Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Dżem z czarnej porzeczki

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Dżem z czarnej porzeczki - składniki:

1 kg czarnej porzeczki
80 dag cukru

Dżem z czarnej porzeczki - sposób wykonania:

Dżem z czarnej porzeczkiPorzeczki odszypułkować, przebrać, umyć, odsączyć na sitku. Wrzucić do rondla (szerokiego a niezbyt wysokiego), zasypać cukrem, podczas grzania należy mieszać aby się nie przypalił.
Owce puszczą sok, należy więc gotować dżem do chwili aż stanie się gęsty ( od 30 minut do godziny ). W trakcie gotowania należy z wierzchu zbierać tzw. szum (pianę), gdy kropla dżemu umieszczona na przechylonym talerzyku nie spływa - dżem jest gotowy. Przekładamy go do słoiczków i pasteryzujemy około 15 minut.

Innym sposobem jest użycie konfitur-fixu.
Proporcje :
1 kg porzeczek
50 dag cukru
1 opakowanie konfitur-fixu

Wówczas wszystkie składniki gotujemy tylko 3 minuty. Gorący przekładamy do słoiczków, zakręcamy i nie pasteryzujemy.
Ilość cukru w załączonych przepisach jest orientacyjna - można ją nieco zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobań - ja podałam taką (dla mnieu?miech) optymalną.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 08-07-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz