Polecamy 1614 sprawdzonych przepisów kulinarnych
Nie masz konta? Zarejestruj się! Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użytkownika. Więcej szczegółów w Polityce prywatności
Porady Kulinarne





Komentarze


ikonka Komentarz tytul
1...
| 2015-03-05 23:42 |

ikonka Komentarz Tytul
super przepis - pizza wyszła - w 5 min zniknęła , taka jest przepyszna!...
| 2015-03-01 13:19 |

ikonka Komentarz Tytul
Ja tez go pieke tylko dodaje jeszcze kminku bo go uwielbiam z maki 650 i zostawiam w foremkach do wyrosniecia jest pyszn...
| 2015-02-26 13:17 |

ikonka Komentarz Tytul
To jest spora porcja masy na naleśniki. Masz aż pół kilo mąki, 750 ml mleka tak więc i oleju jest około 150 -180 ml czyl...
| 2015-02-25 12:06 |

ikonka Komentarz Tytul
Od mleka,mąki,jajek nikt nie wymiotuje.ale 3/4szklanki oleju może każdego konkretnie przeczyscic...
| 2015-02-25 9:15 |

ikonka Komentarz Napoleonka
rewelacyjna napoleonka, smak dzieciństwa. Extra przepis. Dzieciaki są zachwycone tym cistem!...
| 2015-02-21 15:35 |

ikonka Komentarz Tytul
Dzięki za przepis. Polecam. Wszystkie zostały zjedzone zaraz po upieczeniu......
| 2015-02-12 19:25 |

ikonka Komentarz szybko się robi
Super szybkie w zrobieniu pączusie. polecam dla ceniacych swój czas. Smaczne jak typowe pączki....
| 2015-02-12 14:51 |
 






Strona główna >> Desery >> Ciasta

Jabłecznik najlepszy na świecie

Strona zoptymalizowana do drukowania przepisu kulinarnego

Jabłecznik najlepszy na świecie - składniki:

1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepsze są antonówki)
250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu
1/2 kg mąki
4 żółtka
szklanka cukru
łyżka śmietany
1 łyżka bułki tartej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłecznik najlepszy na świecie - sposób wykonania:

Jabłecznik najlepszy na świecieObierz jabłka i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Następnie przesmaż je w garnku z łyżką cukru ( ale niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły (możesz dodać troszkę cynamonu.

W celu przygotowania ciasta, wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekaj z nią tłuszcz. Potem dodaj żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieć. Następnie podziel je na 2 części i rozwałkuj.

Jedną część ułóż na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posyp tartą bułką i nałóż masę jabłeczną.
Następnie przykryj jabłka drugą częścią ciasta, nakłuj je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min. Posyp cukrem pudrem. Podawaj z bitą śmietaną. Smacznego!!!

  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu

paulinaszaklasa | 27-04-10 | komentarz [0]






Pyszna kuchnia : śniadania, obiady, kolacje, ciasta.
Komentarze użytkowników


komentarze Dodaj komentarz