Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Gruszki w occie

Czas 35 minut Porcji 4 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

2 kg twardych gruszek
2 szklanki octu winnego
50 dag cukru

Przyprawy:
6 dag ziarenek gorczycy
10 ziarenek pieprzu czarnego
10 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżeczka cynamonu
sok z 1 cytryny
1 łyżeczka skórki z cytryny

Gruszki w occie - sposób wykonania:

Gruszki obieramy, kroimy w ćwiartki (gniazda nasienne usuwamy), zanurzamy je w wodzie do której wyciskamy sok z cytryny (gruszki zachowają piękny kolor). Wyjmujemy.
Do szklanki wody dodajemy cukier, gotujemy dodając skórkę z cytryny i cynamon. Do zalewy dodajemy ocet i gorącą zalewamy gruszki, po czym odstawiamy je na 12 godzin. Po 12 godzinach wyjmujemy gruszki z marynaty, jeszcze raz ją gotujemy, gdy zacznie wrzeć wkładamy gruszki i gotujemy 5 minut. Następnie gruszki wyjmujemy, układamy w słoikach do każdego słoika dodajemy po kilka ziaren gorczycy, pieprzu i ziela. Tak ułożone gruszki zalewamy marynatą. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy - słoiki litrowe 30 minut a półlitrowe 20.
Gruszki świetnie pasuję do mięs!

Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 26-09-10 | Czytano: 7546 razy | komentarzy [0]
Gruszki w occie komentarz



Opinie i komentarze na temat Gruszki w occie kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Gruszki w occie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje