Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |






Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Czas 65 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Dżem z jabłek i dyni - składniki:

proporcje są następujące:
na 3 kg jabłek
1,5 kg dyni
1 szklanka cukru

Dżem z jabłek i dyni - sposób wykonania:

Dżem z jabłek i dyni jest naprawdę niebanalny i bardzo wszystkim smakuje.
Przez wiele lat moja mama opracowała kilka metod zrobienia tego dżemu. Pewną trudność sprawia podanie proporcji - wiadomo wszystko robi się na oko po jakimś czasie i tak np. ilość cukru zależy od tego jak mocno kwaśne/słodkie są jabłka, chyba najlepiej po prostu spróbować.
Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, potrzebną nam ilość kroimy w kostkę i obgotowujemy w wodzie przez 15-20 minut (aż kostka będzie dość miękka, pilnujemy jednak by się nie rozgotowała.)

Na jabłka są trzy sposoby :
obieramy je, kroimy wkładamy do prodiża (lub piekarnika) i pieczemy z cukrem (wymieszanym) aż zrobi się papka (dżem) u?miech jest to starodawny lecz sprawdzony sposób na zrobienie dżemu sięgający naszych babć u?miech
Drugi sposób bardziej "oszczędny" polega na tym, żeby pokrojone (obrane) jabłka przepuścić przez sokowirówkę, sok pasteryzujemy oddzielnie a miąższ ( można dodać do miąższu trochę soku jeśli jest mocno suchy) słodzimy i przekładamy do garnka.
Trzeci:
do garnka wlewamy odrobinę wody, aby przykryła dno, dodajemy jabłka pokrojone i gotujemy z cukrem do momentu aż się rozgotują.
Do jabłek dodajemy dynię, chwilkę wszystko gotujemy, następnie przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy 15 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz