Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |

ikonka Komentarz świetne pączki domowe
Pączki naprawdę rewelacyjne i nawet biały pasek mi w nich wyszedł. Nadziewałam dopiero po upieczeniu, wcześniej miałam p...
| 2015-02-11 10:47 |
 






Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Dżem z jabłek i dyni

Czas 65 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Dżem z jabłek i dyni - składniki:

proporcje są następujące:
na 3 kg jabłek
1,5 kg dyni
1 szklanka cukru

Dżem z jabłek i dyni - sposób wykonania:

Dżem z jabłek i dyniDżem z jabłek i dyni jest naprawdę niebanalny i bardzo wszystkim smakuje.
Przez wiele lat moja mama opracowała kilka metod zrobienia tego dżemu. Pewną trudność sprawia podanie proporcji - wiadomo wszystko robi się na oko po jakimś czasie i tak np. ilość cukru zależy od tego jak mocno kwaśne/słodkie są jabłka, chyba najlepiej po prostu spróbować.
Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, potrzebną nam ilość kroimy w kostkę i obgotowujemy w wodzie przez 15-20 minut (aż kostka będzie dość miękka, pilnujemy jednak by się nie rozgotowała.)

Na jabłka są trzy sposoby :
obieramy je, kroimy wkładamy do prodiża (lub piekarnika) i pieczemy z cukrem (wymieszanym) aż zrobi się papka (dżem) u?miech jest to starodawny lecz sprawdzony sposób na zrobienie dżemu sięgający naszych babć u?miech
Drugi sposób bardziej "oszczędny" polega na tym, żeby pokrojone (obrane) jabłka przepuścić przez sokowirówkę, sok pasteryzujemy oddzielnie a miąższ ( można dodać do miąższu trochę soku jeśli jest mocno suchy) słodzimy i przekładamy do garnka.
Trzeci:
do garnka wlewamy odrobinę wody, aby przykryła dno, dodajemy jabłka pokrojone i gotujemy z cukrem do momentu aż się rozgotują.
Do jabłek dodajemy dynię, chwilkę wszystko gotujemy, następnie przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy 15 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 27-08-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz