Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Z czosnkiem i przyprawami lepiej nie przesadzać. Nie każdy z domowników lubi za dużo czosnku. Ja np na kanapkę z kiełbas...
| 2015-03-26 15:28 |

ikonka Komentarz Tytul
Do kiełbasy lepiej dodac wiecej czosnku a nie 1 głowka na 7 kg miesa....
| 2015-03-26 9:54 |

ikonka Komentarz Temperatura pokojowa
Emilko, też się stosuję do tej zasady. Temperatura pokojowa zalecana jest także dla drzewa do palenia w kominku. Takie m...
| 2015-03-20 22:43 |

ikonka Komentarz Emilka
Kiedys gdzieś przeczytałam, że aby uniknąć zakalca w każdych ciastach typu babka należy uzywać produktów o temperaturze ...
| 2015-03-20 17:30 |

ikonka Komentarz Tytul
Tak już jest z przepisami w diecie Dukana. Zamienia się codzienne produkty na zastępcze i w efekcie nie są tak łądne jak...
| 2015-03-18 11:10 |

ikonka Komentarz Tytul
ciasteczka przepyszne,lecz mi wyszly za rzadkie.
Ciasto rozlalo sie na cala blache,tak ze musialam kroic na male ...
| 2015-03-16 17:54 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja zrobiłam naleśniki z tego przepisu i wyszły mi super...
| 2015-03-15 10:54 |

ikonka Komentarz Tytul
przepisy na tym blogu są rewelacja!!!!!
...
| 2015-03-10 13:55 |
 






Strona główna >> Napoje >> Nalewki

Cytrynówka nalewka z cytryn

Czas 20 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Cytrynówka nalewka z cytryn - składniki:

0,5 litra spirytusu
1,5 szklanki cukru (może też być miód - jeszcze lepiej)
4 szklanki wody
8 sporych cytryn

Cytrynówka nalewka z cytryn - sposób wykonania:

Cytrynówka nalewka z cytrynTa nalewka jest naprawdę wyborna u?miech zapewniam, ze smakuje nie tylko dla kobiet. Być może ten przepis będzie przydatny przed imprezą andrzejkową u?miech

Wodę gotujemy z cukrem (lub miodem) aż do jego rozpuszczenia, studzimy.
Cytryny przekrajamy na pół i dokładnie wyciskamy z nich sok. Sok mieszamy z wodą i spirytusem oraz skórkami, odstawiamy na noc do lodówki (oczywiście w zamknięciu lub po szczelnym przykryciem). Na drugi dzień napój przecedzamy przez gęste sito wlewamy do butelek i tak oto jest on gotowy do spożycia.

Wersja druga ten nalewki jest troszkę bardziej czasochłonna - nalewka musi postać minimum 2 tygodnie :
4 cytryny
pół litra spirytusu
1 szklanka cukru
2 szklanki wody

Wykonanie jest podobne, należy jednak przed przyrządzaniem sparzyć cytryny - dalej podobnie, gotujemy syrop, wyciskamy sok, wszystko łączymy ze sobą i odcedzamy dopiero po 2 tygodniach.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

asieńka | 22-11-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz