Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Napoje >> Nalewki

Cytrynówka nalewka z cytryn

Czas 20 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Cytrynówka nalewka z cytryn - składniki:

0,5 litra spirytusu
1,5 szklanki cukru (może też być miód - jeszcze lepiej)
4 szklanki wody
8 sporych cytryn

Cytrynówka nalewka z cytryn - sposób wykonania:

Cytrynówka nalewka z cytrynTa nalewka jest naprawdę wyborna u?miech zapewniam, ze smakuje nie tylko dla kobiet. Być może ten przepis będzie przydatny przed imprezą andrzejkową u?miech

Wodę gotujemy z cukrem (lub miodem) aż do jego rozpuszczenia, studzimy.
Cytryny przekrajamy na pół i dokładnie wyciskamy z nich sok. Sok mieszamy z wodą i spirytusem oraz skórkami, odstawiamy na noc do lodówki (oczywiście w zamknięciu lub po szczelnym przykryciem). Na drugi dzień napój przecedzamy przez gęste sito wlewamy do butelek i tak oto jest on gotowy do spożycia.

Wersja druga ten nalewki jest troszkę bardziej czasochłonna - nalewka musi postać minimum 2 tygodnie :
4 cytryny
pół litra spirytusu
1 szklanka cukru
2 szklanki wody

Wykonanie jest podobne, należy jednak przed przyrządzaniem sparzyć cytryny - dalej podobnie, gotujemy syrop, wyciskamy sok, wszystko łączymy ze sobą i odcedzamy dopiero po 2 tygodniach.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 22-11-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz