Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |

ikonka Komentarz Tytul
Wiola ja wlasnie chce sprobowac jutro 1-wszy raz jeszcze nigdy nic nie robiłam z drozdzami .bardz lubie przepisy P.EWY...
| 2015-02-11 14:55 |
 






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Jabłecznik Ewy Wachowicz

Czas 75 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Jabłecznik Ewy Wachowicz - składniki:

3 szklanki mąki
1 kostka masła (200 g)
6 łyżek wody
1 jajko
szczypta soli

1 kg jabłek
pół szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Jabłecznik Ewy Wachowicz - sposób wykonania:

Jabłecznik Ewy WachowiczMąkę (do maki dodajemy szczyptę soli) siekamy z masłem, aż zacznie przypominać konsystencję kaszy manny. Wbijamy jajko i wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto wkładamy na minimum pół godziny do lodówki.
W tym czasie możemy przygotować jabłka. Obieramy je i kroimy na ćwiartki które tarkujemy na cienkie plastry (możemy cieniutko pokroić). Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem.
2/3 ciasta wykładamy na blaszkę (wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą). Na ciasto układamy jabłka, które przykrywamy pozostałym ciastem (rozwałkowanym na płat). Brzegi ciasta zlepiamy, nadmiar odcinamy (jeśli jest). Ciasto nacinamy w dwóch miejscach.
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach a następnie 30 minut w 180.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, możemy podawać z gałką lodów u?miech

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 27-10-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz