Strona główna >> Świąteczne >> Potrawy Wigilijne

Dorsz w cieście francuskim

Czas 55 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

filet z dorsza
opakowanie gotowego mrożonego ciasta francuskiego
30 dag pieczarek (lub leśnych grzybów mrożonych)
1 cebula
1 żółtko
cytryna
pieprz, sól

Dorsz w cieście francuskim - sposób wykonania:

Filet z dorsza umyć (jeśli był mrożony to wcześniej rozmrozić), osuszyć ,posypać solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Następnie obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.
Pieczarki obrać, pokroić drobniej. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pieczarki, przyprawić.
Ciasto francuskie przedzielić na pół. Jedną połową wyłożyć blaszkę lub naczynie żaroodporne nasmarowane tłuszczem. Wyłożyć połowę porcji pieczarek a na nie rybę, przykryć drugą porcją pieczarek a następnie całość drugą połową ciasta francuskiego. Wierzch posmarować żółtkiem i zrobić otwory (aby para uciekała). Wstawić do 220 stopni, zapiekać około 40 minut.
Możemy użyć innej ryby aby był to filet.

Ja zamiast wszystko zrobić w jednym kawałku, pocięłam ciasto w prostokąty, włożyłam kawałek ryby i pieczarki zrobiłam takie jakby paszteciki - wyszły pyszne :-).
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
asieńka | 21-12-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz