Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Dżem z płatków róży
Czas 35 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 kg płatków róży najlepiej cukrowej
2 kg cukru
sok z cytryny
Dżem z płatków róży - sposób wykonania:
Płatki myjemy i przebieramy, odcinamy żółte części, następnie sparzamy wrzątkiem, osuszamy i mielimy w maszynce. Do masy z płatków wsypujemy cukier, ucieramy w makutrze (lub mikserem) aż otrzymamy konsystencję dżemu. Dodajemy sok z cytryny. Po wymieszaniu dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków i zakręcamy. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu np. lodówce.
Dżem jest idealny do pączków!
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 24-07-10 | Czytano: 10357 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Dżem z płatków róży prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują