Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Gruszki w syropie

Czas 25 minut Porcji 2 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 2 kg twardych gruszek
- 1 kg cukru
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- kilka goździków
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki miodu

Gruszki w syropie - sposób wykonania:

Gruszki w syropie na zimę idealnie nadadzą się do ciast i deserów.
Z cytryny wyciskamy sok, imbir kroimy na drobne kawałki.
Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki (większe na ósemki), gotowe wkładamy na 5 minut do wody z łyżką soku.
2 litry wody zagotować z pozostałym sokiem, na 2 minuty wkładamy do niej gruszki - następnie wyjmujemy je (zalewę zostawiamy) i przepłukujemy zimną wodą.
Z zalewy odmierzamy litr i dodajemy do niego cukier, imbir i goździki. Gotujemy aż syrop będzie przeźroczysty.
Gruszki układamy w dwóch półlitrowych słoikach, zalewamy je gorącą zalewą, dodajemy po łyżeczce miodu, zakręcamy i pasteryzujemy 25 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 23-09-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz