Strona główna >> Dania Dietetyczne >> Diety

Gołąbki tradycyjne

Czas 60 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność Koszt:

Składniki:

główka kapusty (luźno związana)
1 spora cebula
3/4 szklanki ryżu
1 kg mięsa (dowolne, może być mieszane np. wołowo-wieprzowe)
1 jajko
2 łyżki oleju

sos pomidorowy:
2 szklanki bulionu
puszka pomidorów krojonych
ziele angielskie
liść laurowy
2 ząbki czosnku

sól, pieprz

Gołąbki tradycyjne - sposób wykonania:

Sprawdzony przepis na tradycyjne gołąbki. Z kapusty wycinamy głąb, płuczemy ją, zdejmujemy brzydkie liście. Do dużego garnka wlewamy wodę, solimy ją delikatnie, wkładamy kapustę, gdy woda zawrze gotujemy 10 minut ) kapustę możemy też podgrzewać 10 minut w mikrofalówce - liście zmiękną).
Z kapusty zdejmujemy kolejne liście, jeśli w między czasie pojawią się twarde, główkę należy na kilka minut włożyć jeszcze do garnka.
Mięso mielemy, należy pamiętać by nie kupować mięsa już zmielonego.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu.
Do mięsa dodajemy ryż, cebulkę, jajko i przyprawy, rękami wymieszać nadzienie.
Na szerszą część liścia kapusty nakładamy farsz, boczne brzegu liścia składamy do środka, zwijamy ciasno ku węższej części.
Uformowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym wyścielonym liśćmi kapusty. Całość zalewamy bulionem z dodatkiem ziela i liści laurowych, dusimy na małym ogniu pod przykryciem.

Pomidory wylewamy na patelnię, dusimy do momentu aż odrobinę się rozpadną, sos doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz sola i pieprzem, dodajemy do gołąbków. Całość dusimy 60 minut.
Polecamy poradnik: zasady ogólne diety Dukana
Polecamy poradnik: Przepisy wigilijne diety Dukana


Prześlij przepis

mewa80 | 05-12-11 | Czytano: 214790 razy | komentarzy [18]
Gołąbki tradycyjne komentarz



Opinie i komentarze na temat Gołąbki tradycyjne kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

18 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Gołąbki tradycyjne prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Autor
Tytul
2012-02-24 7:40

Cześć,
poradźcie mi jaką sałatkę czy surówkę pasuje podać do gołąbków, pilne!!
Mam gości i chciałabym, żeby Im smakowało, a ja nie bardzo wiem, co podać. Dzięki.

Autor
sałatka
2012-02-24 8:59

mi do gołąbków smakuje taka: kilka ogórków kiszonych w plastry lub półplastry, do tego pół cebuli drobno posiekanej i odrobina oleju - wymieszać. Super :)

Autor
odp.
2012-02-24 13:58

Do gołąbków NIE podaje się surówek ! ! ! !!!

Autor
Tytul
2012-03-24 21:28

a dlaczego nie kupować mięsa mielonego skoro jest wysokiej jakosci.

Autor
gołąbki
2012-03-24 22:58

no właśnie dlatego, że gotowe mięso mielone zwykle nie jest wysokiej jakości i zawiera b.dużo tłuszczu

Autor
Tytul
2012-04-05 16:18

Kto robi takie golabki , jak kiedys moja Babcia???Moze ktos zna przepis 50-cio letni?One byly chyba przed sporzyciem,smarzone na smalcu,jest to mozliwe??? Lekko czy bardziej rumiane,byly napewno...Pozdrawiam , Wesolych Swiat Rodzinnie-Wielkanocnych Krzysztof z O.

Autor
Tytul
2012-04-05 22:51

Tak Twoja babcia podsmażała je na smalcu.Goląbki po zawinięciu podsmaż na smalcu tak aby kapusta dobrze się przypiekła. Podsmarzone przełuż do garnka zalej bulionem, możesz też nalać trochę ciepłej wody na patelnie i wlać ja do garnka z gołąbkami, to wzmocni smak podsmarzanej kapusty. Gołąbki gotuj na małym ogniu aż kapusta będzie miękka. Ostrożnie wyjmij gołabki z wywaru, dodaj do niego koncentrat pomidorowy i dopraw do smaku. Nasępnie Zatrzep go wodą z dodatkiem mąki aby go zagęścić. Włuż do niego gołąbki i gotuj jeszcze przez chwilkę. To najlepszy przepis jaki znam, tak robi się gołąbki u mnie w domu od zawsze, ale mało kto je pdsmarza a szkoda bo są o niebo lepsze niż te zwykłe.

Autor
Tytul
2012-05-31 17:48

Potwierdzam,przepis rewelacyjny. Tak robiła moja babcia. To stary sprawdzony przepis,zdecydowanie bardziej kaloryczny ale jakże pyszny..

Autor
Tytul
2013-12-03 10:50

Kapustę do mikrofali???? FUI... mikrofala sprawia że jedzenie jest jak tektura - bez wartości...

Autor
Czytaj uważnie
2013-12-03 12:37

Masz do wyboru:
albo gotujesz przez 10 minut
albo wersja dla leniwych wkładasz do mikrofalówki.
Wybór należy do ciebie.

Autor
Tytul
2013-12-03 20:11

No cóż, gdzie kucharek sześć ...
tam różne przepisy.
Moje gołąbki to www.przepis-kulinarny.pl/domowe-golabki-id2686.html

Autor
Tytul
2013-12-03 20:34

Prawdziwe "gołąbki naszych babć" - naszego dzieciństwa, mniam, mniam ....

Autor
betina.m.
2014-03-06 23:22

roztopic smalec na foremce do ciasta ulozyc golabki podlac troszke rosolem i do piekarnika.nazywaja sie golabki pieczone .takie robily nasze babcie ,mamy.polecam.

Autor
prawdziwe gołąbki
2014-04-18 9:02

PRAWDZIWE GOŁĄBKI SĄ Z KASZĄ GRYCZANĄ A NIE jakimś tam ryżem

Autor
Elka
2014-04-29 19:59

Świtne przepis na koljny dzień kuracji odchudzającej. Wchodze już jakiś czas na tą stronkę i powiem szczerze że moja dieta zaczela mi się podobać. Statystyki 2 miesiące odchudzania i 15kg mniej :) Spytacie co robie? Biegam, gotuje z ta stronką.

Autor
Dorota
2016-04-28 18:44

Warszawskie gołąbki są z samego mięsa, bez ryżu i kaszy, dodaję namoczona, odcisnieta kajzerke jak do mielonych i są pyszne.Polecam.Dorota

Autor
Inga
2016-04-29 15:27

Pewnie, że z samego mięsa są lepsze, ale tu chodzi o oszczędności i ludzie dodają zapychaczy w postaci ryżu. Ważny by nie dawać go za wiele :-)

Autor
Krysty
2016-08-23 21:03

Do gołąbków moze byc marchewka mini gotowana lub surówka z surowej marchwi z pora np

Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje