Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto jabłkowo budyniowe :)
Cieszę się że smakowało. Też tak uważam, że ciasto jak w lodówce poleży nabiera intensywniejszego smaku....
| 2014-10-29 9:52 |

Ciasto jabłkowo budyniowe ciasto jabłkowo-budyniowe
Piekłam ciasto z ww. przpisu. Wszystkie proporcje są ok. Ciasto przpyszne. Zostawiłam kawałek w lodówce, żeby sprawdzić ...
| 2014-10-28 20:13 |

Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 105 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Gołąbki - składniki:

1 kapusta biała lub włoska
400 g ryżu
400 g mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżka masła
łyżka oliwy
sól, pieprz

szklanka śmietany 30
szklanka żuru

Gołąbki - sposób wykonania:

Bardzo popularne danie również wg pani Ewy Wachowicz, przepis z programu Ewa Gotuje.
Kapustę wrzucamy do osolonego wrzątku aby liście zmiękły.
Na łyżkę oliwy wrzucamy ryż, gdy się zeszkli zalewamy go 3 szklankami wody, solimy, gotujemy aż będzie miękki.
Od kapusty odrywamy te liście które zmiękły do momentu aż uzyskamy taka ilość jaka jest nam potrzebna. Z tej proporcji wychodzi około 15 gołąbków.
Cebulę szklimy na masełku, gdy będzie prawie rumiana dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy, dodajemy ją do ugotowanego ryżu. Do masy dodajemy też mięso, farsz solimy i pieprzymy.
Z liści ścinamy twarde, zgrubiałe części, na liść nakładamy farsz, zwijamy w gołąbki.
Na dno brytfanki kładziemy liście kapusty, układamy zwinięte gołąbki, zalewamy je szklanką śmietany i szklanką żuru. Przykrywamy liśćmi kapusty. Pieczemy w 180 stopniach około 1,5 godziny.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz