Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Dżem z żurawiny do mięsa

Czas 50 minut Porcji 6 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

1 kg żurawin
2 gruszki
2 szklanki cukru
sól
pół szklanki wody
2 łyżki skórki pomarańczowej

Dżem z żurawiny do mięsa - sposób wykonania:

Żurawinę myjemy i osuszamy. Z wody i cukru gotujemy syrop, dodajemy do niego gruszki starte na grubych oczkach oraz żurawinę, gotujemy wszystko do momentu aż żurawiny staną się szkliste (na małym ogniu często mieszając), pod koniec dodajemy skórkę pomarańczową (posiekaną drobniutko) i szczyptę soli.

Gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy (słoiki i zakrętki muszą być wyparzone) i przewracamy do góry dnem (gdy wystygną przenosimy do chłodnego miejsca).
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 06-09-10 | Czytano: 11875 razy | komentarzy [0]
Dżem z żurawiny do mięsa komentarz



Opinie i komentarze na temat Dżem z żurawiny do mięsa kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Dżem z żurawiny do mięsa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje