Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Dietetyczne placki ziemniaczane

Czas 30 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

500 g ziemniaków
1 jajko
1 cebula
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól i pieprz
łyżka oleju do wysmarowania blaszki

Dodatki sos np czosnkowy lub koperkowy na bazie jogurtu naturalnego
świeże warzywa

Dietetyczne placki ziemniaczane - sposób wykonania:

Dietetyczne, pieczone placki ziemniaczane są o niebo lepsze od tradycyjnych smażonych placków ziemniaczanych. Tradycyjne są tłuste i gliniaste. Pieczone są chrupiące, nie ociekają tłuszczem. Pyszne, zdrowsze - musisz wypróbować.
ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i siekamy na drobną kostkę. Tak samo drobno siekamy natkę pietruszki. Po kilkunastu minutach od starcia ziemniaków, odlewamy puszczony sok. Dodajemy jajko, drobno posiekany lub rozgnieciony czosnek, pokrojoną cebulę i natkę pietruszki. Masę oprószamy solą, dużą ilością pieprzu i mieszamy ze sobą.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem - najlepiej popsikać atomizerem. Łyżką lub dłonią nakładamy placki. Piekarnik nagrzewamy do 200 st i pieczemy placki ziemniaczane przez około 20 minut z termoobiegiem, aż się zarumienią. Bez termoobiegu pieką się dłużej. Należy pod koniec pieczenia obserwować by się placki nie spiekły.

Dietetyczne placki ziemniaczane podajemy z pokrojonymi warzywami typu pomidory, ogórki, rzodkiewka oraz z sosem na bazie jogurtu.

Placki ziemniaczane zawierają witaminę E, PP, B1,B2, B6, B12, kwas foliowy, potas, cynk, żelazo, magnez.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 07-01-17| Czytano: 820 razy |komentarz [0]
Dietetyczne placki ziemniaczane komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz