Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Wieprzowina

Gulasz wieprzowy

Czas 60 minut Porcji 4 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł

Składniki:

- 75 dkg wieprzowiny z kością
- 5 dkg koncentratu pomidorowego
- 10 gram mąki
- 40 gram smalcu
- przyprawy do smaku: papryka w proszku, sól, pieprz, liść laurowy

Gulasz wieprzowy - sposób wykonania:

Mięso na gulasz wieprzowy płuczemy, oddzielamy od kości i kroimy na kawałki. Następnie solimy i obtaczamy w mące. Na patelni mocno rozgrzewamy smalec i obsmażamy w nim mięso na rumiano ze wszystkich stron. Ilość smalcu możemy zmniejszyć, jeśli mięso jest tłuste.

Mięso wkładamy do rondla, a na pozostałym tłuszczu zasmażamy paprykę w proszku, po czym przekładamy ją do rondla z mięsem. Do patelni wlewamy pół szklanki wody, płuczemy nią patelnię i wlewamy do rondla z mięsem. Dodajemy sól.

Rondel przykrywamy i dusimy mięso, uzupełniając stopniowo odparowaną wodę. Do prawie miękkiego mięsa dodajemy liść laurowy.
Koncentrat pomidorowy zasmażamy w tłuszczu, rozrzedzamy zimną wodą i dodajemy do gulaszu. Gotowy gulasz doprawiamy pieprzem.

Gulasz podajemy z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem lub kładzionymi kluskami. Mi osobiście gulasz kojarzy się z kaszą gryczaną :-)

Przez dodanie podczas duszenia mięsa pokrajanych warzyw otrzymamy różne warianty gulaszu.
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
Kamiś | 19-08-10| komentarz [3]



3 komentarzy


Tytul
2011-01-30 18:52

Jak gulasz jest gotowy,wyłączam palnik.wkruszam kostkę czosnku i dodaję łyżkę kwaśnej śmietany.Jest delikatniejszy w smaku.Polecam.Smacznego.


Tytul
2011-12-09 13:14

Ja dodaję ogórka pokrojonego w kostkę i papryki czerwonej :)


gulasz
2012-09-03 19:41

a gdzie jest cebula ? Ja dodaje na 1 kg miesa 1 kg cebuli a takze 1/2 butelki cabernet sov. to jest dopiero pycha. no ale na temat gustow sie nie dyskutuje.

Dodaj komentarz