Strona główna >>
Dania główne >>
Grzyby Grzyby w sosie własnym
Czas 35 minut
Porcji 4
Kcal kalorii
Trudność łatwe
Koszt: do 10 zł
Składniki:
Dowolna ilość grzybów leśnych
Sól
Kwasek cytrynowy (łyżeczka)
Woda
Grzyby w sosie własnym - sposób wykonania:
Te grzyby smakują zimą jak świeże. Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju zapiekanek, sosów, pierogów.
W garnku gotujemy wodę (proporcjonalnie do ilości posiadanych grzybów), solimy ją tak aby była bardzo słona, gdy woda się zagotuje dodajemy grzyby i gotujemy około 20-30 minut pod koniec gotowania wsypujemy kwasek cytrynowy (grzyby zachowają kolor). Grzyby odcedzamy na sicie (wodę od gotowania zostawiamy) i układamy w słoiczkach, następnie wlewamy zalewę (powstałą z gotujących się wcześniej grzybów). Pasteryzujemy 20 minut jednego dnia i kolejne 20 drugiego. W ten sposób, po przestudzeniu, grzybki są gotowe do przechowywania w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji
przetworów
Prześlij przepis mewa80 | 07-08-10 | Czytano: 38101 razy | komentarzy [1]
1 komentarzy
Posiadasz sprzwdzony przepis na Grzyby w sosie własnym prześlij przepis w komentarzu. Niech inni też go spróbują