Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Dania główne >> Grzyby

Grzyby w sosie własnym

Czas 35 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

Dowolna ilość grzybów leśnych
Sól
Kwasek cytrynowy (łyżeczka)
Woda

Grzyby w sosie własnym - sposób wykonania:

Te grzyby smakują zimą jak świeże. Doskonale nadają się do wszelkiego rodzaju zapiekanek, sosów, pierogów.

W garnku gotujemy wodę (proporcjonalnie do ilości posiadanych grzybów), solimy ją tak aby była bardzo słona, gdy woda się zagotuje dodajemy grzyby i gotujemy około 20-30 minut pod koniec gotowania wsypujemy kwasek cytrynowy (grzyby zachowają kolor). Grzyby odcedzamy na sicie (wodę od gotowania zostawiamy) i układamy w słoiczkach, następnie wlewamy zalewę (powstałą z gotujących się wcześniej grzybów). Pasteryzujemy 20 minut jednego dnia i kolejne 20 drugiego. W ten sposób, po przestudzeniu, grzybki są gotowe do przechowywania w chłodnym miejscu przez kilka miesięcy.
Polecamy poradnik: zasady pasteryzacji przetworów
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
mewa80 | 07-08-10| Czytano: 27771 razy |komentarz [1]
Grzyby w sosie własnym komentarz



1 komentarzy

Autor
grzyby w sosie własnym
2010-09-10 9:00

u mnie w domu tak ugotowane grzyby się po prostu mrozi, pozwala to uniknąć rozwlekłego czasu pasteryzowania (ten czas jest niezbędny) a grzyby są również bardzo smaczne i pachnące(pamiętajmy jednak koniecznie o odrobinie kwasku - grzyby zachowają kolor).

Linia tła strony

Dodaj komentarz