Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Sałatka z zupek chińskich Tytul
I masz rację te zupki chińskie to sama chemia i trucizna.Oglądałam kiedyś program na temat tych zupek i innych produktów...
| 2014-11-25 2:15 |

Tort bezowy tort bezowy
Idealnie! Właśnie szukam pomysłu na tort urodzinowy dla męża:) A co więcej niedawno udało mi się zrobić piękne bezy.
| 2014-11-19 22:25 |

Ciasto Prince Polo Tytul
przepis jest sprawdzony i te składniki które sa podane zdecydowanie wystarczą :)...
| 2014-11-18 12:03 |

Zupa ogórkowa (tradycyjna) mniam
Po to smazymy na masle by powstala zasmazka 3stopnia. By polaczyc make z tluszczem. Tak samo sie robi do ziemniaczanej i...
| 2014-11-18 9:43 |

Ciasto Prince Polo Tytul
Czy nie potrzeba nic mąki, nie chciałabym 2 razy próbować? Myslę o cieście na spód....
| 2014-11-17 23:07 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Rodzaj sera nie wpłnie znacząco na jakość i smak potrawy....
| 2014-11-09 19:21 |

Łosoś ze szpinakiem Tytul
Mam pytanie w składnikach napisano ze potrzebujemy ser mozarella natomiast w przepisie napisano ze posypać żółtym serem ...
| 2014-11-09 13:09 |

Rurki z kremem Ewy Wachowicz Tytul
robie krem z tego przepisu ale dodaje wiecej maki ziemniaczanej i zwylkej i jest super
...
| 2014-11-08 12:14 |






Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Czas 25 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Gruszki w syropie - składniki:

- 2 kg twardych gruszek
- 1 kg cukru
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- kilka goździków
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki miodu

Gruszki w syropie - sposób wykonania:

Gruszki w syropie na zimę idealnie nadadzą się do ciast i deserów.
Z cytryny wyciskamy sok, imbir kroimy na drobne kawałki.
Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki (większe na ósemki), gotowe wkładamy na 5 minut do wody z łyżką soku.
2 litry wody zagotować z pozostałym sokiem, na 2 minuty wkładamy do niej gruszki - następnie wyjmujemy je (zalewę zostawiamy) i przepłukujemy zimną wodą.
Z zalewy odmierzamy litr i dodajemy do niego cukier, imbir i goździki. Gotujemy aż syrop będzie przeźroczysty.
Gruszki układamy w dwóch półlitrowych słoikach, zalewamy je gorącą zalewą, dodajemy po łyżeczce miodu, zakręcamy i pasteryzujemy 25 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz