Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |

ikonka Komentarz świetne pączki domowe
Pączki naprawdę rewelacyjne i nawet biały pasek mi w nich wyszedł. Nadziewałam dopiero po upieczeniu, wcześniej miałam p...
| 2015-02-11 10:47 |
 






Strona główna >> Dania główne >> Drób

Gęś pieczona z jabłkami

Czas 175 minut Porcji 1 Trudność średnie Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Gęś pieczona z jabłkami - składniki:

1 tuszka gęsi (4,5 kg)
sól, pieprz
4 jabłka
majeranek
50 g płatków migdałowych
4 g masła


Gęś pieczona z jabłkami - sposób wykonania:

Gęś pieczona z jabłkamiPieczona gęś przygotowywało się 11 listopada w dniu imienin świętego Marcina na terenach Mazur, ten dzień uznany był również za początek zimy.
Pewną ciekawostką jest wróżba z kości gęsi. Jeśli po upieczeniu kość jest biała, zima będzie mroźna i śnieżna, jeśli zaś kość jest szara - możemy spodziewać się niskich temperatur i dżdżystej pogody u?miech.

Gęś natrzeć solą, pieprzem i majerankiem godzinę przed pieczeniem aby mięso przeszło przyprawami.
Migdały uprażyć na suchej patelni, dodać umyte obrane i pokrojone jabłka, całość wkładamy dla gęsi do wnętrza i spinamy otwór wykałaczkami.
Masło topimy, brytfannę wylewamy masłem (troszkę masła zostawiamy do polania gęsi), układamy gęś i polewamy ją masłem oraz skrapiamy wodą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Pieczemy 2 godziny, po czym przewracamy na drugą stronę. Gęś nakłuwamy i pieczemy jeszcze 1,5 godziny. Bardzo ważne aby w trakcie pieczenia gęś polewać wytworzonym sosem.
Gotową, miękką i zrumienioną gęś układamy na półmisku, do mięsa świetnie pasuje dżem żurawinowy.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 10-11-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz