Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |

Sałatka z zupek chińskich Tytul
I masz rację te zupki chińskie to sama chemia i trucizna.Oglądałam kiedyś program na temat tych zupek i innych produktów...
| 2014-11-25 2:15 |






Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Czas 65 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Dżem z jabłek i dyni - składniki:

proporcje są następujące:
na 3 kg jabłek
1,5 kg dyni
1 szklanka cukru

Dżem z jabłek i dyni - sposób wykonania:

Dżem z jabłek i dyni jest naprawdę niebanalny i bardzo wszystkim smakuje.
Przez wiele lat moja mama opracowała kilka metod zrobienia tego dżemu. Pewną trudność sprawia podanie proporcji - wiadomo wszystko robi się na oko po jakimś czasie i tak np. ilość cukru zależy od tego jak mocno kwaśne/słodkie są jabłka, chyba najlepiej po prostu spróbować.
Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, potrzebną nam ilość kroimy w kostkę i obgotowujemy w wodzie przez 15-20 minut (aż kostka będzie dość miękka, pilnujemy jednak by się nie rozgotowała.)

Na jabłka są trzy sposoby :
obieramy je, kroimy wkładamy do prodiża (lub piekarnika) i pieczemy z cukrem (wymieszanym) aż zrobi się papka (dżem) u?miech jest to starodawny lecz sprawdzony sposób na zrobienie dżemu sięgający naszych babć u?miech
Drugi sposób bardziej "oszczędny" polega na tym, żeby pokrojone (obrane) jabłka przepuścić przez sokowirówkę, sok pasteryzujemy oddzielnie a miąższ ( można dodać do miąższu trochę soku jeśli jest mocno suchy) słodzimy i przekładamy do garnka.
Trzeci:
do garnka wlewamy odrobinę wody, aby przykryła dno, dodajemy jabłka pokrojone i gotujemy z cukrem do momentu aż się rozgotują.
Do jabłek dodajemy dynię, chwilkę wszystko gotujemy, następnie przekładamy do słoiczków. Pasteryzujemy 15 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz