Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Pasztety

Domowy pasztet

Czas 50 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

około 1,5 kg mięsa gotowanego np. łopatki
jarzyny gotowane z mięsem - marchewka, kawałeczek selera i pietruszki
20 dag wątróbki z drobiu
20 dag ugotowanego boczku
2 cebule
2 łyżki bułki tartej - ewentualnie czerstwa kajzerka namoczona w mleku
2 jajka
przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka (jeśli lubimy : zioła np. prowansalskie)
pół kostki masła
tłuszcz do formy

Domowy pasztet - sposób wykonania:

Gotujemy mięso - gdy będzie już prawie półmiękkie do mięsa wrzucamy jarzyny - np. 2 marchewki i po kawałku selera i pietruszki.
Wątróbkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na rozgrzanym oleju, na innym oleju szklimy pokrojoną cebulkę.
Wszystko studzimy a gdy ostygnie mielimy dwukrotnie - mięso, jarzyny, pokrojony boczek (wcześniej ugotowany), zasmażona wątróbkę, cebulę. Masło roztapiamy - wlewamy do masy i całość mieszamy blenderem (pasztet będzie suuper puszysty).
Do masy dodajemy jajka, bułkę, przyprawy. Formę (tzw. keksówkę) smarujemy tłuszczem posypujemy bułką tartą, wykładamy masą mięsną. pieczemy godzinę w 200 stopniach.
Czas podany bez pieczenia.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 26-06-10| Czytano: 55549 razy |komentarz [1]
Domowy pasztet komentarz



1 komentarzy

Autor
betina m.
2014-03-06 23:07

ja do pasztetu dodaje galke muszkatalowa daje swietny smak.byle nie zaduzo...polecam

Linia tła strony

Dodaj komentarz