Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Domowa bajaderka

Czas 55 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Domowa bajaderka - składniki:

300 g mąki pszennej
1,5 łyżki cukru
3 jajka
pół kostki margaryny
1/4 szklanki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Masa:
pół kostki margaryny
1 łyżka cukru
3 łyżki kakao
pół słoika dżemu z porzeczki czarnej albo wiśni
garść posiekanych orzechów lub migdałów
1/3 szklanki mleka
gotowa polewa czekoladowa


Domowa bajaderka - sposób wykonania:

Domowa bajaderkaTa bajaderka jest naprawdę pyszna u?miech
Mąkę siekamy ze szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier wyrabiamy, następnie dodajemy jajka i śmietanę. Margarynę roztapiamy (można w mikrofali),gdy przestygnie dodajemy do mąki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę.
Ciasto przenosimy do wysmarowanej tłuszczem blachy, pieczemy w temperaturze 200 stopni na złoty kolor.
Po ostudzeniu ciasto przekrajmy w poprzek na pół, jedna część będzie stanowiła nasz spód, drugą dodamy do masy.
W rondelku rozpuszczamy drugą część margaryny, dodajemy do niej kakao, cukier i mleko, do tej masy wkruszamy ciasto (do gorącej), dodajemy też dżem i posiekane orzechy. Mieszamy. Tak otrzymaną masę wykładamy na przygotowany spód i polewamy polewą czekoladową.
Ta bajaderka jest bajeczna u?miech

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 23-09-10 | komentarz [1]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2010-09-27 13:12 polecam bajaderkę
Bajaderka to ciasto niedoceniane a naprawdę pyszne.


komentarze Dodaj komentarz