Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ryba po grecku ryba po grecku
dziekuje za przepis pyszny juz robilam
...
| 2014-12-20 6:47 |

Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |






Strona główna >> Dania główne >> Drób

Czas 175 minut Porcji 1 Trudność średnie Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Gęś pieczona z jabłkami - składniki:

1 tuszka gęsi (4,5 kg)
sól, pieprz
4 jabłka
majeranek
50 g płatków migdałowych
4 g masła


Gęś pieczona z jabłkami - sposób wykonania:

Pieczona gęś przygotowywało się 11 listopada w dniu imienin świętego Marcina na terenach Mazur, ten dzień uznany był również za początek zimy.
Pewną ciekawostką jest wróżba z kości gęsi. Jeśli po upieczeniu kość jest biała, zima będzie mroźna i śnieżna, jeśli zaś kość jest szara - możemy spodziewać się niskich temperatur i dżdżystej pogody u?miech.

Gęś natrzeć solą, pieprzem i majerankiem godzinę przed pieczeniem aby mięso przeszło przyprawami.
Migdały uprażyć na suchej patelni, dodać umyte obrane i pokrojone jabłka, całość wkładamy dla gęsi do wnętrza i spinamy otwór wykałaczkami.
Masło topimy, brytfannę wylewamy masłem (troszkę masła zostawiamy do polania gęsi), układamy gęś i polewamy ją masłem oraz skrapiamy wodą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Pieczemy 2 godziny, po czym przewracamy na drugą stronę. Gęś nakłuwamy i pieczemy jeszcze 1,5 godziny. Bardzo ważne aby w trakcie pieczenia gęś polewać wytworzonym sosem.
Gotową, miękką i zrumienioną gęś układamy na półmisku, do mięsa świetnie pasuje dżem żurawinowy.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz