Strona główna >>
Dania główne >>
Grzyby Grzyby marynowane z miodem
Czas 45 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
dowolne jadalne grzyby leśne
zalewa:
1 szklanka octu 10%
4 szklanki wody
1 szklanka cukru
1,5 łyżki soli
2 łyżki miodu
liść laurowy
ziele angielskie
Grzyby marynowane z miodem - sposób wykonania:
Sprawdzony przepis na przepyszne grzyby marynowane w zalewie z dodatkiem miodu.
Grzyby czyścimy, kroimy ewentualnie na mniejsze części myjemy pod bieżącą wodą. Następnie obgotowujemy około 20 minut i przecedzamy na sitku.
Do wyparzonych słoiczków nakładamy grzyby około 3/4 wysokości słoika. Z podanych składników gotujemy zalewę, zalewamy nią grzybki (do każdego słoika wkładamy po liściu laurowym i zielu angielskim).
Zakręcamy, pasteryzujemy 15 minut (od momentu zagotowania się wody).
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis ~Gosc | 06-09-10 | Czytano: 25780 razy | komentarzy [0]
0 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Grzyby marynowane z miodem prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują