Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |






Strona główna >> Napoje >> Nalewki

Czas 20 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Cytrynówka nalewka z cytryn - składniki:

0,5 litra spirytusu
1,5 szklanki cukru (może też być miód - jeszcze lepiej)
4 szklanki wody
8 sporych cytryn

Cytrynówka nalewka z cytryn - sposób wykonania:

Ta nalewka jest naprawdę wyborna u?miech zapewniam, ze smakuje nie tylko dla kobiet. Być może ten przepis będzie przydatny przed imprezą andrzejkową u?miech

Wodę gotujemy z cukrem (lub miodem) aż do jego rozpuszczenia, studzimy.
Cytryny przekrajamy na pół i dokładnie wyciskamy z nich sok. Sok mieszamy z wodą i spirytusem oraz skórkami, odstawiamy na noc do lodówki (oczywiście w zamknięciu lub po szczelnym przykryciem). Na drugi dzień napój przecedzamy przez gęste sito wlewamy do butelek i tak oto jest on gotowy do spożycia.

Wersja druga ten nalewki jest troszkę bardziej czasochłonna - nalewka musi postać minimum 2 tygodnie :
4 cytryny
pół litra spirytusu
1 szklanka cukru
2 szklanki wody

Wykonanie jest podobne, należy jednak przed przyrządzaniem sparzyć cytryny - dalej podobnie, gotujemy syrop, wyciskamy sok, wszystko łączymy ze sobą i odcedzamy dopiero po 2 tygodniach.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz