Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |






Strona główna >> Dania główne >> Drób

Czas 175 minut Porcji 1 Trudność średnie Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Gęś pieczona z jabłkami - składniki:

1 tuszka gęsi (4,5 kg)
sól, pieprz
4 jabłka
majeranek
50 g płatków migdałowych
4 g masła


Gęś pieczona z jabłkami - sposób wykonania:

Pieczona gęś przygotowywało się 11 listopada w dniu imienin świętego Marcina na terenach Mazur, ten dzień uznany był również za początek zimy.
Pewną ciekawostką jest wróżba z kości gęsi. Jeśli po upieczeniu kość jest biała, zima będzie mroźna i śnieżna, jeśli zaś kość jest szara - możemy spodziewać się niskich temperatur i dżdżystej pogody u?miech.

Gęś natrzeć solą, pieprzem i majerankiem godzinę przed pieczeniem aby mięso przeszło przyprawami.
Migdały uprażyć na suchej patelni, dodać umyte obrane i pokrojone jabłka, całość wkładamy dla gęsi do wnętrza i spinamy otwór wykałaczkami.
Masło topimy, brytfannę wylewamy masłem (troszkę masła zostawiamy do polania gęsi), układamy gęś i polewamy ją masłem oraz skrapiamy wodą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Pieczemy 2 godziny, po czym przewracamy na drugą stronę. Gęś nakłuwamy i pieczemy jeszcze 1,5 godziny. Bardzo ważne aby w trakcie pieczenia gęś polewać wytworzonym sosem.
Gotową, miękką i zrumienioną gęś układamy na półmisku, do mięsa świetnie pasuje dżem żurawinowy.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz