Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Farszynki

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł

Składniki:

Ciasto:
1 kg ziemniaków
250 g mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól
100 g masła

Farsz mięsny:
200 g wieprzowiny
2 cebule
łyżka masła
sól, pieprz
przyprawa do mięsa duszonego

Farszynki - sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy (można dodać nieco soli), mięso gotujemy do miękkości (również w osolonej wodzie) i po wystudzeniu mielimy. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę i zrumienioną na maśle cebulę. Masę doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem.
Ziemniaki po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę, dodajemy jajka surowe, mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielimy na równe części. Formujemy ( z każdego) placek, na środek nakładamy porcję farszu, zawijamy i formujemy kotleciki. Smażymy na rumiano na rozgrzanym tłuszczu. Pyszne z surówką lub sosem pomidorowym.
Farsz możemy również zrobić z grzybów leśnych - taki sam jak farsz do naleśników z grzybami.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 21-09-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz