Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Placki z gotowanych ziemniaków Tytul
Ja zawsze dodaje do klusek slaskich,jajko i mleko .Po zagotowaniu i wyplynieciu klusek na wierzch ,przykrywam szczelnie ...
| 2014-04-19 14:59 |

Ciasto Snickers Tytul
Ciasto zaje.....e pyszne, gdy je upiekłem poraz pierwszy,to cała moja rodzinka była pełna podziwu, że ja niby mam takie ...
| 2014-04-19 14:55 |

Gołąbki tradycyjne prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem...
| 2014-04-18 9:02 |

Ciasto cytrynowe Tytul
nie, duże czyli zwykłe budynie na 0,5 litra mleka a ciasto polecam - REWELACJA!!...
| 2014-04-16 20:47 |

Przepis na naleśniki z dżemem Tytul
okropnie to wyglanda ale pszynosici...
| 2014-04-16 18:35 |

Deser Zebra Dukana Tytul
Pychotka a na wierzchu galaretka oczywiście dukana ...
| 2014-04-15 18:51 |

Ciasto cytrynowe Tytul
Witam.Duże budynie tzn.jakie.? czy na 3/4 litra mleka....
| 2014-04-14 22:19 |

Prosty przepis na gofry Tytul
ja ma 10 lat robie gofry pierwszy raz sama i szukam przepisu na najpyszniejsze gofry ...
| 2014-04-14 9:38 |






Strona główna >> Dania Dietetyczne >> Diety

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność Koszt: Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Gołąbki tradycyjne - składniki:

główka kapusty (luźno związana)
1 spora cebula
3/4 szklanki ryżu
1 kg mięsa (dowolne, może być mieszane np. wołowo-wieprzowe)
1 jajko
2 łyżki oleju

sos pomidorowy:
2 szklanki bulionu
puszka pomidorów krojonych
ziele angielskie
liść laurowy
2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Gołąbki tradycyjne - sposób wykonania:

Sprawdzony przepis na tradycyjne gołąbki. Z kapusty wycinamy głąb, płuczemy ją, zdejmujemy brzydkie liście. Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy ją delikatnie, wkładamy kapustę, gdy woda zawrze gotujemy 10 minut ) kapustę możemy też podgrzewać 10 minut w mikrofalówce - liście zmiękną).
Z kapusty zdejmujemy kolejne liście, jeśli w między czasie pojawią się twarde, główkę należy na kilka minut włożyć jeszcze do garnka.
Mięso mielemy, należy pamiętać by nie kupować mięsa już zmielonego.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu.
Do mięsa dodajemy ryż, cebulkę, jajko i przyprawy, rękami wymieszać nadzienie.
Na szerszą część liścia kapusty nakładamy farsz, boczne brzegu liścia składamy do środka, zwijamy ciasno ku węższej części.
Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym wyścielonym liśćmi kapusty. Całość zalewamy bulionem z dodatkiem ziela i liści laurowych, dusimy na małym ogniu pod przykryciem.

Pomidory wylewamy na patelnię, dusimy do momentu aż odrobinę się rozpadną, sos doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz sola i pieprzem, dodajemy do gołąbków. Całość dusimy 60 minut.
Polecamy poradnik: zasady ogólne diety Dukana
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (2 głosy ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [14]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-24 7:40 Tytul
Cześć,
poradźcie mi jaką sałatkę czy surówkę pasuje podać do gołąbków, pilne!!
Mam gości i chciałabym, żeby Im smakowało, a ja nie bardzo wiem, co podać. Dzięki.



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-24 8:59 sałatka
mi do gołąbków smakuje taka: kilka ogórków kiszonych w plastry lub półplastry, do tego pół cebuli drobno posiekanej i odrobina oleju - wymieszać. Super u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-02-24 13:58 odp.
Do gołąbków NIE podaje się surówek ! ! ! !!!



Przepisów
Od
Dodano 2012-03-24 21:28 Tytul
a dlaczego nie kupować mięsa mielonego skoro jest wysokiej jakosci.

mewa80 - moderator
mewa80
Przepisów 466
Od 2010-03-24 8:49
Dodano 2012-03-24 22:58 gołąbki
no właśnie dlatego, że gotowe mięso mielone zwykle nie jest wysokiej jakości i zawiera b.dużo tłuszczu



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-05 16:18 Tytul
Kto robi takie golabki , jak kiedys moja Babcia???Moze ktos zna przepis 50-cio letni?One byly chyba przed sporzyciem,smarzone na smalcu,jest to mozliwe??? Lekko czy bardziej rumiane,byly napewno...Pozdrawiam , Wesolych Swiat Rodzinnie-Wielkanocnych Krzysztof z O.



Przepisów
Od
Dodano 2012-04-05 22:51 Tytul
Tak Twoja babcia podsmażała je na smalcu.Goląbki po zawinięciu podsmaż na smalcu tak aby kapusta dobrze się przypiekła. Podsmarzone przełuż do garnka zalej bulionem, możesz też nalać trochę ciepłej wody na patelnie i wlać ja do garnka z gołąbkami, to wzmocni smak podsmarzanej kapusty. Gołąbki gotuj na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Ostrożnie wyjmij gołabki z wywaru, dodaj do niego koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku. Nasępnie Zatrzep go wodą z dodatkiem mąki aby go zagęścić. Włuż do niego gołąbki i gotuj jeszcze przez chwilkę. To najlepszy przepis jaki znam, tak robi się gołąbki u mnie w domu od zawsze, ale mało kto je pdsmarza a szkoda bo są o niebo lepsze niż te zwykłe.



Przepisów
Od
Dodano 2012-05-31 17:48 Tytul
Potwierdzam,przepis rewelacyjny. Tak robiła moja babcia. To stary sprawdzony przepis,zdecydowanie bardziej kaloryczny ale jakże pyszny..



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-03 10:50 Tytul
Kapustę do mikrofali???? FUI... mikrofala sprawia że jedzenie jest jak tektura - bez wartości...



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-03 12:37 Czytaj uważnie
Masz do wyboru:
albo gotujesz przez 10 minut
albo wersja dla leniwych wkładasz do mikrofalówki.
Wybór należy do ciebie.



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-03 20:11 Tytul
No cóż, gdzie kucharek sześć ...
tam różne przepisy.
Moje gołąbki to www.przepis-kulinarny.pl/domowe-golabki-id2686.html



Przepisów
Od
Dodano 2013-12-03 20:34 Tytul
Prawdziwe "gołąbki naszych babć" - naszego dzieciństwa, mniam, mniam ....



Przepisów
Od
Dodano 2014-03-06 23:22 betina.m.
roztopic smalec na foremce do ciasta ulozyc golabki podlac troszke rosolem i do piekarnika.nazywaja sie golabki pieczone .takie robily nasze babcie ,mamy.polecam.



Przepisów
Od
Dodano 2014-04-18 9:02 prawdziwe gołąbki
PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem


kulinarne przepisy Dodaj komentarz