Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Dżem z czarnej porzeczki

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Dżem z czarnej porzeczki - składniki:

1 kg czarnej porzeczki
80 dag cukru

Dżem z czarnej porzeczki - sposób wykonania:

Dżem z czarnej porzeczkiPorzeczki odszypułkować, przebrać, umyć, odsączyć na sitku. Wrzucić do rondla (szerokiego a niezbyt wysokiego), zasypać cukrem, podczas grzania należy mieszać aby się nie przypalił.
Owce puszczą sok, należy więc gotować dżem do chwili aż stanie się gęsty ( od 30 minut do godziny ). W trakcie gotowania należy z wierzchu zbierać tzw. szum (pianę), gdy kropla dżemu umieszczona na przechylonym talerzyku nie spływa - dżem jest gotowy. Przekładamy go do słoiczków i pasteryzujemy około 15 minut.

Innym sposobem jest użycie konfitur-fixu.
Proporcje :
1 kg porzeczek
50 dag cukru
1 opakowanie konfitur-fixu

Wówczas wszystkie składniki gotujemy tylko 3 minuty. Gorący przekładamy do słoiczków, zakręcamy i nie pasteryzujemy.
Ilość cukru w załączonych przepisach jest orientacyjna - można ją nieco zmniejszyć lub zwiększyć w zależności od upodobań - ja podałam taką (dla mnieu?miech) optymalną.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 08-07-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz