Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Czosnek w winnej marynacie

Czas 20 minut Porcji 2 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

20 dużych główek czosnku
1 l białego wytrawnego wina
100 ml octu winnego
150 g cukru
2 ostre papryczki chili
3 liście laurowe
3 gałązki estrogenu
łyżka mielonego pieprzu
czubata łyżka soli
4 łyżki oliwy z oliwek

Czosnek w winnej marynacie - sposób wykonania:

Z wina, octu, cukru i pozostałych przypraw zagotować zalewę, do wrzącej wrzucić obrane ząbki czosnku, zdjąć z ognia, przykryć i pozostawić na noc. Na drugi dzień całość jeszcze raz pogotować około 3 minut. Czosnek wyjąć z zalewy, rozłożyć równomiernie w 4 słoiczkach (porozdzielać również pozostałe dodatki), zalać ostudzoną zaprawą, na wierzch wylać łyżkę oliwy i dobrze zamknąć. Marynowany czosnek podajemy do potraw mięsnych zamiast świeżego, jako przekąskę a marynatę można używać do sałatek.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

asieńka | 02-06-10 | Czytano: 6035 razy | komentarzy [0]
Czosnek w winnej marynacie komentarz



Opinie i komentarze na temat Czosnek w winnej marynacie kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Czosnek w winnej marynacie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje