Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Dżem z czarnej porzeczki

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg czarnej porzeczki
80 dag cukru

Dżem z czarnej porzeczki - sposób wykonania:

Porzeczki odszypułkować, przebrać, umyć, odsączyć na sitku. Wrzucić do rondla (szerokiego a niezbyt wysokiego), zasypać cukrem, podczas grzania należy mieszać aby się nie przypalił.
Owce puszczą sok, należy więc gotować dżem do chwili aż stanie się gęsty ( od 30 minut do godziny ). W trakcie gotowania należy z wierzchu zbierać tzw. szum (pianę), gdy kropla dżemu umieszczona na przechylonym talerzyku nie spływa - dżem jest gotowy. Przekładamy go do słoiczków i pasteryzujemy około 15 minut.

Innym sposobem jest użycie konfitur-fixu.
Proporcje :
1 kg porzeczek
50 dag cukru
1 opakowanie konfitur-fixu

Wówczas wszystkie składniki gotujemy tylko 3 minuty. Gorący przekładamy do słoiczków, zakręcamy i nie pasteryzujemy.
Ilość cukru w załączonych przepisach jest orientacyjna - można ją nieco zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobań - ja podałam taką (dla mnie:-)) optymalną.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 08-07-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz