Strona główna >> Dania główne >> Drób

Gęś pieczona z jabłkami

Czas 175 minut Porcji 1 Kcal kalorii Trudność średnie Koszt: do 50 zł

Składniki:

1 tuszka gęsi (4,5 kg)
sól, pieprz
4 jabłka
majeranek
50 g płatków migdałowych
4 g masła

Gęś pieczona z jabłkami - sposób wykonania:

Pieczona gęś przygotowywało się 11 listopada w dniu imienin świętego Marcina na terenach Mazur, ten dzień uznany był również za początek zimy.
Pewną ciekawostką jest wróżba z kości gęsi. Jeśli po upieczeniu kość jest biała, zima będzie mroźna i śnieżna, jeśli zaś kość jest szara - możemy spodziewać się niskich temperatur i dżdżystej pogody :).

Gęś natrzeć solą, pieprzem i majerankiem godzinę przed pieczeniem aby mięso przeszło przyprawami.
Migdały uprażyć na suchej patelni, dodać umyte obrane i pokrojone jabłka, całość wkładamy dla gęsi do wnętrza i spinamy otwór wykałaczkami.
Masło topimy, brytfannę wylewamy masłem (troszkę masła zostawiamy do polania gęsi), układamy gęś i polewamy ją masłem oraz skrapiamy wodą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Pieczemy 2 godziny, po czym przewracamy na drugą stronę. Gęś nakłuwamy i pieczemy jeszcze 1,5 godziny. Bardzo ważne aby w trakcie pieczenia gęś polewać wytworzonym sosem.
Gotową, miękką i zrumienioną gęś układamy na półmisku, do mięsa świetnie pasuje dżem żurawinowy.


Prześlij przepis

mewa80 | 10-11-10 | Czytano: 21089 razy | komentarzy [0]
Gęś pieczona z jabłkami komentarz



Opinie i komentarze na temat Gęś pieczona z jabłkami kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Gęś pieczona z jabłkami prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje