Strona wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na komputerze Użtkownika. Więcej szczegółów w Polityka prywatności





Strona główna >> Desery >> Ciasta

Jabłecznik najlepszy na świecie

Składniki:

1-1,5 kg kwaskowatych jabłek (najlepsze są antonówki)
250 g masła roślinnego lub innego tłuszczu
1/2 kg mąki
4 żółtka
szklanka cukru
łyżka śmietany
1 łyżka bułki tartej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Jabłecznik najlepszy na świecie - sposób wykonania:

Obierz jabłka i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach. Następnie przesmaż je w garnku z łyżką cukru ( ale niekoniecznie) podlewając odrobiną wody, żeby się nie przypaliły (możesz dodać troszkę cynamonu.

W celu przygotowania ciasta, wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiekaj z nią tłuszcz. Potem dodaj żółtka, cukier i śmietanę i wszystko dokładnie zagnieć. Następnie podziel je na 2 części i rozwałkuj.

Jedną część ułóż na prostokątnej blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia, posyp tartą bułką i nałóż masę jabłeczną.
Następnie przykryj jabłka drugą częścią ciasta, nakłuj je widelcem i piec w temperaturze 180 stopni C przez około 30 min. Posyp cukrem pudrem. Podawaj z bitą śmietaną. Smacznego!!!
  • Currently 0.00/5

0.0/5 (0 głosów ) Zaloguj się by zagłosować



Poleć przepis znajomemu Poleć przepis znajomemu
paulinaszaklasa | 27-04-10| komentarz [0]



0 komentarzy

Dodaj komentarz