Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Gęsie nóżki

Czas 65 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł

Składniki:

4 gęsie nóżki
łyżka majeranku, sól, pieprz
4 ząbki czosnku
1,5 szklanki czerwonego wina (wytrawne)
20 dag suszonej żurawiny

jabłka w miodzie:
4 jabłka szklanka miodu pitnego
łyżka cukru trzcinowego
łyżka soku z cytryny
garść rodzynek
łyżeczka cynamonu

Gęsie nóżki - sposób wykonania:

Dzień wcześniej lub przynajmniej kilka godzin gęsie nóżki przyprawiamy : nacieramy solą i pieprzem, czosnkiem, posypujemy majerankiem.
Następnie obsmażamy je na patelni - nie trzeba używać tłuszczu gdyż wytopi się z nóżek, po obsmażeniu gęsinę przekładamy do szybkowaru a na patelnię wlewamy wino, po przepłukaniu patelni wino wlewamy na nóżki, dodajemy żurawinę, zamykamy i dusimy 45 minut. Jeśli nie posiadamy szybkowara nóżki możemy dusić w zwykłym garnku lub zapiec w piekarniku wówczas zwiększamy czas do 1,5 godziny.
Tłuszcz spod upieczonych nóżek zlewamy a sos zagęszczamy łyżką mąki.

Jabłka w miodzie: jabłka obieramy i kroimy w ósemki, wrzucamy na patelnię zalewamy miodem, dodajemy pzoostałe składniki i dusimy do momentu aż będą miękkie. Takie jabłka podajemy z gęsimi nóżkami chociaż pasują również do innego mięsa.

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 17-03-12| Czytano: 5579 razy |komentarz [0]
Gęsie nóżki komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz