Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z owoców Dżem z żurawiny do mięsa
Czas 50 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
1 kg żurawin
2 gruszki
2 szklanki cukru
sól
pół szklanki wody
2 łyżki skórki pomarańczowej
Dżem z żurawiny do mięsa - sposób wykonania:
Żurawinę myjemy i osuszamy. Z wody i cukru gotujemy syrop, dodajemy do niego gruszki starte na grubych oczkach oraz żurawinę, gotujemy wszystko do momentu aż żurawiny staną się szkliste (na małym ogniu często mieszając), pod koniec dodajemy skórkę pomarańczową (posiekaną drobniutko) i szczyptę soli.
Gorący dżem przekładamy do słoiczków, zakręcamy (słoiki i zakrętki muszą być wyparzone) i przewracamy do góry dnem (gdy wystygną przenosimy do chłodnego miejsca).
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 06-09-10 | Czytano: 11875 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Dżem z żurawiny do mięsa prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują