Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z warzyw

Dżem z dyni

Czas 25 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

pół kg twardej części dyni
600 g cukru
2 pomarańcze

Dżem z dyni - sposób wykonania:

Dynię ścieramy an tarce z dużymi oczkami, dodajemy do niej cukier i odstawiamy na 2,5 godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w drobna kostkę pomarańczę oraz startą z niej (na małych oczkach) skórkę.
Całość gotujemy na małym ogniu około 30 minut.
Gorący dżem, gdy jest już gęsty, przekładamy do wyparzonych słoików. Zakręcamy odwracamy do góry dnem. W chłodne miejsce przenosimy gdy wystygnie.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 14-10-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz