Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


Gołąbki bez zawijania cd. tYTUŁ
Zapomniałam dodać, że ryż dodaję surowy - w trakcie gotowania/pieczenia "dojdzie". :)...
| 2014-09-14 14:34 |

Gołąbki bez zawijania Tytul
Szybki gołąbki gotuję od ponad 8 lat. Powyższy przepis jest mocno zmodyfikowany i odbiega od pierwowzoru. Do tej ilości ...
| 2014-09-14 14:31 |

Chleb Dukana wersja II Tytul
drożdży nie wolno,zresztą i tak nie ma tam glutenu dlatego nie rośnie
mielenie otrąb to ich kastracja ,nie spełni...
| 2014-09-12 16:26 |

Placuszki z jabłkiem Tytul
Te placuszki są rewelacyjne! Po prostu świetne!...
| 2014-09-09 11:22 |

Naleśniki z serem na słodko 100 %
zawsze korzystam z tego przepisu (!) robie z trzech proporcji, smazę i do zamrazalnika.Dzięki za przepis, bo kiedys słab...
| 2014-09-05 17:06 |

Proste,smaczne gofry Tytul
do tego przepisu do siasyyta dodac 2 łyzki oleju nie trzeba smarowac gofernicy...
| 2014-08-29 6:28 |

Racuchy z jabłkami superowe racuchy :D
Racuszki wyszly znakomite! Niepotrzebne byly drozdze i proszek do pieczenia :) nawet brak cynamonu nie ujmowal ich wysmi...
| 2014-08-10 15:31 |

Sałatka gyros warstwowa Tytul
Wygląda rewelacyjnie, na pewno wypróbuję, bo coś za mną chodzi......
| 2014-07-31 16:12 |






Strona główna >> Potrawy z mięsa >> Dziczyzna

Czas 45 minut Porcji 8 Trudność średnie Koszt: do 25 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Pieczony udziec sarny - składniki:

2 kg udźca sarniego z kością
1/5 kg tłustego boczku wieprzowego lub słoniny
3 łyżki smalcu
4 ząbki czosnku
2 łyżki mąki żytniej
1 cebula
1/2 selera
1/4 litra czystego bulionu z kości
1/5 litra kwaśnej pełnotłustej śmietany
sól i pieprz do

Pieczony udziec sarny - sposób wykonania:

Mięso należy dokładnie umyć i osączyć z wody, odfiletować.
Odfiletowane mięso włożyć do emaliowanego lub szklanego naczynia (może być również ze stali kwasoodpornej), zalać marynatą i odstawić do lodówki (lub w chłodne miejsce o temperaturze nie przekraczającej + 6 stopni C) na trzy dni. Mięso przewracać w marynacie dwa razy dziennie (rano i wieczorem).
Do nagrzanego (250 st. C) piekarnika włożyć kość i opiekać ją aż będzie ciemno-brązowa.

Przełożyć kość do garnka, zalać 1/2 litra wrzącej wody i gotować pod przykryciem na małym ogniu do odparowania połowy płynu (szumując).
Mięso wyjąć z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed pieczeniem (powinno dojść do temperatury pokojowej, inaczej może być twarde i łykowate), osączyć i wytrzeć do sucha, naszpikować pokrajanym w słupki (zamrożonym) boczkiem lub słoniną i czosnkiem, natrzeć pieprzem a następnie oprószyć mąką. Na patelni silnie rozgrzać smalec i obsmażyć mięso ze wszystkich stron.
Seler pokrajać w kostkę i obgotować w osolonej wodzie, a cebulę pokrajać w pół-talarki.
Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni C. Mięso przełożyć do ogniotrwałego naczynia (lub brytfanny), włożyć seler i cebulę, piec pod przykryciem, polewając bulionem i wytworzonym sosem, aż mięso będzie miękkie (około 2 do 3 godzin).
Po upieczeniu mięsa wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim mięso, jeszcze około 15 minut (mięsko "dojdzie" i będzie bardziej soczyste).
Wytworzonym gorącym sosem, zahartować śmietanę i połączyć z resztą sosu (nie gotować), doprawić solą i grubo mielonym pieprzem.
Przed podaniem pokroić mięso w poprzek włókien na plastry (o grubości około 2 cm) i polać przygotowanym sosem.
Smacznego
  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować

Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

| | kulinarne przepisy [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


kulinarne przepisy Dodaj komentarz