Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |

Zupa gulaszowa Tytul
Ja właśnie zrobiłam, jest miodzio palce lizac !!! :)...
| 2014-07-31 13:35 |

Korniszony Tytul
taki przepis dostałam od teściowej dodaję jeszcze tylko do każdego słoika po plastrze korzenia pietruszki i troszeczkę p...
| 2014-07-26 20:53 |

Muffinki bananowe Tytul
wszystkie przepisy sie sprawdzają
bardzo dobre
...
| 2014-07-19 23:24 |

Odchudzająca zupa kapuściana Zupa odchudzająca.
tylko z taką zupą nie można przesadzić bo można dostać mega wzdęć. Z drugiej strony bardzo szybko moze się znudzic i uwa...
| 2014-06-10 19:52 |

Proste,smaczne gofry pyszne gofry
Bardzo dobre,złociste smakowało mi MMM... dziękuje pozdrawiam :D...
| 2014-06-06 15:41 |






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Czas 35 minut Porcji 12 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Ekspresowa napoleonka - składniki:

1 szklanka mąki
5 szklanek mleka
kostka masła
1 szklanka cukru
4 żółtka
1 budyń śmietankowy
1 opakowanie cukru waniliowego
4 opakowania herbatników
cukier puder

Ekspresowa napoleonka - sposób wykonania:

Blachę wykładamy papierem a następnie połowa herbatników. 4 szklanki mleka zagotowujemy z masłem, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, pozostałą część mleka miksujemy oddzielnie z mąką i żółtkami oraz budyniem. Obie masy łączymy (zimną wlewamy do gotującej się) i miksujemy aż zgęstnieje (trzymając na palniku i mieszając aby nie przywarło). Jeszcze gorącą masę wylewamy na herbatniki, wykładamy na nią drugą część herbatników, odstawiamy aż masa wystygnie a ciasto stężeje. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [29]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-12 12:30 napoleonka
super przepis! pyszna napoleonka i taka szybka!



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-19 12:28 Tytul
jaka wielka ma być blacHA??

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-02-19 15:50 napoleonka
standardowa prostokątna około 30x40



Przepisów
Od
Dodano 2011-02-21 18:44 Tytul
za rzadkie mi wyszło...a co z budyniem? w sposobie wykonania nie ma ani słowa o budyniusmutny

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-02-21 19:05 napoleonka
budyń mieszamy w zimnym mleku razem z mąką i żółtkami, następnie wlewamy do gorącego mleka. Już po lekkim wystudzeniu masa powinna stężeć choćby za pomocą masła, którego ma sporą ilość



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-09 1:30 Tytul
swietne ciasto, ja ka wierzch klade jeszcze owoce i zalewam galaretka (np. winogrona i agrestowa galaretka ) pychota polecam



Przepisów
Od
Dodano 2011-03-17 17:48 Tytul
Wiem czemu komuś za rzadka masa wyszła.. Może to, co napiszę będzie przydatne dla kogoś kto także będzie miał taki problem. U mnie było tak, że do gotującej się masy wsypałam tą zimną, ale najpierw musiałam garnek ściągnąć z palnika, ponieważ mikser ma za krótki kabel i nie sięga tak daleko. Mieszałam, mieszałam i masa mi nie gęstniała ani odrobinkę.. Myślałam, że nic z tego nie będzie, ale włożyłam ponownie garnek na palnik, zagotowałam masę cały czas mieszając (ręcznie) i wszystko zaczęło mi ładnie gęstnieć.
Na razie jeszcze nie wiem jaki to ciasto ma smak, bo na razie mi stygnie, ale z tego , co widzę wszystko jest okej ).



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-30 10:58 nie wiem jak to ma być
czy te herbatniki się kruszy czy tak zostawia się?



Przepisów
Od
Dodano 2011-04-30 16:27 napoleonka
nie kruszy się, układamy jeden herbatnik obok drugiego



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-23 13:56 czy zamiast
czy zamiast robić kremu tego co jest w przepisie można zrobić krem eklerek



Przepisów
Od
Dodano 2011-05-23 15:15 hm
można oczywiście spróbować u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-07-07 14:35 Napoleonka
Super przepis !!!
Właśnie mi stygnie u?miech
Po przeczytaniu komentarzy zastanawiam się czy nie zalać galaretką.
Tylko żebym nie przedobrzyła ?art
Pozdrawiam serdecznie u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-09 11:33 Tytul
kostka masła czyli ile?



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-09 11:35 ekspresowa napoleonka
napoleonka - kostka masła to 200 g czyli 20 dag



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-09 12:55 Tytul
budyń trzeba gotować czy wsypać sam proszek?



Przepisów
Od
Dodano 2011-08-09 14:28 napoleonka
odpowiem tak: budyń trzeba ugotować ale żeby to zrobić trzeba wsypać proszek u?miech. Proszę jeszcze raz przeczytać i robić po kolei zgodnie z przepisem a wszystko stanie się proste u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-03 20:08 Tytul
Ile w koncu mialo byc tych herbatnikow? Z podanych skladnikow wyszlo mi tyle kremu!!!!!! I tylko 4 opakownia herbatnikow?? Chyba ze kilogramowych. Przepis NIEDOBRY!!! ZLE PROPORCJE!!!

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2011-11-03 20:26 napoleonka
herbatniki są potrzebne jedynie na spód blachy i na wierzch ciasta. Oczywiście, ze kremu jest sporo jak to w napoleonce! Nie po to robimy ciasto, żeby wcinać kg herbatników.



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-03 20:44 Tytul
Haha dobrze odpowiedziano. Wystarczy popatrzeć na zdjęcie jak ma wyglądać Napoleonka.



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-04 19:12 powtarzam niedobry przepis
Moj syn 8 latek sprobowal napoleonke z tego przepisu i orzekl,ze herbatniki za miekkie (faktycznie od tak duzej ilosci kremu zmiekly strasznie), a krem to nie krem tylko zwykly budyn...
Zaluje ze wydalam forse na skladniki na ta napoleonke. Nie cierpie wyrzucac jedzenia do smietnika, ale nikt w domu lącznie ze mnie nie chce jesc tej "ekspresowej napoleonki"
Nie polecam nikomu tego przepisu. Totalnie rozczarowanie. W skrócie:
To nie napoleonka tylko budyn z herbatnikami!!



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-04 19:43 napoleonka
nie budyń tylko krem budyniowy (kto gotuje budyń na maśle?) - przepis stary i wielokrotnie wypróbowany (używany także do innych ciast). To, że Pani nie smakuje, nie oznacza, że innym również - wystarczy poczytać komentarze powyżej - dla mnie na przykład także smakowało (powtarzałam kilka razy), no ale to już chyba zależy od gustu.



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-06 19:26 Mena
Ta szybka napoleonka jest także wyśmienita nie tylko z herbatnikami ale też z krakersami,spróbujcie a napewno wam zasmakuje



Przepisów
Od
Dodano 2011-11-23 14:16 pychota polecam i pozdrawi
Pyszne ciasto. Zrobilam wedlog przepisu i wyszlo mi - pychaaaaa... Pozdrawiam Cie Mewo i smacznego smakoszom.. u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-19 22:36 napoleonka
nie zastygło się a stalo prawie 5h! Może powinnam je wstawic do lodówki? ale boje się ze przesiaknie mi innymi zapachamismutnypoza tym wyszlo bardzo slodkie bo dodalam budyn slodzonysmutny



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-20 7:21 napoleonka
no raczej ot tak w mieszkaniu to nie zastygnie, zwłaszcza, że teraz jest okres grzewczy. Aby ciasto nie przeszło zapachami trzeba je zamknąć w szczelnym opakowaniu/naczyniu lub .. wystawić na balkon u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-04 18:46 Tytul
Ludzie czytajcie ze zrozumieniem bo aż się krew gotuje jak się czyta te wasze pytania.Normalnie jak w przedszkolu!



Przepisów
Od
Dodano 2012-08-21 14:15 Tytul
Ciasto pyszne! Bardzo polecam u?miech Cała rodzinka sie nim zajada.



Przepisów
Od
Dodano 2013-11-29 22:23 Extra :))
Dzisiaj zrobiłam to ciasto i jest pyszne. Przepis prosty i robi się rzeczywiście ekspresowo. Ja chyba dorobię polewę czekoladową. Polecam!



Przepisów
Od
Dodano 2014-03-21 21:29 Tytul
smak mojego dzieciństwa!! u cioci na imieninach zawsze była u?miech najlepsza jest na drugi dzień (moim zdaniem powinna poleżeć całą noc w lodówce) i dopiero wtedy posypać cukrem pudrem mmm pychotka!!


kulinarne przepisy Dodaj komentarz