Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania mączne >> Pierogi

Gnocchi w sosie serowym

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność średnie Koszt: do 25 zł

Składniki:

pół kg mączystych ziemniaków
20 dag (najlepiej pełnoziarnistej) mąki
jajko
żółtko

Sos serowy:
pół litra mleka
15 dag rokpola lub gorgonzola
2 łyżka masła
2 łyżki mąki
masło do posmarowania formy
10 dag żółtego sera

Gnocchi w sosie serowym - sposób wykonania:

Gnocchi to takie włoskie kopytka. Podaje się je z dowolnym sosem np. pomidorowym po bolońsku lub zwyczajnie - z pesto lub jako dodatek do mięsa np. z grilla.

Ziemniaki gotujemy w łupinkach, po ugotowaniu obieramy z nich i przepuszczamy ziemniaki przez praskę, dodajemy mąkę, żółtko, jajko i przyprawy. Formujemy wałeczki i kroimy kluski długości około 3 cm, każdą kluskę przyciskamy widelcem (powstaną charakterystyczne wgłębienia). Gnocchi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy aż wypłyną. Po ugotowaniu wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego.
Mąkę rumienimy na maśle, dodajemy pomału mleko a następnie rozdrobniony rokpol, gotujemy kilka minut, dodając przyprawy : sól i pieprz.
Gnocchi polewamy przygotowanym sosem, posypujemy startym żółtym serem, pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (aż ser się rozpuści i lekko zarumieni)
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 14-06-10| Czytano: 23190 razy |komentarz [1]
Gnocchi w sosie serowym komentarz



1 komentarzy

Autor
Tytul
2011-08-10 20:41

Proste wykonanie a jakże są smaczne a pozatym z różnymi sosami to pycha

Linia tła strony

Dodaj komentarz