Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |






Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Czas 65 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Dżem z jabłek i dyni - składniki:

proporcje są następujące:
na 3 kg jabłek
1,5 kg dyni
1 szklanka cukru

Dżem z jabłek i dyni - sposób wykonania:

Dżem z jabłek i dyni jest naprawdę niebanalny i bardzo wszystkim smakuje.
Przez wiele lat moja mama opracowała kilka metod zrobienia tego dżemu. Pewną trudność sprawia podanie proporcji - wiadomo wszystko robi się na oko po jakimś czasie i tak np. ilość cukru zależy od tego jak mocno kwaśne/słodkie są jabłka, chyba najlepiej po prostu spróbować.
Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, potrzebną nam ilość kroimy w kostkę i obgotowujemy w wodzie przez 15-20 minut (aż kostka będzie dość miękka, pilnujemy jednak by się nie rozgotowała.)

Na jabłka są trzy sposoby :
obieramy je, kroimy wkładamy do prodiża (lub piekarnika) i pieczemy z cukrem (wymieszanym) aż zrobi się papka (dżem) u?miech jest to starodawny lecz sprawdzony sposób na zrobienie dżemu sięgający naszych babć u?miech
Drugi sposób bardziej "oszczędny" polega na tym, żeby pokrojone (obrane) jabłka przepuścić przez sokowirówkę, sok pasteryzujemy oddzielnie a miąższ ( można dodać do miąższu trochę soku jeśli jest mocno suchy) słodzimy i przekładamy do garnka.
Trzeci:
do garnka wlewamy odrobinę wody, aby przykryła dno, dodajemy jabłka pokrojone i gotujemy z cukrem do momentu aż się rozgotują.
Do jabłek dodajemy dynię, chwilkę wszystko gotujemy, następnie przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy 15 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz