Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Dżem z płatków róży

Czas 35 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg płatków róży najlepiej cukrowej
2 kg cukru
sok z cytryny

Dżem z płatków róży - sposób wykonania:

Płatki myjemy i przebieramy, odcinamy żółte części, następnie sparzamy wrzątkiem, osuszamy i mielimy w maszynce. Do masy z płatków wsypujemy cukier, ucieramy w makutrze (lub mikserem) aż otrzymamy konsystencję dżemu. Dodajemy sok z cytryny. Po wymieszaniu dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu np. lodówce.
Dżem jest idealny do pączków!
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 24-07-10 | Czytano: 10357 razy | komentarzy [0]
Dżem z płatków róży komentarz



Opinie i komentarze na temat Dżem z płatków róży kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Dżem z płatków róży prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje