Strona główna >> Dania Dietetyczne >> Dieta proteinowa Dukana

Deser Zebra Dukana

Czas 25 minut Porcji 2 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 2 duże jogurty naturalne
- żelatyna (porcja na 1 litr) , zawsze żelatynę do wody, a nie odwrotnie
- aromat waniliowy
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kawy mielonej
- 20-25 tabletek słodzika (1 tabletka ma odpowiadać łyżeczce cukru)

Deser Zebra Dukana - sposób wykonania:

Do kubka 250 ml wsypujemy kawę (lub cynamon) zalewamy do połowy gorącą wodą, chwilkę czekamy aż się zaparzy, następnie dodajemy żelatynę (wg opakowania, ilość odpowiadającą 0,5l płynu) mieszamy do rozpuszczenia, pod koniec mieszania dodajemy 10-15 tabletek słodzika. Ten roztwór powoli wlewamy do garnka, gdzie uprzednio przełożyliśmy 1 op. jogurtu, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.
Ten sam kubek napełniamy do połowy gorącą wodą, dodajemy żelatynę, 10 tabletek słodzika i niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego, całość mieszamy do rozpuszczenia żelatyny. Roztwór wlewamy do drugiego garnka, gdzie znajduje się drugi jogurt, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.
Po jakimś czasie, kiedy obie masy będą miały konsystencję baaardzo gęstej śmietany nakładamy je warstwami w naczynie najlepiej przeźroczyste uważając,żeby nie zmieszać ich ze sobą. Odstawiamy do lodówki aby dokładnie stężały i pyyyszny deser gotowy :)
Polecamy poradnik: zasady ogólne diety Dukana
Polecamy poradnik: Przepisy wigilijne diety Dukana


Prześlij przepis

mewa80 | 25-09-10 | Czytano: 17763 razy | komentarzy [3]
Deser Zebra Dukana komentarz



Opinie i komentarze na temat Deser Zebra Dukana kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

3 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Deser Zebra Dukana prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Desre zebra Dunkana.
2011-08-30 17:11

Takie sobie. Może gdyby zamiast kawy dodać kakao byłoby lepsze?

Autor
Tytul
2012-04-26 9:54

Deser jest naprawdę przepyszny. Uwielbiam wszystko co kawowe, a mniej słodka, kawowa warstwa "zebry" świetnie się komponuje z warstwą waniliową - słodszą :) Do tego dekoracja z białego, beztłuszczowego serka ze słodzikiem i aromatem waniliowym. Pyszota :)

Autor
Tytul
2014-04-15 18:51

Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje