Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Gęsie nóżki
Czas 65 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 50 zł
Składniki:
4 gęsie nóżki
łyżka majeranku, sól, pieprz
4 ząbki czosnku
1,5 szklanki czerwonego wina (wytrawne)
20 dag suszonej żurawiny
jabłka w miodzie:
4 jabłka szklanka miodu pitnego
łyżka cukru trzcinowego
łyżka soku z cytryny
garść rodzynek
łyżeczka cynamonu
Gęsie nóżki - sposób wykonania:
Dzień wcześniej lub przynajmniej kilka godzin gęsie nóżki przyprawiamy : nacieramy solą i pieprzem, czosnkiem, posypujemy majerankiem.
Następnie obsmażamy je na patelni - nie trzeba używać tłuszczu gdyż wytopi się z nóżek, po obsmażeniu gęsinę przekładamy do szybkowaru a na patelnię wlewamy wino, po przepłukaniu patelni wino wlewamy na nóżki, dodajemy żurawinę, zamykamy i dusimy 45 minut. Jeśli nie posiadamy szybkowara nóżki możemy dusić w zwykłym garnku lub zapiec w piekarniku wówczas zwiększamy czas do 1,5 godziny.
Tłuszcz spod upieczonych nóżek zlewamy a sos zagęszczamy łyżką mąki.
Jabłka w miodzie: jabłka obieramy i kroimy w ósemki, wrzucamy na patelnię zalewamy miodem, dodajemy pzoostałe składniki i dusimy do momentu aż będą miękkie. Takie jabłka podajemy z gęsimi nóżkami chociaż pasują również do innego mięsa.
Prześlij przepis mewa80 | 17-03-12 | Czytano: 6674 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Gęsie nóżki prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują