiamy na dobę do lodówki.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 07-02-11| Czytano: 46756 razy |komentarz [0]
Cygańska droga komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz