Strona główna >> Dania główne >> Drób

Galaretka z kurczaka

Składniki:

Kurczak - około 1,2 (tuszka lub udka)
włoszczyzna : seler, marchewka, por, cebula
groszek z puszki
2 jajka ugotowane na twardo (niekoniecznie)
żelatyna (około 7 łyżek)
natka pietruszki
pieprz biały, sól, ziele angielskie, liść laurowy

Galaretka z kurczaka - sposób wykonania:

Delikatna przekąska na każdą porę dnia, lekkostrawna, idealna na upały :)

Całego kurczaka podzielić na części, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, po zagotowaniu zlać ją i zalać kolejną, wrzucić cebulę, ziele, liście, osolić, gotować na b.małym ogniu około godziny. Na 30 minut przed końcem dodać pozostałe warzywa.
Gdy mięso będzie miękkie, wyjmujemy je z bulionu, oddzielamy od kości i skóry, kroimy na kawałki. Wyjmujemy też marchewkę i kroimy ją w kostkę(pozostałą włoszczyznę wyrzucamy). Z przestudzonego bulionu zdejmujemy tłuszcz (można przecedzić), doprawiamy go i dodajemy rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatynę, po 15 minutach, gdy napęcznieje, rozpuszczamy ją we wrzącym rosole (ilość żelatyny zależy od ilości bulionu - z podanej porcji powinniśmy otrzymać minimum około 1 litra, jeśli ktoś woli rzadszą - można użyć do gotowania bulionu troszkę więcej wody ).
Na dno salaterek układamy kawałki mięsa, groszek zielony i marchewkę, ewentualnie cząstki jaj, zalewamy gęstniejącą galaretką, na wierzch kładziemy listki pietruszki, do ozdoby, odstawiamy w chłodne miejsce. Zastygnięte przekładamy na półmisek, podajemy z plasterkami cytryny i pieczywem.


Prześlij przepis

~Gosc | 17-05-10 | Czytano: 21138 razy | komentarzy [0]
Galaretka z kurczaka  komentarz



Opinie i komentarze na temat Galaretka z kurczaka kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Galaretka z kurczaka prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje