Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz rolada dwukolorowa
Wspaniały przepis jednak ilość cukru w masie nie do pokonania przez przeciętną osobę zmniejszcie ile się da bo w przeciw...
| 2015-01-24 12:47 |

ikonka Komentarz Tytul
W Polsce mało kto używa takich drożdży, mieszkasz pewnie poza granicami i masz problem. Z informacji przeczytanych w int...
| 2015-01-17 21:04 |

ikonka Komentarz Tytul
a jak sie ma sprawa z drozdzami w proszku ,rozrobic je czy tylko wsypac .
...
| 2015-01-15 13:59 |

ikonka Komentarz ogórkowa
Ja tez gotuję podobnie,tylko nie zasmazam mąki i nie obieram ogórków.Przysmazone na maśle ogórki dają zupie smak i aroma...
| 2015-01-10 21:29 |

ikonka Komentarz Rosól
U mnie nie ma Niedzieli bez pysznego rosołu.Rosół gotuję z mięs mieszanych,wołowina, kurzyna,indyk,kaczka,czasem gęsina ...
| 2015-01-10 21:20 |

ikonka Komentarz Góralska kwaśnica
Jest to pyszna zupa i często w zimę ją gotuję na swojskiej kiszonej kapuście, zeberkach wędzonych lub świeżych z dodatki...
| 2015-01-10 20:55 |

ikonka Komentarz Ciasto drozdzowe
To ciasto jest przepyszne,bo już go piekłam parę razy z dodatkiem różnych owoców i kruszonki.Polecam, bo jest łatwe i za...
| 2015-01-10 20:21 |

ikonka Komentarz Tytul
pycha i ten wyglad wspaniale
...
| 2015-01-02 15:38 |
 






Strona główna >> Pozostałe >> Przepisy Ewy Wachowicz

Jabłecznik Ewy Wachowicz

Czas 75 minut Porcji 10 Trudność łatwe Koszt: do 10 zł Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Jabłecznik Ewy Wachowicz - składniki:

3 szklanki mąki
1 kostka masła (200 g)
6 łyżek wody
1 jajko
szczypta soli

1 kg jabłek
pół szklanki cukru
1 łyżeczka cynamonu

Jabłecznik Ewy Wachowicz - sposób wykonania:

Jabłecznik Ewy WachowiczMąkę (do maki dodajemy szczyptę soli) siekamy z masłem, aż zacznie przypominać konsystencję kaszy manny. Wbijamy jajko i wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto wkładamy na minimum pół godziny do lodówki.
W tym czasie możemy przygotować jabłka. Obieramy je i kroimy na ćwiartki które tarkujemy na cienkie plastry (możemy cieniutko pokroić). Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem.
2/3 ciasta wykładamy na blaszkę (wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułka tartą). Na ciasto układamy jabłka, które przykrywamy pozostałym ciastem (rozwałkowanym na płat). Brzegi ciasta zlepiamy, nadmiar odcinamy (jeśli jest). Ciasto nacinamy w dwóch miejscach.
Pieczemy 20 minut w 200 stopniach a następnie 30 minut w 180.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem, możemy podawać z gałką lodów u?miech

  • Currently 5.00/5

5.0/5 (1 głos ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

mewa80 | 27-10-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz