Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ryba po grecku ryba po grecku
dziekuje za przepis pyszny juz robilam
...
| 2014-12-20 6:47 |

Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 35 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ekspresowa napoleonka - składniki:

1 szklanka mąki
5 szklanek mleka
kostka masła
1 szklanka cukru
4 żółtka
1 budyń śmietankowy
1 opakowanie cukru waniliowego
4 opakowania herbatników
cukier puder

Ekspresowa napoleonka - sposób wykonania:

Blachę wykładamy papierem a następnie połowa herbatników. 4 szklanki mleka zagotowujemy z masłem, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, pozostałą część mleka miksujemy oddzielnie z mąką i żółtkami oraz budyniem. Obie masy łączymy (zimną wlewamy do gotującej się) i miksujemy aż zgęstnieje (trzymając na palniku i mieszając aby nie przywarło). Jeszcze gorącą masę wylewamy na herbatniki, wykładamy na nią drugą część herbatników, odstawiamy aż masa wystygnie a ciasto stężeje. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [29]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-12 12:30 napoleonka
super przepis! pyszna napoleonka i taka szybka!



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-19 12:28 Tytul
jaka wielka ma być blacHA??

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-02-19 15:50 napoleonka
standardowa prostokątna około 30x40



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-21 18:44 Tytul
za rzadkie mi wyszło...a co z budyniem? w sposobie wykonania nie ma ani słowa o budyniusmutny

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-02-21 19:05 napoleonka
budyń mieszamy w zimnym mleku razem z mąką i żółtkami, następnie wlewamy do gorącego mleka. Już po lekkim wystudzeniu masa powinna stężeć choćby za pomocą masła, którego ma sporą ilość



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-09 1:30 Tytul
swietne ciasto, ja ka wierzch klade jeszcze owoce i zalewam galaretka (np. winogrona i agrestowa galaretka ) pychota polecam



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-17 17:48 Tytul
Wiem czemu komuś za rzadka masa wyszła.. Może to, co napiszę będzie przydatne dla kogoś kto także będzie miał taki problem. U mnie było tak, że do gotującej się masy wsypałam tą zimną, ale najpierw musiałam garnek ściągnąć z palnika, ponieważ mikser ma za krótki kabel i nie sięga tak daleko. Mieszałam, mieszałam i masa mi nie gęstniała ani odrobinkę.. Myślałam, że nic z tego nie będzie, ale włożyłam ponownie garnek na palnik, zagotowałam masę cały czas mieszając (ręcznie) i wszystko zaczęło mi ładnie gęstnieć.
Na razie jeszcze nie wiem jaki to ciasto ma smak, bo na razie mi stygnie, ale z tego , co widzę wszystko jest okej ).



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-30 10:58 nie wiem jak to ma być
czy te herbatniki się kruszy czy tak zostawia się?



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-30 16:27 napoleonka
nie kruszy się, układamy jeden herbatnik obok drugiego



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-23 13:56 czy zamiast
czy zamiast robić kremu tego co jest w przepisie można zrobić krem eklerek



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-23 15:15 hm
można oczywiście spróbować u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-07 14:35 Napoleonka
Super przepis !!!
Właśnie mi stygnie u?miech
Po przeczytaniu komentarzy zastanawiam się czy nie zalać galaretką.
Tylko żebym nie przedobrzyła ?art
Pozdrawiam serdecznie u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-09 11:33 Tytul
kostka masła czyli ile?



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-09 11:35 ekspresowa napoleonka
napoleonka - kostka masła to 200 g czyli 20 dag



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-09 12:55 Tytul
budyń trzeba gotować czy wsypać sam proszek?



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-09 14:28 napoleonka
odpowiem tak: budyń trzeba ugotować ale żeby to zrobić trzeba wsypać proszek u?miech. Proszę jeszcze raz przeczytać i robić po kolei zgodnie z przepisem a wszystko stanie się proste u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-03 20:08 Tytul
Ile w koncu mialo byc tych herbatnikow? Z podanych skladnikow wyszlo mi tyle kremu!!!!!! I tylko 4 opakownia herbatnikow?? Chyba ze kilogramowych. Przepis NIEDOBRY!!! ZLE PROPORCJE!!!

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-11-03 20:26 napoleonka
herbatniki są potrzebne jedynie na spód blachy i na wierzch ciasta. Oczywiście, ze kremu jest sporo jak to w napoleonce! Nie po to robimy ciasto, żeby wcinać kg herbatników.



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-03 20:44 Tytul
Haha dobrze odpowiedziano. Wystarczy popatrzeć na zdjęcie jak ma wyglądać Napoleonka.



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-04 19:12 powtarzam niedobry przepis
Moj syn 8 latek sprobowal napoleonke z tego przepisu i orzekl,ze herbatniki za miekkie (faktycznie od tak duzej ilosci kremu zmiekly strasznie), a krem to nie krem tylko zwykly budyn...
Zaluje ze wydalam forse na skladniki na ta napoleonke. Nie cierpie wyrzucac jedzenia do smietnika, ale nikt w domu lącznie ze mnie nie chce jesc tej "ekspresowej napoleonki"
Nie polecam nikomu tego przepisu. Totalnie rozczarowanie. W skrócie:
To nie napoleonka tylko budyn z herbatnikami!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-04 19:43 napoleonka
nie budyń tylko krem budyniowy (kto gotuje budyń na maśle?) - przepis stary i wielokrotnie wypróbowany (używany także do innych ciast). To, że Pani nie smakuje, nie oznacza, że innym również - wystarczy poczytać komentarze powyżej - dla mnie na przykład także smakowało (powtarzałam kilka razy), no ale to już chyba zależy od gustu.



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-06 19:26 Mena
Ta szybka napoleonka jest także wyśmienita nie tylko z herbatnikami ale też z krakersami,spróbujcie a napewno wam zasmakuje



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-23 14:16 pychota polecam i pozdrawi
Pyszne ciasto. Zrobilam wedlog przepisu i wyszlo mi - pychaaaaa... Pozdrawiam Cie Mewo i smacznego smakoszom.. u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-19 22:36 napoleonka
nie zastygło się a stalo prawie 5h! Może powinnam je wstawic do lodówki? ale boje się ze przesiaknie mi innymi zapachamismutnypoza tym wyszlo bardzo slodkie bo dodalam budyn slodzonysmutny



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-20 7:21 napoleonka
no raczej ot tak w mieszkaniu to nie zastygnie, zwłaszcza, że teraz jest okres grzewczy. Aby ciasto nie przeszło zapachami trzeba je zamknąć w szczelnym opakowaniu/naczyniu lub .. wystawić na balkon u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-04 18:46 Tytul
Ludzie czytajcie ze zrozumieniem bo aż się krew gotuje jak się czyta te wasze pytania.Normalnie jak w przedszkolu!



Przepisów
Od
Dodano 2012-08-21 14:15 Tytul
Ciasto pyszne! Bardzo polecam u?miech Cała rodzinka sie nim zajada.



Przepisów
Od
Dodano 2013-11-29 22:23 Extra :))
Dzisiaj zrobiłam to ciasto i jest pyszne. Przepis prosty i robi się rzeczywiście ekspresowo. Ja chyba dorobię polewę czekoladową. Polecam!



Przepisów
Od
Dodano 2014-03-21 21:29 Tytul
smak mojego dzieciństwa!! u cioci na imieninach zawsze była u?miech najlepsza jest na drugi dzień (moim zdaniem powinna poleżeć całą noc w lodówce) i dopiero wtedy posypać cukrem pudrem mmm pychotka!!


kulinarne przepisy Dodaj komentarz