Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Przepis na puszysty biszkopt Tytul
Co do majonezu, to jak używasz majonezu koncerntów to rzeczywiście chemia. Natomiast jak używa się majonezy kętrzyńskieg...
| 2014-10-24 8:16 |

Przepis na puszysty biszkopt To jest biszkopt mojej may
Troszke Robbie inaczej,nie daje proszku ani cukru waniliowego,jest puchatek wilgotny jak naciskam tylko syczy ,Bo tak po...
| 2014-10-24 4:11 |

Leniwe kluski Dukana Leniwe placki
niestety rozlały mi się, zrobiłam na patelni placki z tego - udało sią wykorzystać masę....
| 2014-10-18 13:55 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym ciasto
faktycznie :) dziękujemy za czujnośc i prosimy autora przepisu o uzupełnienie istotnych informacji dotyczących przepisu ...
| 2014-10-17 9:35 |

Ciasto waniliowe z kremem jabłkowym Tytul
mam pytania dotyczące ciasta waniliowego z kremem jabłkowym ponieważ przepis jest bardzo niedokładnie napisany: ile ma b...
| 2014-10-15 18:21 |

Zupa pomidorowa pomidorowa
A ja lubię,gdy w zupie pływa dużo warzyw i nigdy ich nie wyciągam. Ugotowany por pokrojony w krążki wg mnie świetnie się...
| 2014-10-07 12:30 |

Ciasto zebra Tytul
Tak ciasto pieczemy z termoobiegiem bez włączania górnej i dolnej grzałki....
| 2014-10-03 13:38 |

Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wieprzowina

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Gulasz wieprzowy - składniki:

- 75 dkg wieprzowiny z kością
- 5 dkg koncentratu pomidorowego
- 10 gram mąki
- 40 gram smalcu
- przyprawy do smaku: papryka w proszku, sól, pieprz, liść laurowy

Gulasz wieprzowy - sposób wykonania:

Mięso na gulasz wieprzowy płuczemy, oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Następnie solimy i obtaczamy w mące. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec i obsmażamy w nim mięso na rumiano ze wszystkich stron. Ilość smalcu możemy zmniejszyć, jeśli mięso jest tłuste.

Mięso wkładamy do rondla, a na pozostałym tłuszczu zasmażamy paprykę w proszku, po czym przekładamy ją do rondla z mięsem. Do patelni wlewamy pół szklanki wody, płuczemy nią patelnię i wlewamy do rondla z mięsem. Dodajemy sól.

Rondel przykrywamy i dusimy mięso, uzupełniając stopniowo odparowaną wodę. Do prawie miękkiego mięsa dodajemy liść laurowy.
Koncentrat pomidorowy zasmażamy w tłuszczu, rozrzedzamy zimną wodą i dodajemy do gulaszu. Gotowy gulasz doprawiamy pieprzem.

Gulasz podajemy z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem lub kładzionymi kluskami. Mi osobiście gulasz kojarzy się z kaszą gryczaną u?miech

Przez dodanie podczas duszenia mięsa pokrajanych warzyw otrzymamy różne warianty gulaszu.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-01-30 18:52 Tytul
Jak gulasz jest gotowy,wyłączam palnik.wkruszam kostkę czosnku i dodaję łyżkę kwaśnej śmietany.Jest delikatniejszy w smaku.Polecam.Smacznego.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-09 13:14 Tytul
Ja dodaję ogórka pokrojonego w kostkę i papryki czerwonej u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-03 19:41 gulasz
a gdzie jest cebula ? Ja dodaje na 1 kg miesa 1 kg cebuli a takze 1/2 butelki cabernet sov. to jest dopiero pycha. no ale na temat gustow sie nie dyskutuje.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz