Strona główna >>
Warzywa i owoce >>
Przetwory z warzyw Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym
Czas 35 minut
Porcji 6
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
2 kg fasolki
1 kg pomidorów
sól do smaku
Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym - sposób wykonania:
Fasola szparagowa w sosie pomidorowym na zimę ma wielką zaletę, zimą wystarczy dodać do niej wędliny np. kiełbasę, podgrzać i danie gotowe :)
Fasolkę myjemy, czyścimy z twardych włókien, kroimy i obgotowujemy 10 minut w osolonym wrzątku, osączamy na sicie. Wkładamy do słoików zachowując odstęp od góry około 2 cm. Pomidory sparzamy, osuwamy skórę, kroimy na mniejsze kawałki i rozgotowujemy w niewielkiej ilości wody soląc do smaku, możemy przetrzeć blenderem :) lub przez sito.
Uzyskanym przecierem zalewamy fasolkę (aż się zakryje), zakręcamy słoiki, pasteryzujemy 20 minut. Studzimy, drugiego dnia pasteryzujemy kolejne 20 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 24-07-10 | Czytano: 10150 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują