Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Gęsina w sosie pomarańczowym

Czas 65 minut Porcji 1 Trudność łatwe Koszt: do 50 zł

Składniki:

4 gęsie piersi
4 ząbki czosnku
sól i pieprz
tymianek
15 dag boczku
2 cebule
2 jabłka obtoczone w majeranku
sok z 2 pomarańczy
ziemniaki z koperkiem
czerwona kapusta

Gęsina w sosie pomarańczowym - sposób wykonania:

Pomysł na gęsinę w sosie pomarańczowym z programu Ewy Gotuje.

Filety z piersi nacinamy od strony skóry na kształt krzyża, następnie solimy i pieprzymy oraz nacieramy czosnkiem wyciśniętym przez praskę, odkładamy do lodówki na kilka godzin. po tym czasie obsmażamy zaczynając od strony ze skórą. Tłuszcz spod gęsi zlewamy a usmażone filety przekładamy do garnka.
Boczek kroimy kostkę i smażymy na patelni jeśli ma mało tłuszczu dodajemy ten spod smażenia filetów. Dodajemy pokrojona w kostkę cebulę i szklimy. Przekładamy do garnka z filetami, zalewamy sokiem z pomarańczy, dodajemy jabłka obrane, pokrojone w ćwiartki i obtoczone w majeranku. Całość solimy i pieprzymy, dusimy do momentu aż mięsko będzie miękkie, wówczas sos spod gęsi miksujemy.
Gęsinę podajemy z ziemniakami i czerwoną kapustą.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
~Gosc | 10-11-12| Czytano: 4795 razy |komentarz [0]
Gęsina w sosie pomarańczowym komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz