Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 105 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Gołąbki - składniki:

1 kapusta biała lub włoska
400 g ryżu
400 g mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżka masła
łyżka oliwy
sól, pieprz

szklanka śmietany 30
szklanka żuru

Gołąbki - sposób wykonania:

Bardzo popularne danie również wg pani Ewy Wachowicz, przepis z programu Ewa Gotuje.
Kapustę wrzucamy do osolonego wrzątku aby liście zmiękły.
Na łyżkę oliwy wrzucamy ryż, gdy się zeszkli zalewamy go 3 szklankami wody, solimy, gotujemy aż będzie miękki.
Od kapusty odrywamy te liście które zmiękły do momentu aż uzyskamy taka ilość jaka jest nam potrzebna. Z tej proporcji wychodzi około 15 gołąbków.
Cebulę szklimy na masełku, gdy będzie prawie rumiana dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy, dodajemy ją do ugotowanego ryżu. Do masy dodajemy też mięso, farsz solimy i pieprzymy.
Z liści ścinamy twarde, zgrubiałe części, na liść nakładamy farsz, zwijamy w gołąbki.
Na dno brytfanki kładziemy liście kapusty, układamy zwinięte gołąbki, zalewamy je szklanką śmietany i szklanką żuru. Przykrywamy liśćmi kapusty. Pieczemy w 180 stopniach około 1,5 godziny.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz