Strona główna >>
Pozostałe >>
Przepisy Ewy Wachowicz Golonka po bawarsku w piwie
Czas 85 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 50 zł
Składniki:
4 golonki
sól, pieprz
2 cebule
pół łyżeczki smalcu
1 kg kapusty kiszonej
2-3 szklanki bulionu wołowego lub jarzynowego
kilka ziaren ziela angielskiego
4 ziarenka jałowca
łyżeczka kminku
liść laurowy
pół szklanki ciemnego karmelowego piwa
Golonka po bawarsku w piwie - sposób wykonania:
Golonkę przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na 30 minut, cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na smalcu, zdejmujemy z ognia gdy się zeszkli. Kapustę odciskamy z soku (ma być sucha), siekamy i dodajemy do cebuli. Na to kładziemy golonki przyprawiamy: zielem, jałowcem, liście laurowym i kminkiem. Całość zamykamy w szybkowarze i gotujemy 40 minut (bez szybkowaru około 2 godziny). Golonkę przyprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na 30 minut, cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na smalcu, zdejmujemy z ognia gdy się zeszkli. Kapustę odciskamy z soku (ma być sucha), siekamy i dodajemy do cebuli. Na to kładziemy golonki przyprawiamy: zielem, jałowcem, liście laurowym i kminkiem, zalewamy bulionem. Całość zamykamy w szybkowarze i gotujemy 40 minut (bez szybkowaru około 2 godziny).
Golonkę wyjmujemy z kapusty i zalewamy piwem, pieczemy w temperaturze 180 stopni i pieczemy aż skórka się zrumieni.
Golonkę podajemy z kapustą.
Prześlij przepis mewa80 | 24-03-12 | Czytano: 20912 razy | komentarzy [2]
2 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Golonka po bawarsku w piwie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują