Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne
Sprawdzone przepisy na Wigilię
12 Potraw Wigilijnych
78 sprawdzonych potraw wigilijnych m.in. ryba po grecku, œledzie, pierogi, krokiety...

Jak wedzić mięsa
Wędzenie mięsa szynki ryb
Zobacz jak zrobić domowe wędliny, kiełbasę na święta
Wigilia Dukana
Wigilia Dukana
Distetyczne potrawy wigilijne





Komentarze


Ciasto na pierogi Tytul
Zrobiłam pierwsza porcję i wyszło idealne, musiałam dorobić więcej ciasta bo zostało mi farszu i niestety ciasto popekal...
| 2014-12-13 1:12 |

Karp wigilijny smażony magia
ja dzisiaj przepisałam jak przyrzadzić karpia i takiego zrobie na swięta. Myśle,że wyjdzie smaczny...
| 2014-12-11 15:08 |

Ciasto serowo jabłkowo makowe Tytul
ciasto wspaniale wygląda zdjęcie pokazuje dwie warstwy sera i dwie maku....
| 2014-12-10 20:00 |

Dieta kopenhaska hrj
Hej, a ja lubie tą dietę bo to tylko 2 tyg. ale nie jem czerwonego mięsa tylko pierś z kurczaka, i nie jem sałaty a dowo...
| 2014-12-09 16:07 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Ciekawa uwaga. Nie zwracałam na to uwagi. Przy najbliższym tłustym czwartku wypróbuję twoją metodę. Małe szczegóły, a ma...
| 2014-12-09 10:14 |

Pączki Ewy Wachowicz Tytul
Aby była biała obwolutka paczek nie może zbyt długo wyrastać na stole . Należy wrzucać na tłuszcz tą stroną , która wyro...
| 2014-12-09 10:09 |

Chleb z płatkami owsianymi Ewy Wachowicz onnaa
Jak to się łatwo robi, jak ładnie rośnie. Mi dodało jeszcze 2/3 objetosci, takze wyszły 3 keksówki. Banalne, a jakie dob...
| 2014-12-02 13:14 |

Sałatka z zupek chińskich Tytul
I masz rację te zupki chińskie to sama chemia i trucizna.Oglądałam kiedyś program na temat tych zupek i innych produktów...
| 2014-11-25 2:15 |






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wieprzowina

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Gulasz wieprzowy - składniki:

- 75 dkg wieprzowiny z kością
- 5 dkg koncentratu pomidorowego
- 10 gram mąki
- 40 gram smalcu
- przyprawy do smaku: papryka w proszku, sól, pieprz, liść laurowy

Gulasz wieprzowy - sposób wykonania:

Mięso na gulasz wieprzowy płuczemy, oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Następnie solimy i obtaczamy w mące. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec i obsmażamy w nim mięso na rumiano ze wszystkich stron. Ilość smalcu możemy zmniejszyć, jeśli mięso jest tłuste.

Mięso wkładamy do rondla, a na pozostałym tłuszczu zasmażamy paprykę w proszku, po czym przekładamy ją do rondla z mięsem. Do patelni wlewamy pół szklanki wody, płuczemy nią patelnię i wlewamy do rondla z mięsem. Dodajemy sól.

Rondel przykrywamy i dusimy mięso, uzupełniając stopniowo odparowaną wodę. Do prawie miękkiego mięsa dodajemy liść laurowy.
Koncentrat pomidorowy zasmażamy w tłuszczu, rozrzedzamy zimną wodą i dodajemy do gulaszu. Gotowy gulasz doprawiamy pieprzem.

Gulasz podajemy z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem lub kładzionymi kluskami. Mi osobiście gulasz kojarzy się z kaszą gryczaną u?miech

Przez dodanie podczas duszenia mięsa pokrajanych warzyw otrzymamy różne warianty gulaszu.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-01-30 18:52 Tytul
Jak gulasz jest gotowy,wyłączam palnik.wkruszam kostkę czosnku i dodaję łyżkę kwaśnej śmietany.Jest delikatniejszy w smaku.Polecam.Smacznego.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-09 13:14 Tytul
Ja dodaję ogórka pokrojonego w kostkę i papryki czerwonej u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-03 19:41 gulasz
a gdzie jest cebula ? Ja dodaje na 1 kg miesa 1 kg cebuli a takze 1/2 butelki cabernet sov. to jest dopiero pycha. no ale na temat gustow sie nie dyskutuje.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz