Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Drugie danie

Gołąbki z kaszą gryczaną

Czas 45 minut Porcji 6 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

główka kapusty (najlepiej młodej)
1 szklanka kaszy gryczanej
200 g boczku wędzonego (chudego)
1 cebula
sól, pieprz

Gołąbki z kaszą gryczaną - sposób wykonania:

Farsz:
Kaszę gotujemy na sypko wg przepisu na opakowaniu (w lekko osolonej wodzie).
Boczek kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju (część boczku zostawiamy na skwarki do polania), dodajemy posiekaną cebulkę, dodajemy kaszę gryczaną, jeszcze chwilę wszystko razem smażymy dodając przyprawy wg gustu.
Kapustę wkładamy do ciepłej wody, trzymamy ja na niewielkim ogniu, gdy liście zmiękną, zdejmujemy je i ponownie zanurzamy kapustę we wrzątku, czynność powtarzamy aż do uzyskania odpowiedniej ilości liści.
Farsz nakładamy na liście, zawijamy, dno garnka wyścielamy liśćmi kapusty, gołąbki układamy ciasno w garnku, podlewamy bulionem (tak aby zakryć dno garnka i do 1/3 wysokości gołąbków) i gotujemy 15-20 minut.
W czasie duszenia zostawiony boczek rumienimy na patelni, gotowe gołąbki podajemy polane skraweczkami z boczku.
  • Currently 4.67/5

4.7/5 (3 głosy ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 19-07-10| Czytano: 14637 razy |komentarz [0]
Gołąbki z kaszą gryczaną komentarz



0 komentarzy

Linia tła strony

Dodaj komentarz