Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Eklerki

Składniki:

Na ciasto:
1 szklanka wody,
1/2 kostki masła,
1 łyżeczka cukru,
1 szklanka mąki,
4 jajka o temperaturze pokojowej,
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,

Na masę:
śmietanka 30%,
cukier puder.

Eklerki - sposób wykonania:

Wodę, masło i cukier umieszczamy w rondelku i zagotowujemy do momentu, aż masło całkowicie się rozpuści. Dodajemy mąkę z
proszkiem do pieczenia i bardzo energicznie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto. Mimo iż trochę to trwa, nie wolno zaprzestać mieszania, gdyż po pierwsze zrobią się grudki, a po drugie masa się przypali. Po
wszystkim obniżamy ogień i podgrzewamy jeszcze dwie minutki, aby odparować nadmiar wilgoci.

Garnek zdejmujemy z palnika i lekko studzimy. Następnie dodajemy jajka, po każdym z nich dokładnie mieszając masę,
najlepiej mikserem. Ciasto powinno być się gęste, lśniące i lekko odstawać od ścianek
garnka.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta formujemy na blasze cienkie paluszki o długości około 10 cm. Można robić to za pomocą szprycy albo zwyczajnie - łyżką. Pieczemy około 30 minut, aż ciasteczka ładnie się napuszą i zrumienią.

W międzyczasie ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem pudrem. Wyjmujemy eklerki z piekarnika i zostawiamy na chwilę, aby przestygły. Potem przekrawamy wzdłuż na pół i smarujemy obficie bitą śmietaną.
Składamy obie połówki ciastek razem, układamy na talerzach i posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy polewą czekoladową.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 05-07-10| Czytano: 26936 razy |komentarz [1]
Eklerki komentarz



1 komentarzy

Autor
n o. ..
2012-04-06 14:37

Przepis jest taki sobie ... niestety ... zła ilość produktów i eklerki nie wyszły :< a szkoda ...

Linia tła strony

Dodaj komentarz