Strona główna >> Warzywa i owoce >> Przetwory z owoców

Gruszki w syropie

Czas 25 minut Porcji 2 Kcal kalorii Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 2 kg twardych gruszek
- 1 kg cukru
- 2 cm kawałek korzenia imbiru
- kilka goździków
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżeczki miodu

Gruszki w syropie - sposób wykonania:

Gruszki w syropie na zimę idealnie nadadzą się do ciast i deserów.
Z cytryny wyciskamy sok, imbir kroimy na drobne kawałki.
Gruszki obieramy i kroimy na ćwiartki (większe na ósemki), gotowe wkładamy na 5 minut do wody z łyżką soku.
2 litry wody zagotować z pozostałym sokiem, na 2 minuty wkładamy do niej gruszki - następnie wyjmujemy je (zalewę zostawiamy) i przepłukujemy zimną wodą.
Z zalewy odmierzamy litr i dodajemy do niego cukier, imbir i goździki. Gotujemy aż syrop będzie przeźroczysty.
Gruszki układamy w dwóch półlitrowych słoikach, zalewamy je gorącą zalewą, dodajemy po łyżeczce miodu, zakręcamy i pasteryzujemy 25 minut.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów


Prześlij przepis

mewa80 | 23-09-10 | Czytano: 19184 razy | komentarzy [0]
Gruszki w syropie komentarz



Opinie i komentarze na temat Gruszki w syropie kwestia smaku i gustu internautów. Przeczytaj

0 komentarzy

Posiadasz sprzwdzony przepis na Gruszki w syropie prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują
Linia tła strony

Dodaj komentarz

Ewa gotuje