Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Ciasto zebra Tytul
Czyli piekę tylko z termoobiegiem, bez włączania górnej i dolnej grzałki?

z góry dziekuję za odpowiedź....
| 2014-10-01 13:53 |

Śledzie w oleju Tytul
U nas królują śledzie opiekane w occie - sama robię, a w razie awarii:). Naprawdę pyszne. Delikatne mięso, ale taki wyra...
| 2014-09-22 12:38 |

Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wieprzowina

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Gulasz wieprzowy - składniki:

- 75 dkg wieprzowiny z kością
- 5 dkg koncentratu pomidorowego
- 10 gram mąki
- 40 gram smalcu
- przyprawy do smaku: papryka w proszku, sól, pieprz, liść laurowy

Gulasz wieprzowy - sposób wykonania:

Mięso na gulasz wieprzowy płuczemy, oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Następnie solimy i obtaczamy w mące. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec i obsmażamy w nim mięso na rumiano ze wszystkich stron. Ilość smalcu możemy zmniejszyć, jeśli mięso jest tłuste.

Mięso wkładamy do rondla, a na pozostałym tłuszczu zasmażamy paprykę w proszku, po czym przekładamy ją do rondla z mięsem. Do patelni wlewamy pół szklanki wody, płuczemy nią patelnię i wlewamy do rondla z mięsem. Dodajemy sól.

Rondel przykrywamy i dusimy mięso, uzupełniając stopniowo odparowaną wodę. Do prawie miękkiego mięsa dodajemy liść laurowy.
Koncentrat pomidorowy zasmażamy w tłuszczu, rozrzedzamy zimną wodą i dodajemy do gulaszu. Gotowy gulasz doprawiamy pieprzem.

Gulasz podajemy z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem lub kładzionymi kluskami. Mi osobiście gulasz kojarzy się z kaszą gryczaną u?miech

Przez dodanie podczas duszenia mięsa pokrajanych warzyw otrzymamy różne warianty gulaszu.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [3]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników



Przepisów
Od
Dodano 2011-01-30 18:52 Tytul
Jak gulasz jest gotowy,wyłączam palnik.wkruszam kostkę czosnku i dodaję łyżkę kwaśnej śmietany.Jest delikatniejszy w smaku.Polecam.Smacznego.



Przepisów
Od
Dodano 2011-12-09 13:14 Tytul
Ja dodaję ogórka pokrojonego w kostkę i papryki czerwonej u?miech



Przepisów
Od
Dodano 2012-09-03 19:41 gulasz
a gdzie jest cebula ? Ja dodaje na 1 kg miesa 1 kg cebuli a takze 1/2 butelki cabernet sov. to jest dopiero pycha. no ale na temat gustow sie nie dyskutuje.


kulinarne przepisy Dodaj komentarz