Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Dżem z jabłek i dyni

Czas 65 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 10 zł

Składniki:

proporcje są następujące:
na 3 kg jabłek
1,5 kg dyni
1 szklanka cukru

Dżem z jabłek i dyni - sposób wykonania:

Dżem z jabłek i dyni jest naprawdę niebanalny i bardzo wszystkim smakuje.
Przez wiele lat moja mama opracowała kilka metod zrobienia tego dżemu. Pewną trudność sprawia podanie proporcji - wiadomo wszystko robi się na oko po jakimś czasie i tak np. ilość cukru zależy od tego jak mocno kwaśne/słodkie są jabłka, chyba najlepiej po prostu spróbować.
Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, potrzebną nam ilość kroimy w kostkę i obgotowujemy w wodzie przez 15-20 minut (aż kostka będzie dość miękka, pilnujemy jednak by się nie rozgotowała.)

Na jabłka są trzy sposoby :
obieramy je, kroimy wkładamy do prodiża (lub piekarnika) i pieczemy z cukrem (wymieszanym) aż zrobi się papka (dżem) :) jest to starodawny lecz sprawdzony sposób na zrobienie dżemu sięgający naszych babć :)
Drugi sposób bardziej "oszczędny" polega na tym, żeby pokrojone (obrane) jabłka przepuścić przez sokowirówkę, sok pasteryzujemy oddzielnie a miąższ ( można dodać do miąższu trochę soku jeśli jest mocno suchy) słodzimy i przekładamy do garnka.
Trzeci:
do garnka wlewamy odrobinę wody, aby przykryła dno, dodajemy jabłka pokrojone i gotujemy z cukrem do momentu aż się rozgotują.
Do jabłek dodajemy dynię, chwilkę wszystko gotujemy, następnie przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy 15 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 27-08-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz