Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |






Strona główna >> Dania główne >> Drób

Czas 175 minut Porcji 1 Trudność średnie Koszt: do 50 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Gęś pieczona z jabłkami - składniki:

1 tuszka gęsi (4,5 kg)
sól, pieprz
4 jabłka
majeranek
50 g płatków migdałowych
4 g masła


Gęś pieczona z jabłkami - sposób wykonania:

Pieczona gęś przygotowywało się 11 listopada w dniu imienin świętego Marcina na terenach Mazur, ten dzień uznany był również za początek zimy.
Pewną ciekawostką jest wróżba z kości gęsi. Jeśli po upieczeniu kość jest biała, zima będzie mroźna i śnieżna, jeśli zaś kość jest szara - możemy spodziewać się niskich temperatur i dżdżystej pogody u?miech.

Gęś natrzeć solą, pieprzem i majerankiem godzinę przed pieczeniem aby mięso przeszło przyprawami.
Migdały uprażyć na suchej patelni, dodać umyte obrane i pokrojone jabłka, całość wkładamy dla gęsi do wnętrza i spinamy otwór wykałaczkami.
Masło topimy, brytfannę wylewamy masłem (troszkę masła zostawiamy do polania gęsi), układamy gęś i polewamy ją masłem oraz skrapiamy wodą.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni.
Pieczemy 2 godziny, po czym przewracamy na drugą stronę. Gęś nakłuwamy i pieczemy jeszcze 1,5 godziny. Bardzo ważne aby w trakcie pieczenia gęś polewać wytworzonym sosem.
Gotową, miękką i zrumienioną gęś układamy na półmisku, do mięsa świetnie pasuje dżem żurawinowy.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz