Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |

Jabłka pieczone z konfiturami Tytul
Alkohol podczas pieczenia potrawy wyparuje pozostawiająć smak i aromat....
| 2014-11-08 11:37 |






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Czas 105 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Gołąbki - składniki:

1 kapusta biała lub włoska
400 g ryżu
400 g mięsa mielonego wieprzowego np. łopatka
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżka masła
łyżka oliwy
sól, pieprz

szklanka śmietany 30
szklanka żuru

Gołąbki - sposób wykonania:

Bardzo popularne danie również wg pani Ewy Wachowicz, przepis z programu Ewa Gotuje.
Kapustę wrzucamy do osolonego wrzątku aby liście zmiękły.
Na łyżkę oliwy wrzucamy ryż, gdy się zeszkli zalewamy go 3 szklankami wody, solimy, gotujemy aż będzie miękki.
Od kapusty odrywamy te liście które zmiękły do momentu aż uzyskamy taka ilość jaka jest nam potrzebna. Z tej proporcji wychodzi około 15 gołąbków.
Cebulę szklimy na masełku, gdy będzie prawie rumiana dodajemy posiekany czosnek, chwilę smażymy, dodajemy ją do ugotowanego ryżu. Do masy dodajemy też mięso, farsz solimy i pieprzymy.
Z liści ścinamy twarde, zgrubiałe części, na liść nakładamy farsz, zwijamy w gołąbki.
Na dno brytfanki kładziemy liście kapusty, układamy zwinięte gołąbki, zalewamy je szklanką śmietany i szklanką żuru. Przykrywamy liśćmi kapusty. Pieczemy w 180 stopniach około 1,5 godziny.
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz