Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Dżem z marchewki
Czas 75 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 szklanki drobno startej marchewki
4 cytryny
3 szklanki wody
4 szklanki cukru
Dżem z marchewki - sposób wykonania:
Jest pyszny a wygląda jak dżem pomarańczowy :).
Cytryny kroimy na cienkie plasterki razem ze skórka po wyparzeniu. Marchew łączymy z cytryną, zalewamy wodą i ostawiamy na całą noc.
Rano gotujemy pół godziny, dodajemy cukier i gotujemy (mieszając aby się nie przypalił) do momentu aż woda odparuje a dżem zgęstnieje. Gorący przekładamy do słoiczków, zakręcamy i nie pasteryzujemy.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 22-07-10 | Czytano: 8659 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Dżem z marchewki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują