Strona główna >>
Napoje >>
Alkoholowe Grzane piwo
Czas 5 minut
Porcji 1
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
0,5 litra piwa
sok malinowy lub miód do smaku
kilka goździków
szczypta dwie cynamonu
Grzane piwo - sposób wykonania:
Piwo wlewamy do rondelka nie dbając o pianę, podgrzewamy (piana w trakcie grzania się zmniejszy), dodajemy kilka goździków - 2-3 sztuki, następnie dolewamy sok malinowy wg uznania lub doprawiamy piwo miodem (również wg uznania). Wsypujemy też szczyptę cynamonu. Gotujemy do momentu aż piwo będzie dobrze ciepłe lecz nie możemy dopuścić by się zagotowało.Osobiście odradzam użycie cukru, chociaż wszystko jest kwestią gustu. Takie piwo smakuje najlepiej zimą, to moja ulubiona wersja (słyszałam o plastrach pomarańczy dodanych do podgrzewanego piwa ale osobiście nie próbowałam), jeśli ma ktoś jakieś pomysły co jeszcze można dodać do grzanego piwa - proszę o komentarze :-).
Prześlij przepis mewa80 | 03-02-11 | Czytano: 9931 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Grzane piwo prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują